Η γαλλική εταιρεία Naval Group προσφέρει στο ελληνικό πολεμικό ναυτικό 4 κορβέτες Gowind με τις τρεις να ναυπηγούνται σε ναυπηγεία εντός χώρας και το πρώτο πλοίο να μας παραδίδεται το 2028.
«Οι επόμενες μονάδες επιφανείας θα κατασκευαστούν σε ελληνικά ναυπηγεία με το πρώτο πλοίο να παραδίδεται μόνο ένα χρόνο μετά το πρώτο σκάφος, ενώ στην συνέχεια οι παραδόσεις θα υλοποιούνται με ρυθμό μια Κορβέτα Gowind κάθε 12 μήνες».
Οι Γάλλοι δέχθηκαν την “μεταφορά τεχνολογίας που θα επιτρέψει την κατασκευή των κορβετών στην χώρα μας.
Αυτό θα εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη αυτονομία για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και σημαντικά οικονομικά οφέλη για τη ναυτική και αμυντική βιομηχανία της Ελλάδας» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.
Η πρόταση για την Gowind εξασφαλίζει εκατοντάδες θέσεις εργασίας στην χώρα μας τα επόμενα 30 χρόνια.
Η κατασκευή των γαλλικών κορβετών στην Ελλάδα χάρη στη μεταφορά τεχνολογίας της Naval Group θα διατηρήσει περισσότερες από 1.200 θέσεις εργασίας στο συνεργαζόμενο για το πρόγραμμα ναυπηγείο, ενώ η παραγωγή υλικού στην Ελλάδα θα συμβάλλει σε περισσότερες από 150 θέσεις στο τομέα της κατασκευής αλλά και των επισκευών
Οι Γάλλοι αναφέρουν ότι οι ελληνικές Κορβέτες θα είναι τρομερές ναυτικές πλατφόρμες μάχης, οι οποίες υπερισχύουν κατά πολύ των Τουρκικών Κορβετών κλάσεως ADA, ενώ είναι ισάξιες των τουρκικών Φρεγατών “Κωνσταντινούπολη”, με την πρώτη Φρεγάτα των γειτόνων να είναι στην τελική φάση.
Είναι δηλαδή σαν να προμηθευόμαστε 3-4 επιπλέον Φρεγάτες σε σχέση με την δύναμη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, και αυτό λέει πολλά για την τρομερά ισχυρή στρατηγική δύναμη του ελληνικού πολεμικού ναυτικού πλέον.
Η Κορβέτα Gowind θα έχει την χωρητικότητα και τον οπλισμό μιας μεσαίας Φρεγάτας στην τιμή Κορβέτας, ενώ η περίπτωση κατασκευής της σε ελληνικά ναυπηγεία θα μειώσει το κόστος κατά 10-20%, γεγονός τρομερά σημαντικό για τον προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ.
Πρόκειται για ένα πλοίο 100 μέτρων, χωρητικότητας 2400 τόνων, που θα διαθέτει 8 αντι-πλοϊκούς πυραύλους EXOSET MM40 BLOCK-3C, πυροβόλο 57, ή 75 χιλιοστών, δύο πυροβόλα των 20 χιλιοστών.
Είναι εξοπλισμένη με το ραντάρ 3D SMART-S mk2 της Thales, καθώς και τα σόναρ Kingklip Mk.2, CAPTAS VDS, επίσης από την ίδια εταιρεία. Είναι οπλισμένη επίσης με 16 πυραύλους VL-MICA NG, ενώ διαθέτει δύο δίδυμους εκτοξευτές για τορπίλες MU90.
Οι κορβέτες Gowind 2500 σχεδιάστηκαν από τα γαλλικά ναυπηγεία DCNS το 2006 για ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις ASW, σε παράκτιες περιοχές και κλειστές θάλασσες. Οι κορβέτες Gowind περιλαμβάνουν εκδόσεις με μήκη 85, έως 102μ με εκτόπισμα από 1.000 τον. έως και 2.500 τον.
Περιλαμβάνεται η υποστήριξη μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων UAV, μη επανδρωμένων υποβρυχίων UUV, ενώ διαθέτουν ελικοδρόμιο για ελικόπτερο.
Πύραυλοι SCALP NAVAL για τις Κορβέτες μας εδώ και τώρα
Θα πρέπει να ζητήσουμε εδώ και τώρα και τους γαλλικούς πυραύλους με εμβέλεια 1000 χλμ, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, όχι μόνο θα μπορούν να κτυπήσουν βράδυ, αλλά οποιαδήποτε ώρα του 24ωρου, ακόμα και το παλάτι του σουλτάνου Ερντογάν, και αυτό είναι απόλυτα τεκμηριωμένο και δεν θα το ήθελε ο Τούρκος πρόεδρος, ούτε ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
Είναι επιτακτικό και εθνικά συμφέρον αυτήν την δεδομένη περίοδο, να προβούμε στην αγορά αυτών των πυραύλων, με στόχο να αποτρέψουμε την Τουρκία να δράσει σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.
Επίσης να επιδιώξουμε να κατασκευαστούν εντός ελληνικών ναυπηγείων 80 UUV και USV, δηλαδή μη επανδρωμένα υποβρύχια σκάφη και σκάφη επιφανείας ελληνικής σχεδίασης, τα οποία θα μας βοηθήσουν στο Αιγαίο σε πολύ μεγάλο βαθμό συνοδεύοντας τις Φρεγάτες Belhara και τις Κορβέτες Gowind.
Έτσι η Ελλάδα και το πολεμικό ναυτικό της δεν επιλέχθηκε τυχαία ως αμυντικός σύμμαχος της μεγαλύτερης δυνάμεως στην ΕΕ, αφού το παιχνίδι στην Μεσόγειο και την Κρήτη, διότι όλα τώρα ξεκινούν ώστε η χώρα μας με την μελλοντική εξόρυξη υδρογονανθράκων στο νότιο Αιγαίο και Ιόνιο.
Οι πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και ο υπό σχεδιασμό αγωγός EastMed διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην ώθηση της Άγκυρας προς μια πολιτική αντιπαράθεσης με τις ελληνικές, γαλλικές και σε λίγο αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις.