Σκοπιανό

Ραγδαίες εξελίξεις! Πώς τα Σκόπια «γεννούν» νέο κόμμα στη Δεξιά - Οι Βούλγαροι «ταπώνουν» τους Σκοπιανούς: Δημιούργημα του Τίτο η «μακεδονική γλώσσα»

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο Σκοπιανό, καθώς υπάρχει έντονη κινητικότητα από 'ολες τις πλευρές.

Αφενός η ελληνική κυβέρνηση ξεπουλάει το όνομα Μακεδονία στους Σκοπιανούς. Ο Πάνος Καμμένος που έλεγε πώς δεν πρόκειται να δεχθεί και να συνηγορήσει στον όρο «Μακεδονία» κάνει πίσω και είναι έτοιμος να καταπιεί μία σύνθετη ονομασία που θα περιέχει το «Μακεδονία» σε άλλη γλώσσα. Λες και αυτό δεν συνιστά ξεπούλημα.

Η εικόνα ξεκαθάρισε χθες μετά το υπουργικό συμβούλιο που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. «Η χρονιά θα είναι που θα λύσουμε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που έχουν βαλτώσει εδώ και δεκαετίες και που το εθνικό συμφέρον επιτάσσει να βρούμε ορθές και παραγωγικές λύσεις», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δείχνοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να τελειώνει με αυτό το θέμα που παραμένει ανοιχτό από το 1992..

Μόλις σήμερα συνεδρίασε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση διατυπώθηκε η πάγια θέση του κόμματος για σύνθετη ονομασία.

Αναφορικά με την αξιολόγηση, πηγές εκτιμούν ότι το πολυνομοσχέδιο θα κατατεθεί την επόμενη Τρίτη και θα ψηφιστεί με την επείγουσα διαδικασία. Τέλος, πηγές αναφέρουν οτι στις γύρω στις 20 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και την άλλη εβδομάδα θα συγκληθεί η Πολιτική Γραμματεία.

Την ίδια στιγμή, τις τεκτονικές πέτρες της συντηρητικής παράταξης κινητοποιεί εκ νέου, 26 χρόνια μετά το 1992, η αναζωπύρωση των διαβουλεύσεων για την ονομασία των Σκοπίων, με τη Νέα Δημοκρατία να βρίσκεται αντιμέτωπη ακόμα και με τη διάσπασή της.

 

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέχρι στιμής επιλέγει να μην ανοίξει τα χαρτιά του για την επίσημη θέση της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα, «παίζοντας» το παιχνίδι των καθυστερήσεων, προκειμένου να βρει σημείο ισορροπίας μεταξύ των δύο αντιδιαμετρικά αντίθετων θέσεων που υπάρχουν στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Χαρακτηριστικό ωστόσο των φυγόκεντρων δυνάμεων που αναπτύσσονται γεωμετρικά στη Νέα Δημοκρατία είναι το γεγονός ότι τα «Νέα» , φιλοξενούν αναλυτικό ρεπορτάζ του Άρη Ραβανού με τίτλο «Οι εξελίξεις με την ΠΓΔΜ «γεννούν» δεξιό κόμμα;».

Η χθεσινή παρέμβαση του Θεσσαλονικάρχη της ΝΔ, Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος εκπροσωπώντας άτυπα το σύνολο των βορειοελλαδιτών γαλάζιων στελεχών, έθεσε ως κόκκινη γραμμή την παρακαταθήκη του 2008 από το Βουκουρέστι και το βέτο του Κώστα Καραμανλή, θέτοντας ωστόσο επί τάπητος και το σενάριο της παντελούς έλλειψης του ονόματος «Μακεδονία» από την ονομασία της FYROM.

Στις διεργασίες και υπόγειες διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, θρυαλλίδα εξελίξεων αναμένεται να αποτελέσει και η στάση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος μέχρι στιγμής τηρεί σιγή ιχθύος για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, μέχρι να αποκρυσταλλωθεί ποια στάση θα κρατήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην περίπτωση που υπάρξει πρόταση λύσης στη βάση της θέσης Καραμανλή του 2008…

Ποια ήταν η απόφαση του Βουκουρεστίου; Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό (erga omnes); Ποια ονόματα έχουν πέσει από τότε πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων; «Νέα Μακεδονία», «Άνω Μακεδονία», «Μακεδονία του Βαρδάρη» και «Σλάβικη Μακεδονία». Το τελευταίο δεν το δέχονται οι Αλβανοί των Σκοπίων και απειλούν την κυβέρνηση Ζάεφ. Άρα, αυτά που μένουν είναι τα υπόλοιπα τρία.

