Πολεμικό Ναυτικό
Ενημερώθηκε στις:

Νέα γενιά Ελληνικών πολεμικών σκαφών Belharra (FDI)-Αναβαθμίζουν το ΠΝ σε παγκόσμιο επίπεδο-Ισχυρή δύναμη στο Αιγαίο (Βίντεο)

Η Naval Group θα κατασκευάσει την Φρεγάτα τύπου FDI που προορίζεται για την Ελλάδα, με την συναρμολόγηση να έχει ήδη ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό με σκοπό να πέσει στην θάλασσα τον Οκτώβριο του 2023.

Σε περίπου πέντε μήνες  θα δούμε πιθανόν την Φρεγάτα ΚΙΜΩΝ να ξεκινά θαλάσσιες δοκιμές, και στο Αιγαίο, προκαλώντας την οργή των Τούρκων που βιάστηκαν να ρίξουν στην θάλασσα το ελικοπτεροφόρο Anadolou, κάνοντας επίδειξη δύναμης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με μήκος 121,6 μέτρα, πλάτος 17,7 μέτρα και μετατόπιση σχεδόν 4500 τόνων με πλήρες φορτίο, οι ΑΞΕ είναι μεγαλύτερες και πολύ πιο ισχυρές από τις La Fayettes, μονάδες μήκους 125 μέτρων και πλάτους 15,4 μέτρων και περίπου 3800 tpc.

Σε σύγκριση με τις FREMM (142 x 20 μέτρα, 6.000 tpc), εκ των οποίων η Naval Group παρέδωσε οκτώ μονάδες στο γαλλικό ναυτικό μεταξύ 2012 και 2022 και άλλες δύο στο Μαρόκο (2013) και την Αίγυπτο (2015), οι νέες φρεγάτες είναι πιο συμπαγείς αλλά οι δυνατότητές τους θα είναι παγκοσμίως ισοδύναμες ή ακόμη και ανώτερες σε ορισμένους τομείς.

Όπως έχουμε αναφέρει ποικίλες φορές, οι φρεγάτες FDI HN θα διαθέτουν δυνατότητες υψηλού επιπέδου σε κάθε τομέα: αντιπλοϊκό, αντιαεροπορικό και ανθυποβρυχιακό. Η εναέρια προστασία της και η προστασία της από απειλές επιφάνειας, θα διασφαλίζεται από τους πιο σύγχρονους αισθητήρες, συμπεριλαμβανομένου του Thales Sea Fire, του πρώτου πλήρως ψηφιακού ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών με ενεργή κεραία και σταθερά πάνελ.

Οι πρώτες ψηφιοποιημένες φρεγάτες, οι ΑΞΕ βασίζονται σε μια αρχιτεκτονική υπολογιστών νέας γενιάς, όπου σχεδόν όλη η ενσωματωμένη υπολογιστική ισχύς συγκεντρώνεται σε δύο κέντρα δεδομένων. Στη συνέχεια χρησιμοποιείται προς όφελος των διαφόρων συστημάτων με τη μορφή εφαρμογών.

Αυτή η αρχιτεκτονική θα προσφέρει επίσης, μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ για τα διάφορα συστήματα και ανταποκρίνεται σε μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις της στιγμής: την άμυνα στον κυβερνοχώρο.

Σχεδιασμένη για να αντιμετωπίζει απειλές στον κυβερνοχώρο

Οι ΑΞΕ είναι πράγματι εγγενώς σχεδιασμένες, για να αντιστέκονται σε επιθέσεις υπολογιστών, με παθητικές και ενεργητικές άμυνες, όλα διαχειριζόμενα από μια νέα συσκευή που αναπτύχθηκε από την Naval Group: το σύστημα διαχείρισης της κυβερνοασφάλειας (CyMS).

Το CyMS, το οποίο θα ενημερώνεται συνεχώς από εμπειρογνώμονες στον κυβερνοχώρο του Υπουργείου Ενόπλων Δυνάμεων σε συνεργασία με εξειδικευμένες ομάδες του Naval Group, θα έχει ως αποστολή την παρακολούθηση όλων των συστημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών επί του σκάφους,  θα εντοπίζει πιθανές εισβολές αναλύοντας συνεχώς το δίκτυο και  θα προτείνει μέτρα στο πλήρωμα για να αντιδράσει σε περίπτωση επίθεσης.

Επιπλέον, εάν η επίθεση είναι πολύ περίπλοκη, ένας αποκλειστικός σύνδεσμος θα επιτρέψει στους ειδικούς στην ξηρά, να βοηθήσουν τους ναυτικούς να αντιμετωπίσουν αυτήν την επίθεση υπολογιστή.

Πολλές άλλες ψηφιακές εφαρμογές θα βασίζονται στη δύναμη των κέντρων δεδομένων, όπως τα συστήματα Sentinel (ηλεκτρονικός πόλεμος) και Aquilon (επικοινωνίες) της Thales.

Ένα άλλο παράδειγμα, το πλήρωμα της FDI θα έχει στη διάθεσή του το νέο λογισμικό εσωτερικής επικοινωνίας Partner-C και τη διεπαφή Comtics. Θα διαθέτουν έτσι, εκτός από σταθερούς σταθμούς επικοινωνίας, φορητές μονάδες (κινητά ή tablet) που θα μπορούν να εξατομικεύονται και να ασφαλίζονται με διάφορες εφαρμογές.

