Ο νεο-οθωμανικός κίνδυνος είναι υπαρκτός αναφέρει ουσιαστικά μεγάλο αμερικανικό δίκτυο, προειδοποιώντας όλες τις χώρες της Μεσογείου ( Ελλάδα, Ισραήλ, αλλά και Αίγυπτο) ότι θα βρεθούν προ μεγάλης εκπλήξεως.
Η Τουρκία στοχεύει να γίνει μεγάλη ναυτική δύναμη, ανησυχώντας τους γείτονες, αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ το αμερικανικό δίκτυο VOA NEWS, το οποίο ουσιαστικά προειδοποιεί για επιθετικά σχέδια της Άγκυρας, για την δημιουργία του μεγαλύτερου σε αριθμό Πολεμικού Ναυτικού στην Ευρώπη.
“Η Τουρκία ετοιμάζει μια τεράστια επέκταση του Πολεμικού Ναυτικού της για να το καταστήσει μια από τις μεγαλύτερες ναυτικές δυνάμεις της Ευρώπης. Η κατασκευή Πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων, ανησυχεί ορισμένους από τους γείτονές της ( Ελλάδα-Ισραήλ), αλλά η Άγκυρα επιμένει ότι είναι καθαρά αμυντική και προορίζεται να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες περιφερειακές δεσμεύσεις της Τουρκίας", αναφέρει ο Ντόριαν Τζόουνς από την Κωνσταντινούπολη, παρουσιάζοντας τον Τούρκο σύμβουλο Κασίν και έναν ακόμη καθηγητή, που μας λένε ότι το εγχείρημα της κυβέρνησης Ερντογάν στην θάλασσα, αφορά γεωπολιτικές εξελίξεις και σχέδια που ανταποκρίνονται στις παγκόσμιες προκλήσεις.
Γενικόλογες δικαιολογίες από μέρους Τούρκων ειδικών, που δεν θέλουν να δηλώσουν τα άκρως επιθετικά σχέδια της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Ισραηλινή ειδικός ανέφερε ειδικά, ότι η Τουρκία ετοιμάζει βάση drone και ναυτική βάση στην Βόρεια Κύπρο, με στόχο την απειλή του Ισραήλ.
Οι Τούρκοι δεν στέλνουν τα εξοπλισμένα με πυραύλους drone στην Κατεχόμενη Κύπρο μόνο για να εκβιάσουν την Λευκωσία, αλλά και για να ελέγχουν κάθε ενεργειακό σχέδιο στο οποίο δεν θα συμμετάσχουν οι ίδιοι.
Υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία δημιουργεί ναυτική κοντά στην Αμμόχωστο, η οποία σε συνδυασμό με αυτές της Αλεξανδρέττας και της Μισράτας στην Λιβύη, θα ελέγχουν ολόκληρη την Α.Μεσόγειο ώστε να μην βλαφτούν τα τουρκικά συμφέροντα.
Αυτό, από μόνο του αποτελεί ωμή πρόκληση σε Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο, και σίγουρα πρέπει να απαντηθεί με την δημιουργία κοινής αεροναυτικής δυνάμεως, όταν ξεκινήσει η κατασκευή του αγωγού East Med.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει δηλώσει παλαιότερα , αφού προσπάθησε να εξηγήσει τις τουρκικές στρατιωτικές παρεμβάσεις στην Κύπρο, την ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο και το Ιράκ, καθώς και την υποστήριξή του προς τη Χαμάς, ότι επιδιώκει νεο-Οθωμανικά μεγαλεία και αυτό έχει προκαλέσει την προσοχή παγκόσμιων δυνάμεων αλλά και άλλαων χωρών στην περιοχή.
Τι επιδιώκει η Τουρκία με την δημιουργία ισχυρού Πολεμικού Ναυτικού
Η Άγκυρα ενδιαφέρεται πρωτίστως για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, θέλοντας να ισχυροποιήσει την παρουσία της έναντι της Ελλάδος, της Αιγύπτου και του Ισραήλ, κινούμενη σε μια λογική μεγάλης πλέον υπερδύναμης, θέλοντας να “δίνει αυστηρές εντολές προς ναυτιλλομένους”.
Η Τουρκία αναβαθμίζει επικίνδυνα την παρουσία της κι αυτό προκαλεί ανησυχία σε όλες τις χώρες, της περιοχής και όχι μόνο.
Το καθεστώς Ερντογάν ενεργεί αποσταθεροποιητικά έχοντας πολύ επικίνδυνα σχέδια. Η Τουρκία έχει στήσει δίκτυο παρακολούθησης με drones από την Αλβανία και Θράκη έως την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και σε άλλες περιοχές, ενώ επεκτείνει τις στρατιωτικές της Βάσεις τόσο στη Λιβύη όσο και στη Σομαλία και Κατάρ.
Τι οφείλει να πράξει η Ελλάδα σε Αιγαίο και Κύπρο
Η Ελλάδα οφείλει να αυξήσει την ισχύ τόσο του Πολεμικού Ναυτικού της με την κατασκευή Κορβετών υπό την PESCO, ( τουλάχιστον τέσσερις με δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων SCALP Naval), καθώς και με την αγορά φονικών υποβρυχίων με δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων, ( η Τουρκία ήδη το κάνει με το υποβρύχιο Reis).
Επίσης η χώρα μας οφείλει να πάρει άμεσες αποφάσεις και να αποστείλει πιθανότατα μια πάνοπλη ελληνική Μεραρχία στην Κύπρο, επαναφέροντας την κατάσταση πριν από την ανήκουστη απόσυρση της το 1967, η οποία οδήγησε στην εισβολή και κατοχή του 40% του νησιού.
Πρέπει να σχεδιάσουμε επίσης την περιοδική αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στην αεροπορική βάση “Α.Παπανδρέου” στην Πάφο, ενώ στην ίδια βάση να μετασταθμεύσουν και ελληνικά επιθετικά ελικόπτερα.
Στην ναυτική βάση στην Κύπρο επίσης οφείλουμε σχεδιάσουμε την παρουσία μόνιμα μίας Φρεγάτας και ενός υποβρυχίου για την κάλυψη του νησιού σε έκτακτες ανάγκες.
Θα πρέπει να εξετάσουμε την πώληση στην Κύπρο, τουλάχιστον δύο ΤΠΚ παλαιάς τεχνολογίας που διαθέτουμε, ενώ το ίδιο θα ήταν καλό να κάνουμε και με ένα τουλάχιστον υποβρύχιο παλαιάς τεχνολογίας, τα οποία ( ΤΠΚ-υποβρύχιο) θα αναλάμβανε να εκσυγχρονίσει η Λευκωσία με δικά της έξοδα.
Η Τουρκία απειλεί ξεκάθαρα ολόκληρη την Α.Μεσόγειο και όλες τις χώρες της περιοχής, ασκώντας την γνωστή νεο-Οθωμανική πολιτική της, για αυτό και εκτιμάται ότι ήρθε η ώρα να ενεργοποιηθούν όλοι, εντός Μεσογείου και εκτός το ταχύτερο δυνατό.