Μεταξύ αυτών λοιπόν έχει να επιλέξει η κυβέρνηση και απειλείται από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία πώς αν δεν κλείσει εδώ και τώρα το θέμα τότε τα Σκόπια θα μπούν στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση με την προσωρινή τους ονομασίας. Συνεπώς, αντίο όνομα, αντίο «Μακεδονία».

Όσον για τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο είναι δεδομένο πώς θα κάνει την κυβίστηση όταν χρειαστεί. Επί του παρόντος η κυβέρνηση παίζει ένα επικοινωνιακό παιχνίδι με στόχο να εκτεθεί η Νέα Δημοκρατία και να ψηφίσει οτιδήποτε έρθει στη Βουλή. Και η αλήθεια είναι πώς με τον Αντώνη Σαμαρά στο κόμμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει καμία απολύτως επιλογή. Θα ψηφίσει. Άλλωστε οι ευθύνες της Νέας Δημοκρατία στο θέμα αυτό είναι τεράστιες, όπως και τεράστιες οι ευθύνες της οικογένειας Μητσοτάκη.

 

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ για τη διάσπαση της ΝΔ

Σενάρια δημιουργίας νέου κόμματος στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, άρχισαν να κυκλοφορούν σε πολιτικά και επιχειρηματικά γραφεία τις τελευταίες ημέρες, και ενώ εξελίσσεται έντονο διπλωματικό παρασκήνιο για το όνομα της πΓΔΜ.

Με δεδομένο ότι η χρήση του ονόματος «Μακεδονία» δεν γίνεται αποδεκτή από αρκετούς βορειοελλαδίτες βουλευτές της ΝΔ που τηρούν στάση αναμονής πριν εκδηλωθούν, έχει προχωρήσει η συζήτηση για το εάν θα πρέπει ή όχι να στηθεί ένα νέο κόμμα με καθαρά δεξιό στίγμα.

Ο στόχος θα είναι να στεγάσει σκληρούς δεξιούς ψηφοφόρους που αυτή τη στιγμή δεν ικανοποιούνται πολιτικά από τη σημερινή ηγεσία της ΝΔ και ενδεχομένως να λειτουργήσει και ως μοχλός πίεσης να καθίσουν στο τραπέζι για να υπάρξει κοινή γραμμή πλεύσης και οι αρχηγοί υφιστάμενων κομματιδίων που είναι στα δεξιά του πολιτικού χάρτη.

Στη σκιά αυτών των διεργασιών, το πρώτο δημόσιο κτύπημα όμως έγινε από τον Απόστολο Τζιτζικώστα που επέμεινε ότι οι συνθήκες είναι ιδανικές αυτήν τη στιγμή για να μην υπάρχει ο όρος Μακεδονία στην ονομασία των Σκοπίων.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας που τέτοιες ημέρες πριν δυο χρόνια διεκδίκησε την ηγεσία της ΝΔ, αλλά αποκλείστηκε από τον δεύτερο γύρο, επέλεξε να κάνει τη δική του κίνηση, υπενθυμίζοντας σε πανελλαδικό επίπεδο την πολιτική του παρουσία.

Στο πλαίσιο αυτό έσπευσε να δηλώσει ότι η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται σε καμία περίπτωση να υποχωρήσει από την εθνική κόκκινη γραμμή, όπως αυτή διαμορφώθηκε πριν από 10 χρόνια στο Βουκουρέστι, επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή.

Η παρέμβαση Τζιτζικώστα που κάποιοι θα τον ήθελαν να ηγηθεί του νέου δεξιού κόμματος, δεν ήταν τυχαία και συνέπεσε ταυτόχρονα με την κινητοποίηση διαφόρων Μακεδονικών Ενώσεων, συλλόγων και οργανώσεων που ξεκίνησε διαδικτυακά με τη συλλογή υπογραφών για να γίνει δημοψήφισμα, ώστε να μην υπάρχει το όνομα Μακεδονία στην πρόταση.