Οι φρεγάτες θα είναι εξοπλισμένες με έναν ξεχωριστό ενσωματωμένο ιστό, ο οποίος συνδέει όλους τους αισθητήρες αέρος μαζί, επιτρέποντας συνεχή παρακολούθηση κάλυψης 360 μοιρών.

Το Επιχειρησιακό Κέντρο

Η διαχείριση των αισθητήρων και των όπλων γίνεται από τις Κεντρικές Επιχειρήσεις (CO), που βρίσκεται στη βάση του PSIM. Αυτός ο χώρος είναι εξοπλισμένος με 15 κονσόλες πολλαπλών λειτουργιών, στις οποίες οι χειριστές μπορούν να έχουν πρόσβαση στις διάφορες εφαρμογές του συστήματος μάχης, στην προκειμένη περίπτωση της τελευταίας γενιάς SETIS του Naval Group  και άλλων συστημάτων, που θα βασίζονται στην υπολογιστική ισχύ των κέντρων δεδομένων.

Οι κονσόλες νέας γενιάς αποτελούνται από δύο οθόνες αντί για τρεις, με μια μεγάλη οθόνη που παρουσιάζει τη γενική κατάσταση και μια οθόνη αφής αφιερωμένη στις συγκεκριμένες λειτουργίες που διαχειρίζεται ο χειριστής. Το CO θα έχει επίσης, μεγάλες οθόνες τοίχου και ένα τραπέζι αφής που θα αναπαράγει την τακτική κατάσταση.

Σημαντικά μέσα ανθυποβρυχιακού πολέμου

Ο ανθυποβρυχιακός πόλεμος θα είναι ένα από τα μεγάλα δυνατά σημεία αυτών των νέων φρεγατών.

Για να προστατευθούν από τορπίλες που πιθανώς θα εκτοξεύονταν από αντίπαλο υποβρύχιο, οι IDF θα εξοπλιστούν με το Contralto. Σε σχέση με το σύστημα μάχης, αυτή η λύση που σχεδιάστηκε από την Naval Group για να «εξαπατήσει» τορπίλες νέας γενιάς, ενεργοποιείται μόλις δοθεί η ειδοποίηση  για την ανάπτυξη αντιμέτρων και τον ελιγμό αποφυγής που ταιριάζουν καλύτερα στην τακτική κατάσταση της στιγμής.

Οπλισμός πρώτης κατηγορίας

Μονάδες πρώτης βαθμίδας, οι IDF θα μπορούν να εργαστούν σε όλους τους τομείς πολέμου (ανθυποβρυχιακό, αντιεπιφανειακό, αντιαεροπορικό) με εξαίρεση τη στιγμή των βαθιών χτυπημάτων κατά χερσαίων στόχων. Θα είναι επίσης, εξαιρετικές πλατφόρμες νοημοσύνης χάρη στη δύναμη των αισθητήρων τους.

Σε ότι αφορά τον οπλισμό,  η IDF θα αναπτύξει 8 αντιπλοϊκούς πυραύλους Exocet MM40 Block3C, των οποίων οι δύο τετραπλές ράμπες είναι εγκατεστημένες πίσω από το PSIM, καθώς και δύο οκταπλοί κάθετοι εκτοξευτές Sylver A50, εγκατεστημένοι μπροστά από τη γέφυρα και εξοπλισμένοι με 16 επιφανειακούς Aster 15 και πυραύλους αέρος  Aster 30.

Μια προστατευτική τοποθεσία, θα επιτρέψει την εγκατάσταση δύο επιπλέον κάθετων εκτοξευτών προκειμένου, για παράδειγμα, να διπλασιαστεί η αντιαεροπορική ικανότητα, μια επιλογή που επέλεξε η Ελλάδα της οποίας οι ΑΞΕ θα έχουν 32 πυραύλους Aster.

Αυτός ο  χώρος έχει επίσης το μέγεθος που επιτρέπει την ενσωμάτωση των εκτοξευτών Sylver A70, οι οποίοι είναι μεγαλύτεροι και έχουν σχεδιαστεί για να φιλοξενούν ναυτικούς πυραύλους κρουζ (MdCN). Ένας οπλισμός που προς το παρόν εξοπλίζει μόνο τις φρεγάτες πολλαπλών αποστολών (FREMM) αλλά θα μπορούσε επομένως, εάν χρειαστεί, να προστεθεί αργότερα στις IDF.

Η Ελλάδα θα αγοράσει τρεις φρεγάτες FDI από την Naval Group, με μια επιπλέον φρεγάτα να είναι διαθέσιμη προαιρετικά.

Οι δύο πρώτες φρεγάτες θα είναι σε διαμόρφωση Standard-1 ή γαλλική διαμόρφωση, ενώ η τρίτη θα είναι σε Standard-2. Εάν επιλεγεί η πρόσθετη επιλογή μίας ακόμη φρεγάτας, η τέταρτη φρεγάτα θα είναι επίσης διαμόρφωσης Standard-2.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια ελληνική πανίσχυρη δύναμη, με πλοία που αρμενίζουν στο Αιγαίο, προκαλώντας τρόμο ουσιαστικά στο τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, ελέγχοντας το ελληνικό Αρχιπέλαγος.

https://youtu.be/3zWrMwdcCWQ

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...