Για όλους και για όλα μίλησε ο ΥΠΕΘΑ Ν.Δένδιας στην POLITICAL και στον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουλαράκο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του υπουργείου Άμυνας.
Εκεί ο υπουργός κ. Δένδιας ανέφερε βαρυσήμαντες δηλώσεις ειδικά για το Πολεμικό Ναυτικό, αφήνοντας ουσιαστικά όλα τα σενάρια και τα ενδεχόμενα ανοικτά για αγορές σκαφών από Γαλλία και ΗΠΑ, και μόνο για τις Κορβέτες δήλωσε ότι το πρόγραμμα τους δεν έχει ακυρωθεί αλλά έχει ανασταλεί, λόγω έλλειψης κονδυλίων.
Ο ίδιος απάντησε στα πιο σημαντικά με αρχή την πιθανότητα απόκτησης 4ης Φρεγάτα FDI από το Παρίσι:
“Παρότι η προαίρεση για την 4η FDI δεν ενεργοποιήθηκε, η Ελλάδα διατηρεί ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής προμήθειας επιπλέον φρεγατών FDI, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελισσόμενες αμυντικές ανάγκες και τα διαθέσιμα οικονομικά μέσα. Επιπρόσθετα, θα ήθελα να επισημάνω ότι η Ελλάδα και η Γαλλία διατηρούν άριστες σχέσεις στον τομέα της Άμυνας, με αμοιβαία επωφελή συνεργασία σε διάφορα επίπεδα”.
Για την απόκτηση των Κορβετών LCS από ΗΠΑ ο ίδιος ήταν κατηγορηματικός:
“Όπως είχα δηλώσει τον Φεβρουάριο στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ορισμένες LCS που έχουν λύσει τα «παιδικά» τους προβλήματα, μας ενδιαφέρουν μόνον ως δωρεάν παραχώρηση και ως ενδιάμεση λύση, μέχρι να αποκτήσουμε τη φρεγάτα επόμενης γενιάς, η οποία ευελπιστούμε να είναι η Constellation.
Εφόσον οι LCS είναι πλήρως επιχειρησιακές και μας δοθούν δωρεάν, είναι ένα σύστημα το οποίο θα αξιολογηθεί από τα Γενικά Επιτελεία.
Αλλά η απόφαση θα ληφθεί αφού υποβληθούν οι εισηγήσεις του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΝ, οι οποίες αυτονόητα θα λάβουν υπόψη τους την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα συγκεκριμένα πλοία τα οποία προσφέρονται προς παραχώρηση.
Για τις αμερικανικές Φρεγάτες Constellation ανέφερε ο ΥΠΕΘΑ τα εξής:
“Όσον αφορά τις Constellation, η αποδοχή από τις ΗΠΑ της πρότασης να συμμετέχουμε στη ναυπήγηση νέων φρεγατών αυτού του τύπου, είναι μια μεγάλη εθνική επιτυχία.
Η αποδοχή αυτή έχει τεράστιο επιχειρησιακό όφελος, καθώς η χώρα μας, σε συνδυασμό με την απόκτηση των 3 νέων FDI, έχει τη δυνατότητα να μπει στην επόμενη δεκαετία με νεότευκτα, στο μεγαλύτερο μέρος του στόλου της, πλοία.
Ωστόσο, δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε. Παράλληλα, με την προμήθεια των Constellation, υλοποιούμε ένα πολυεπίπεδο πρόγραμμα αναβάθμισης του στόλου μας, με εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων φρεγατών, την ενίσχυση των δυνατοτήτων τους και την επένδυση στις νέες τεχνολογίες και στην καινοτομία, όπως μεταξύ άλλων στα μη επανδρωμένα σκάφη, στην επιφάνεια της θάλασσας αλλά και κάτω από αυτή, για την επέκταση της επιχειρησιακής μας ευελιξίας".
Για τους S-300 ο κ. Δένδιας ήταν κατηγορηματικός ότι θα δοθούν μόνο αν λάβουμε συστήματα Patriot
“Η Ελλάδα έστειλε στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων, περίπου πριν από δύο χρόνια, από λόγους αρχής, καθώς οι πρακτικές αναθεωρητισμού δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές, ακόμη και από χώρες με τις οποίες μας συνδέουν παραδοσιακοί δεσμοί φιλίας. Οδηγός μας πάντα είναι το Διεθνές Δίκαιο.
Όσον αφορά τα αντιαεροπορικά οπλικά συστήματα, ρωσικής κατασκευής που προαναφέρατε, αυτά είναι ενταγμένα στο Ελληνικό Εθνικό Σύστημα Αεράμυνας. Δεν νοείται η απόσυρσή τους, χωρίς την αντικατάστασή τους με οπλικά συστήματα παρόμοιων ή ανώτερων επιχειρησιακών δυνατοτήτων.
πιπρόσθετα, όπως ισχύει για όλα τα οπλικά συστήματα, κατά την προμήθειά τους, υφίστανται νομικές δεσμεύσεις για την πώληση ή παραχώρησή τους. Σε κάθε περίπτωση το εθνικό συμφέρον αποτελεί προτεραιότητα”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο ίδιος.
Η Ελλάδα οφείλει να προβεί σε παραγγελίες πριν ξεσπάσει παγκόσμια σύρραξη αφού οι Τούρκοι παραμονεύουν με την "Γαλάζια Πατρίδα" σε θάλασσα και αέρα αλλά και σε Κύπρο
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι ανάγκες του Κιέβου και της ΕΕ σε όπλα, αλλάζει όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα.
Αν η πορεία του πολέμου οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, τότε η αμυντική βιομηχανία πολλών χωρών θα λάβει πολλές νέες παραγγελίες ( κάτι που επιζητούν οι ΗΠΑ).
Την ίδια περίοδο, η Τουρκία φουλάρει με τουλάχιστον 650 προγράμματα κατασκευής επιθετικών όπλων με φόντο Ελλάδα και Κύπρο, και κύριο στόχο να επιβάλει την “ Γαλάζια Πατρίδα και τον Γαλάζιο εναέριο χώρο της” έναντι της Ελλάδος.
Με αυτά ως δεδομένα οφείλουμε να προετοιμαστούμε με παραγγελίες νέων οπλικών συστημάτων, ειδικά πολεμικά πλοία όσο γίνεται νωρίτερα, για να μην πάθουμε αυτό που είχαμε πάθει το 1940 ( παραγγελίες όπλων σε Βρετανία-Γαλλία οι οποίες δεν μας δόθηκαν λόγω παγκοσμίου πολέμου).
Η Τουρκία καιροφυλακτεί και αναζητά μισή ευκαιρία για να υφαρπάξει ότι μπορεί, και αυτό είναι η μοναδική πραγματικότητα για αυτήν την χώρα, είτε κυβερνάνε οι Ισλαμιστές, είτε οι Κεμαλιστές.