Ουσιαστικά το ρολόι γύρισε μια δεκαετία πίσω, όταν και πάλι συζητούσαν σε διάφορους κύκλους για τη δημιουργία ενός κόμματος στα δεξιά της ΝΔ με αφορμή το Σκοπιανό, λίγο πριν από το βέτο της κυβέρνησης Καραμανλή στο Βουκουρέστι στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Αυτή η συζήτηση επανήλθε σε διάφορους κύκλους, κυρίως σε συγκεκριμένα πολιτικά και οικονομικά κέντρα της Βορείου Ελλάδος, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη και επανήλθε και πάλι στο τραπέζι το σενάριο της δημιουργίας ενός κόμματος, μια παραλλαγή της Λέγκας του Βορρά.

Με δεδομένο ότι αρκετοί βορειοελλαδίτες βουλευτές της ΝΔ δεν είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν οποιαδήποτε πρόταση έχει το όνομα Μακεδονία, εάν έρθει σε ψηφοφορία στη Βουλή, η ύπαρξη αυτού του κόμματος θα εξυπηρετούσε διάφορες πλευρές στην παρούσα χρονική περίοδο.

Μάλιστα, στις συζητήσεις που έχουν προχωρήσει, υποστηρίζουν ότι το κόμμα που θα έχει και τη στήριξη ορισμένων Μητροπολιτών, δεν θα είναι ακροδεξιό, αλλά καθαρόαιμο δεξιό και θα αυτοπροσδιορίζεται ως πατριωτικό.

Βέβαια από την τελική στάση της ΝΔ, που ακόμα δεν έχει πάρει θέση δημόσια, θα εξαρτηθούν πολλά, αν και υπάρχουν πολλές κινήσεις στο παρασκήνιο από διάφορους επιχειρηματικούς κύκλους να στηθεί το κόμμα στα δεξιά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Βουλγαρικό δημοσίευμα

Βουλγαρικό δημοσίευμα καταγγέλλει το «μακεδονικό έθνος» και τη «μακεδονική γλώσσα» ως δημιούργημα του καθεστώτος Τίτο που θέλησε με αυτό τον τρόπο να απομονώσει τους βουλγαρόφωνους των Σκοπίων από τη Βουλγαρία, δίνοντάς τους μια άλλη ταυτότητα, τη «μακεδονική», ώστε να αποτραπεί στο μέλλον ένωση της Βαρντάσκας με τη Βουλγαρία.

 

 

«Η βουλγαρική (εφημερίδα) Ντούμα αρνείται τη μακεδονική γλώσσα: Θα ανοίξει μια ευκαιρία ο Ζάεφ για να ξεπερασθεί η γλωσσική παράνοια και η επιστροφή στις κοινές ρίζες της γλώσσας;», αναφέρει σε δημοσίευμά της η σκοπιανή Κουρίρ, που αναμεταδίδει το Βαλκανικό Περισκόπιο.

«Στο γειτονικό ξάδελφο κράτος, ένας ολόκληρος στρατός καλά πληρωμένων γλωσσολόγων και συγκριτικιστών εδώ και 70 χρόνια προσπαθούν να δείξουν με το δάχτυλο, αυτήν την αόρατη γραμμή μίσους και θυμού προς τη Βουλγαρία», γράφει η βουλγαρική εφημερίδα «Ντούμα» αναφερόμενη στα Σκόπια.

Προσθέτει η βουλγαρική εφημερίδα, ότι οι (Σλάβοι των Σκοπίων) αρνούνται την κοινή ρίζα της βουλγαρικής παραδοσιακής γλώσσας με την τοπική γλώσσα των Σκοπίων, δημιουργώντας μια δική τους ιστορία (για τη γλώσσα).

Τα παραπάνω, σημειώνει η σλαβική των Σκοπίων «kurir», αναφερόμενη σε ένα εκτενές άρθρο της βουλγαρικής εφημερίδας «Ντούμα» που έχει ως τίτλο: «Ποια είναι η μακεδονική γλώσσα», όπου εξηγεί για το πώς δημιουργήθηκε και παραθέτει θέσεις γνωστών γλωσσολόγων και ιστορικών της Βουλγαρίας «για τη γλώσσα των συγγενών μας από τα Σκόπια».

«Φυσικά, ο κύριος αγωγός όλων των οδηγιών του κόμματος και των πολιτικών κατευθυντήριων γραμμών, των εκβιασμών και των απειλών ήταν το «πολιτικό κέντρο» της Γιουγκοσλαβίας του Τίτο.

»Μετά από αναφορά «συντρόφων από τα Σκόπια» ότι βρίσκεται σε κίνδυνο «το αλφάβητο και το γλωσσικό ζήτημα» το Βελιγράδι έλαβε επειγόντως μέτρα για την πρόληψη των ανεπιθύμητων σχέσεων.

