Σκοπιανό

Τι συζητούν πίσω από τις κλειστές πόρτες τα αμερικανικά Think Tanks για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Σημαντικά είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις δεκάδες συζητήσεις που διεξάγουν το τελευταίο διάστημα τα μεγαλύτερα αμερικανικά Think Tank για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Η εμπλοκή της Μόσχας στα Βαλκάνια αλλά και το ενεργό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για ενσωμάτωση των Σκοπίων στην σφαίρα επιρροής τους, έχουν καταστήσει τη συμφωνία των Πρεσπών ως ζωτικής σημασίας για το Power Game στην περιοχή.

Τρία γρήγορα συμπεράσματα: Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι αν χαθεί αυτή η ευκαιρία, δεν θα υπάρξει δεύτερη, εμφανίζονται βέβαιοι για την υπεψήφισή της και από την Ελληνική βουλή, και βλέπουν την επικράτησή τους ως μια νίκη στο νέο κύκλο του ψυχρού πολέμου τους με τη Μόσχα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Η δεξαμενή σκέψης Atlantic Council διοργάνωσε χθες συζήτηση με τίτλο “Completing Europe: Will Macedonia Seize its Moment?” με τησυμμετοχή του Lord Robertson of Port Ellen, Former Secretary General of NATO, της Lilica Kitanovska, επικεφαλής του VOA Macedonian Service και του Dr. Michael Carpenter, Senior Director, Penn Biden Center for Diplomacy and Global Engagement.

Ο Lord Robertson τόνισε τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών και σημείωσε ότι ακόμη και όσοι σήμερα διαφωνούν θα δουν σταδιακά τα οφέλη της συμφωνίας. Αναγνώρισε ότι τίθεται θέμα εθνικής ταυτότητας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΠΓΔΜ, εξ’ ου και οι αντιδράσεις, όμως σημείωσε ότι οι διαφωνούντες δεν έχουν κάποια εναλλακτική να προτείνουν. Παρατήρησε ότι αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία όπου δυο ηγέτες με όραμα θέλησαν να λύσουν το πρόβλημα για το καλό όλης της περιοχής και προέβλεψε ότι δεν πρόκειται να δοθεί ξανά τέτοια ευκαιρία στα επόμενα 25-30 χρόνια.

Από την πλευρά της η Lilica Kitanovska σημείωσε ότι η ΠΓΔΜ έχει τρεις πυλώνες που την στηρίζουν στην προσπάθεια να ακολουθήσει ευρώ-ατλαντική πορεία: τις ΗΠΑ, την ΕΕ και την Καγκελάριο Μέρκελ. Εξήγησε τη διαδικασία που πρέπει από εδώ και πέρα να ακολουθηθεί για να γίνουν οι συνταγματικές αλλαγές και σημείωσε ως πιθανές ημερομηνίες λήξης της διαδικασίας την 23η Δεκεμβρίου ή τις πρώτες ημέρες του 2019. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι δεν θεωρεί ότι υπήρξαν παρεμβάσεις ή χρηματισμοί μελών του κοινοβουλίου για να ψηφιστεί η Συμφωνία. Παρατήρησε ότι η πορεία της ΠΓΔΜ προς την ΕΕ θα είναι δυσκολότερη από την πορεία προς το ΝΑΤΟ και αναγνώρισε την δυσκολία που υπάρχει στην Ελλάδα, καθώς το ζήτημα είναι πιθανόν να γίνει η αφορμή να ανατραπεί η κυβέρνηση Τσίπρα. Σημείωσε όμως ότι πιστεύει ότι η συμφωνία θα εγκριθεί και από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Ο Michael Carpenter επισήμανε και εκείνος ότι δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη ευκαιρία επίλυσης του ζητήματος σε αυτή τη γενιά και ανέφερε ότι υπάρχουν πολύ σημαντικά ζητήματα πίσω από το ονοματολογικό πρόβλημα καθώς πρόκειται για έναν γεωπολιτικό ανταγωνισμό στην περιοχή. Η ΠΓΔΜ είχε να επιλέξει μεταξύ μεν της ευρώ-ατλαντικής προοπτικής και δε της τελμάτωσης και της πιθανότητας επιστροφής σε μια κατάσταση κλεπτοκρατιας και χειραγώγησης από τη Ρωσία. Αναφερόμενος στις εξωτερικές επιρροές στο δημοψήφισμα σημείωσε ότι υπάρχουν αποδείξεις ότι η Ρωσία είχε εκτενή δραστηριότητα και επιδόθηκε σε εκστρατεία παραπληροφόρησης.

Επιπλέον σημείωσε ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε τους ολιγάρχες της περιοχής, για να χρηματοδοτήσει δραστηριότητες και οργανώσεις κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, κάτι που οδήγησε στην απέλαση Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα. Αναφερόμενος στις κατηγορίες ότι οι ΗΠΑ είχαν ανάμιξη ώστε να εγκριθεί η Συμφωνία από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, σημείωσε ότι πρόκειται για άλλη μια προσπάθεια παραπληροφόρησης και παρατήρησε ότι υπάρχει στην ΠΓΔΜ μια εκτεταμένη ρητορική με σκοπό να προκληθεί φόβος μέρος της οποίας είναι και οι κατηγορίες κατά των ΗΠΑ.

Όλοι οι συμμετέχοντες σημείωσαν ότι πρόκειται για μοναδική ευκαιρία επίλυσης του ονοματολογικού ζητήματος που δεν πρέπει να χαθεί. Αναγνώρισαν ότι αν η Συμφωνία δεν εγκριθεί από το Ελληνικό κοινοβούλιο θα ανακοπεί η ευρώ-ατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ αλλά όλοι εξέφρασαν την πεποίθηση ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Όλοι οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν στις αποδεδειγμένες προσπάθειες της Ρωσίας κατά της έγκρισης της Συμφωνία και στις δύο χώρες και απέρριψαν τους ισχυρισμούς για παράνομη ανάμιξη των ΗΠΑ.

thepresident.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Το Κούρσκ έχει 1000 πόρτες εισόδου και καμία εξόδου-Οι Ρώσοι εξόντωσαν 2300 στρατιώτες του Κιέβου και περικύκλωσαν τους υπόλοιπους 12.000 (Βίντεο)

Ο ρωσικός στρατός ανέκτησε τον έλεγχο του χωριού Κρούπετς στην περιοχή Κουρσκ, ανέφερε το ρωσικό ΥΠΑΜ-Οι Ουκρανοί δεν...