Πολεμικό Ναυτικό
Ενημερώθηκε στις:

Το Αιγυπτακό Ναυτικό ενισχύεται με μια ακόμη φρεγάτα Meko-A200 -Κυματοθραύστης μαζί με το Ελληνικό πολεμικό Ναυτικό της "Γαλάζιας Πατρίδας" του Ερντογάν

Η Αίγυπτος όπως και το Ισραήλ αποτελούν χώρες συμμάχους Ελλάδας και Κύπρου, με ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία στη ΝΑ Μεσόγειο, αποτελώντας μέχρι στιγμής κυματοθραύστες στην αναθεωρητική πολιτική του Ερντογάν, της οποίας αιχμή του δόρατος αποτελεί η  εξυπηρέτηση του ιδεολογήματος της "Γαλάζιας Πατρίδας".

Βασική προϋπόθεση για να εξακολουθήσουν να ισχύουν τα παραπάνω είναι η συνέχιση της αργαστής συνεργασίας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής  αναφορικά με την ΝΑ Μεσόγειο μεταξύ των  τεσσάρων χωρών, αλλά και η ενίσχυση των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων τους, με ιδιαίτερη έμφαση στο Πολεμικό Ναυτικό τους.

https://www.youtube.com/watch?v=Rf67YjugA3I

Η αναβάθμιση του στόλου της Αιγύπτου

Στο πλαίσιο αυτό είναι ενθαρρυντική είδηση η παραλλαβή της  δεύτερης φρεγάτα MEKO-A200 του Αιγυπτιακού Ναυτικού, που έφτασε  στην Αλεξάνδρεια την περασμένη Κυριακή, 11 Ιουνίου.

Συγκεκριμένα  η φρεγάτα κλάσης Meko-A200 ENS Al-Qahhar (905) έφτασε στη ναυτική βάση της Αλεξάνδρειας, σηματοδοτώντας την ένταξή της στο Αιγυπτιακό Ναυτικό.

Παραδόθηκε επίσημα στην Αίγυπτο πριν από δύο εβδομάδες στη Γερμανία και  είναι η δεύτερη φρεγάτα κλάσης Meko-A200 που εντάσσεται στο απόθεμα του Αιγυπτιακού Ναυτικού, μετά το "El Aziz" (παραδόθηκε στην Αίγυπτο το 2022).

Αυτές οι φρεγάτες αποτελούν μέρος μιας σύμβασης αξίας 2.δισ ευρώ, η οποία περιλαμβάνει την κατασκευή της τέταρτης και τελευταίας φρεγάτας τοπικά στην Αίγυπτο. Τα κρατικά Ναυπηγεία Αλεξάνδρειας είναι υπεύθυνα για την κατασκευή του τελευταίου, το οποίο έχει ήδη φτάσει σε πολύ προχωρημένα στάδια και πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του.

Με την προσθήκη του Meko-A200 Al-Qahhar, ο στόλος του Αιγυπτιακού Ναυτικού αριθμεί επί του παρόντος 5 φρεγάτες και 4 σύγχρονες κορβέτες, συμπεριλαμβανομένων 2 ιταλικών FREMM (Multi Mission Frigate), μία γαλλικής FREMM, καθώς και 2 φρεγατών Meko-A200, ενώ αναμένονται άλλες δύο, και 4 κορβέτες τύπου Gowind.

Αυτός ο εκσυγχρονισμός του στόλου θα εγγυηθεί στην Αίγυπτο την αποτροπή και εξουδετέρωση κάθε απειλής που θίγει τα οικονομικά της συμφέροντα και τα χωρικά της ύδατα, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη τα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο Θάλασσα που διαθέτει.

Meko-A200 Al-Qahhar

Η φρεγάτα Meko-A200 Al-Qahhar (905) έχει μήκος 121 μέτρα και εκτόπισμα 3.700 τόνους.

Είναι οπλισμένη με 32 πυραύλους VL MICA NG και 8 αντιπλοϊκούς πυραύλους MM40 Block 3 Exocet, καθώς και ένα κύριο πυροβόλο όπλο Vulcano 127 mm και τέσσερα πυροβόλα 20 χιλιοστών (RWS) που τοποθετούνται σε απομακρυσμένο πυργίσκο.

Είναι επίσης εξοπλισμένη με ελαφριές τορπίλες MU90 και βαριές τορπίλες DM-2A4 (SeaHake Mod-4).

Όσον αφορά τους αισθητήρες, διαθέτει το ραντάρ Thales NS-110 4D AESA, το οποίο έχει εμβέλεια οργάνων 280 km.

Το ραντάρ NS100 λειτουργεί στη ζώνη S και είναι ικανό να παρακολουθεί ταυτόχρονα τον αέρα και την επιφάνεια, να ανιχνεύει και να παρακολουθεί αεροσκάφη, πυραύλους, drones και πλοία όλων των μεγεθών.

Το NS100 αναπτύχθηκε από δύο υπάρχοντα ραντάρ: το ραντάρ Sea Master 400 (SM400) και το ραντάρ SMART-S Mk2. Το πλοίο είναι επίσης εξοπλισμένο με το ηλεκτρονικό σύστημα εμπλοκής Scorpion 2 (Scorpion 2 EW) για την αντιμετώπιση σύγχρονων αντιπλοϊκών πυραύλων παρεμποδίζοντας τα ραντάρ τους.

Ο Ελληνικός στόλος

Ο στόλος μας διαθέτει:

Φρεγάτες 13 συνολικά, εκ των οποίων  4 τύπου ΜΕΚΟ  και 9 τύπου S

Υποβρύχια 10 συνολικά, εκ των οποίων 4 τύπου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ , 3 τύπου ΠΟΣΕΙΔΩΝ, 2 τύπου ΓΛΑΥΚΟΣ και 1 τύπου ΩΚΕΑΝΟΣ

Ναρκοθηρευτικά 3, Κανονιοφόρους 10, Γενικής υποστήριξης 5, Αρματαγωγά 5,Ταχέα περιπολικά 24, Πλοία Ταχείας μεταφοράς 4 και λοιπά βοηθητικά πλοία και εναέρια μέσα.

Τέλος αναμένεται η ενίσχυσή του μετά την αγορά 2 Γαλλικών υπερσύγχρονων φρεαγτών Bel@hara.

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι Ελλάδα και Αίγυπτος έχουν την  απαραίτητη αποτρεπτική  ναυτική ισχύ  περιορισμού των τουρκικών αυθαιρεσιών και έκνομων ενεργειών, όπως της υπογραφής του "παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου".

Χάρη στα πολύ ισχυρά ναυτικά τους,οι δύο χώρες  είναι σε θέση να περιφρουρήσουν τις ΑΟΖ τους, τις οποίες οριοθέτησαν δυτικότερα του 28ου μεσημβρινού με την σχετικά πρόσφατη συμφωνία τους.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