»Έτσι, στις 28 Δεκεμβρίου 1944, στάλθηκε από το «Κέντρο» ο αξιωματικός της Επιτροπής για τις γλώσσες, ο γνωστός φιλόλογος Βόισλαβ Ίλιτς.

»Ήρθε στα Σκόπια για προσφέρει την υποστήριξή του στον Μπλάζε Κονέσκι. Λίγο αργότερα ο Κονέσκι συνέταξε την πρώτη «μακεδονική» (σλαβική) γραμματική, την ορολογία της οποία δανείσθηκε εξ ολοκλήρου από τη σερβική γλώσσα».

«Στα μέσα Μαρτίου του 1945, υπό την αρχηγία του Μίλοβαν Τζίλας, ο οποίος την εποχή εκείνη ήταν επικεφαλής της «Εκστρατείας και Προπαγάνδας» ήρθε στα Σκόπια ο βοηθός του Τίτο, Ράντοβαν Ζογκόβιτς με καθήκον να ενισχύσει την εξουσία του Μπάζε Κονέσκι.

»Έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην τελική αποδοχή του σερβικού αλφάβητου ως «μακεδονικού» αλφαβήτου.

»Στην πραγματικότητα, ο επόμενος αντίπαλος του Τίτο και συγγραφέας της «νέας τάξης», Μίλοβαν Τζίλας, έπαιξε τεράστιο ρόλο στην προσέγγιση της σλαβικής γλώσσας των Σκοπίων με αυτήν της Σερβίας κατά την μεταπολεμική περίοδο.

»Η δημιουργία της γλώσσας είναι μια συγκεκριμένη υλοποίηση της ευρύτερης θεωρίας του μακεδονισμού, που δημιουργήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου αιώνα από τον Στόγιαν Νοβάκοβιτς, ο οποίος προέβλεψε την «απόσχιση» του πληθυσμού της Βαρντάρσκας Μπανόβινας (Σκόπια) από τη Βουλγαρία μέσω εμφυτευμάτων της «μακεδονικής εθνικής συνείδησης και γλώσσας».

»Προορισμός όλων αυτών των διαδικασιών για τη γλώσσα ήταν η πρακτική εφαρμογή της απόφασης της Κομιντέρν το 1934 για να σχηματισθεί «μακεδονικό έθνος» και «μακεδονική γλώσσα» που συνεχίσθηκε κατά τη σερβική γιουγκοσλαβική περίοδο της Βαρντάρσκας.

»Με το πρόσχημα της συμφιλίωσης μεταξύ του Μπλάζε Κονέσκι και Βένκο Μαρκόφσκι στις 24 Απριλίου του 1945, ο Τζίλας έστειλε τηλεγράφημα στα Σκόπια με το ακόλουθο κείμενο: «αποστείλατε επειγόντως τον Μαλίνσκα και Μαρκόφσκι να λύσουν οριστικά το πρόβλημα του αλφάβητου των Σλάβων της Βαρντάρσκας».

»Έτσι τα τρία μέλη της δεύτερης επιτροπής έφθασαν αμέσως από το Βελιγράδι και μαζί με τέσσερις Σερβόφιλους καθηγητές τον Ράντομιρ Αλέξιτς, τον Ράντοσλαβ Μπόσκοβιτς, τον Μιχαΐλο Στεβάνοβιτς και τον Ράντοβαν Λάλιτς- Τζίλας, έλυσαν οριστικά το πρόβλημα της ονομαζόμενης έκτοτε «μακεδονικής αλφαβήτου».

»Μένει να δούμε -σημειώνει το δημοσίευμα της «Ντούμα»- εάν ο νέος νόμος για τη χρήση των γλωσσών που εξετάζει να φέρει η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ θα έχει «εδραιωθεί» στην απόφαση της σταλινικής Κομιντέρν για το κλισέ του Μακεδονισμού ή θα προσφέρει μια ανοικτή γλωσσική επικοινωνία μεταξύ του πληθυσμού της πρώην Γιουγκοσλαβίας με τη Βουλγαρία, ώστε να ξεπερασθεί η γλωσσική παράνοια του παρελθόντος και να αρχίσει μια σταδιακή επιστροφή στις κοινές ρίζες των γλωσσών μας».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία 0

Επεισόδιο στην Τουρκία με την Δέσποινα Βανδή: Aκύρωσε συναυλία όταν οι Τούρκοι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ - Η απάντησή της

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την...