Ολοκληρώνεται σιγά-σιγά η εκχώρηση της Μακεδονίας μας, ενώ την ίδια στιγμή, λαμβάνουν χώρα αδιανόητα πράγματα επί ελληνικού εδάφους απο φιλοσκοπιανούς, χωρίς καμία αντίδραση από την Ελληνική κυβέρνηση.
Αντιδράσεις και ένταση προκάλεσε η σημερινή διοργάνωση του 3ου συνεδρίου του κόμματος “Ουράνιο Τόξο” (σ.σ. Vinozito) στο χωριό Ξινό Νερό της Φλώρινας στη δυτική Μακεδονία.
Το συνέδριο του κόμματος είχε ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα του στις 27 Αυγούστου 2018 και πραγματοποιήθηκε σήμερα 11 Νοεμβρίου 2018 στο χωριό Ξινό Νερό της Φλώρινας.
Πρόκειται για το κόμμα το οποίο προωθεί την ύπαρξη μιας σλαβόφωνης Εθνικής «Μακεδονικής» μειονότητας σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας, υιοθετώντας στην πραγματικότητα την αναθεωρητική, αλυτρωτική πολιτική της ακραίας εθνικιστικής κυβέρνησης του πρώην πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Γκρουέφσκι καθώς και σημαντικής μερίδας του πολιτικού κόσμου της γειτονικής χώρας που στηρίζει τον Πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ.
Η υπο έγκριση Συμφωνία των Πρεσπών έχει ανοίξει την όρεξη των σλαβόφωνων που κατοικούν στην δυτική Ελλάδα και αναζητούν την κατάλληλη ευκαιρία για να εγείρουν ζήτημα Εθνικής «Μακεδονικής» μειονότητας.
Η διοργάνωση του συνεδρίου προκάλεσε την αντίδραση της “Επιτροπής Μακεδονικού Αγώνα Θεσσαλονίκης”, του Ιερού Λόχου και της Χρυσής Αυγής, καθώς και της πρώην βουλευτού του Νομού Κοζάνης και νυν πρόεδρος του κόμματος “Μέτωπο Νίκης” Ραχήλ Μακρή. Μέλη των δύο οργανώσεων και της Χρυσής Αυγής μετέβηκαν στην περιοχή και αποπειράθηκαν να προσεγγίσουν το χώρο που πραγματοποιείται το συνέδριο.
Για την αποτροπή πιθανών συγκρούσεων μεταξύ των μελών του κόμματος “Ουράνιο Τόξο” και των διαδηλωτών, η Αστυνομία απέκλεισε την επαρχιακή οδό που συνδέει το Αμύνταιο με το Ξινό Νερό και έστησε φραγμούς σε διάφορα σημεία πέριξ του επαρχιακού δρόμου που οδηγεί στο Ξινό Νερό. Όπως αναφέρουν οι διαδηλωτές, στην επαρχιακή οδό Αμύνταιο-Ξινό Νερό έχουν αναπτυχτεί και δυνάμεις των ΜΑΤ οι οποίες παρεμποδίζουν τους διαδηλωτές.
Από την πλευρά της η πρώην βουλευτής του Νομού Κοζάνης και νυν πρόεδρος του κόμματος “Μέτωπο Νίκης” Ραχήλ Μακρή κατηγόρησε τον δήμαρχο Αμυνταίου, Κωνσταντίνο Θεοδωρίδη, ότι έδωσε άδεια για την ανάρτηση του δίγλωσσου πανό που κοινοποιούσε την πραγματοποίηση το συνέδριο στο Ξινό Νερό.
Στις κατηγορίες της Ραχήλ Μακρή ο Δήμαρχος του Αμυνταίου απάντησε λέγοντας ότι, “άδεια για ανάρτηση πανό δεν έχουμε δώσει. Δεν κατέθεσαν (σ.σ. το Ουράνιο Τόξο) καμία αίτηση στο δήμο και είναι και θέμα της αστυνομίας πλέον πώς θα διαχειριστεί αυτό το θέμα”.
«Τρέχουν» τη Συμφωνία των Πρεσπών - Πέρασε άλλο ένα «εμπόδιο» ο Ζάεφ για την αλλαγή Συντάγματος
H Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων της Βουλής της ΠΓΔΜ ενέκρινε το βράδυ της Κυριακής το τέταρτο και τελευταίο σχέδιο τροπολογίας του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση της χώρας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Τις προηγούμενες ημέρες, η κοινοβουλευτική αυτή Επιτροπή ενέκρινε, με πλειοψηφία, και τις άλλες τρεις τροπολογίες του Συντάγματος.
Υπέρ των σχεδίων των τροπολογιών του Συντάγματος τάχθηκαν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ενώ κατά οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE.
Το επόμενο διάστημα και πιο συγκεκριμένα την 1η Δεκεμβρίου θα συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής για την ψήφιση των σχεδίων τροπολογιών του Συντάγματος. Για την έγκριση τους απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία (61 βουλευτές στους 120), την οποία η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ διαθέτει άνετα.
Μετά την ολοκλήρωση της φάσης αυτής, θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η τρίτη και τελευταία φάση της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος, κατά την οποία η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή τις τελικές προτάσεις της για το περιεχόμενο των συνταγματικών τροπολογιών, οι οποίες θα συζητηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής. Η τρίτη φάση θα ολοκληρωθεί με την τελική ψηφοφορία, κατά την οποία απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων (80 βουλευτές στους 120).
Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, η όλη διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος της χώρας αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα μέσα Ιανουαρίου.