Πολεμικό Ναυτικό

Θέλουμε υποβρύχια με πυραύλους κατά επίγειων στόχων-Την ανάγκη φιλότιμο κάνει το ΠΝ με τον εκσυγχρονισμό των υποβρυχίων τύπου 209/1100

Σε φάση εκσυγχρονισμού του στόλου υποβρυχίων βρίσκεται το Πολεμικό Ναυτικό με τον εκσυγχρονισμό τεσσάρων υποβρυχίων τύπου 209/1100 κλάσης «Γλαύκος», με στόχο την αύξηση του προσδόκιμου ζωής τους.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το ένα από τα τέσσερα αυτά υποβρύχια, ο «Τρίτων», μεταφέρθηκε στα ναυπηγεία του Κιέλου στη Γερμανία, καθώς τα υπόλοιπα τρία –(Πρωτεύς ,Γλαύκος» και «Νηρεύς») οι εργασίες εκσυγχρονισμού πραγματοποιήθηκαν στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας.

Το μόνο θετικό είναι ότι για πρώτη φορά εργασίες αυτού του είδους πραγματοποιήθηκαν σε ελληνικά Ναυπηγεία με διαδικασίες που θεωρούνται ιδιαίτερα περίπλοκες και απαιτητικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο εκσυγχρονισμός των  ελληνικών υποβρυχίων περιλαμβάνει την αντικατάσταση παλαιότερων συστημάτων με πιο σύγχρονα, καθώς και την αναβάθμιση των δυνατοτήτων τους σε ό,τι αφορά τον οπλισμό τους.

Μιλάμε για νέο sonar, το οποίο προσφέρει επιπλέον δυνατότητες, καθώς και σύστημα εκτόξευσης κατευθυνόμενων πυραύλων Harpoon.

Μόνο που μιλάμε για υποβρύχια που κλείνουν 50 χρόνια ζωής, κάτι που αποτελεί τροχοπέδη σε σύγχρονες επιχειρήσεις μάχης στο βυθό, αφού οι βλάβες συνοδεύουν την ηλικία ενός συστήματος.

Τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα οι γείτονες και προετοιμάζονται για Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο κατά της Ελλάδος
Το Τουρκικό Ναυτικό σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία πάνω από 100 μη επανδρωμένα μίνι υποβρύχια: καθένα ικανό να εκτοξεύει τορπίλες και GAZGIN LACM, αναφέρει τουρκική πηγή.

Η Τουρκία παραλαμβάνει νέα σύγχρονα γερμανικής κατασκευής υποβρυύχια Type-214, προχωρά  τον σχεδιασμό των δικής κατασκευής υποβρυχίων Milden και άλλων μικρότερων, και υλοποιεί τον εκσυγχρονισμό των υποβρυχίων Type-209 κλάσης Gur, με αναφορά στην ανύπαρκτη “Γαλάζια Πατρίδα” και στα σχέδια της ουσιαστικά κατά του ελληνισμού. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι επιδιώκει η Άγκυρα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Ο ελληνικός τύπος ανέφερε κάποια στιγμή ότι, το  ελληνικό Γενικό Επιτελείο Ναυτικού αναζήτησε κάτω από άκρα μυστικότητα, μια καλή συμφωνία “για την αγορά τουλάχιστον δύο νέων σύγχρονων υποβρυχίων μετά από σχετική απόφαση του ΚΥΣΕΑ”.

Ο στόχος του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού είναι πασιφανής, και αφορά την απόκτηση ίσου αριθμού σύγχρονων υποβρυχίων με το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, που ναυπηγεί Έξι Type-214 σε συνεργασία με την Γερμανία, ενώ ετοιμάζει την ναυπήγηση νέων υποβρυχίων.  

Πρόσφατα όμως είδαμε την ακύρωση πολλών προγραμμάτων λόγω οικονομικού κόστους, και την υλοποίηση συγκεκριμένων σχεδίων.

Η αλήθεια είναι ότι πολύ σύντομα, λόγω των εξορύξεων στην Κρήτη, εκτιμάται ότι και το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα αναγκαστεί να μπει  στον “χορό” ενός κρεσέντου εξοπλισμών λόγω της τουρκικής επιθετικότητας, και κυρίως των σχεδίων της Άγκυρας για ναυτική κυριαρχία, και θα “χορέψει” μέχρι τέλους.

Ο ανθυποβρυχιακός πόλεμος είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αφού κατά πολύ  μεγάλο ποσοστό η χώρα μας αποτελείται από χιλιάδες νήσους, μικρονήσους, ενώ η δυνητική ΑΟΖ περιλαμβάνει ένα μεγάλο τμήμα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Για όσους ρωτούν πως θα πληρώσουμε την αγορά ενός νέου  υποβρυχίου για παράδειγμα, θα τους λέγαμε ότι η κατασκευή αγωγών φυσικού όπως αυτού του East Med, καθώς και της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από το Ισραήλ σε Κύπρο-Ελλάδα και Αίγυπτο μέσω ειδικού καλωδίου είναι μια λύση πολύ καλή, ώσπου να εξορύξουμε το δικό μας φυσικό αέριο με το οποίο θα μπορέσουμε να εξοπλιστούμε και να ξεχρεώσουμε μετά από μερικά χρόνια από το δυσβάστακτο χρέος που μας φόρτωσαν οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις.

Σε αυτήν την περίπτωση, το γαλλικό υποβρύχιο Scorpene, είναι μέσα στο βεληνεκές του “ραντάρ” της ελληνικής στρατιωτικής ηγεσίας για αυτούς τους λόγους και για πολλούς άλλους, που έχουν να κάνουν για παράδειγμα, με την τεχνολογία του, η οποία σε περίπτωση αγοράς μας, δεν θα είναι γνωστή στην Τουρκία, σε σχέση με τα γερμανικά Type-214 , για παράδειγμα.

Το γαλλικό υποβρύχιο αυτό που κατασκευάζει η Naval Group, είναι ένα πραγματικά ισχυρό και ικανό υποβρύχιο για την περιοχή του Αιγαίου και της Α.Μεσογείου.

Το μέγιστο επιχειρησιακό βάθος του Scorpene είναι άνω των  300 μέτρων, ενώ η διαθεσιμότητα του φτάνει τις 50 ημέρες, για τις συμβατικές εκδόσεις, και 71 ημέρες για τις εκδόσεις με σύστημα AIP.

Το υποβρύχιο έχει πλήρωμα 31 ατόμων, ενώ έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει και έξι υποβρύχιους κομάντος για ειδικές αποστολές.

Το  Scorpene, διαθέτει έξι τορπιλοσωλήνες των 533 χιλιοστών, ενώ δύνανται να εξοπλιστούν με τορπίλες τύπου F21, με  πυραύλους κατά μονάδων επιφανείας MM-40 Block.3 Exocet, καθώς και με SCALP-Naval.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