Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος και η Γαλλίδα ομόλογός του κ. Φλωράνς Παρλύ, θα έβαζαν τις τελικές υπογραφές σήμερα Πέμπτη, 24 Μαρτίου. Την επόμενη ημέρα, η Γαλλίδα ΥΠ.ΑΜ. θα εκπροσωπήσει τον Μακρόν στις εκδηλώσεις για την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Η υπογραφή των δύο συμβάσεων, οι οποίες απαρτίζονται από αρκετές επιμέρους συμφωνίες, θα πραγματοποιηθεί στο θωρηκτό «Αβέρωφ», στο πλαίσιο μίας τελετής, στην οποία το παρόν αναμένεται να δώσει, πέρα από την ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ και σχεδόν το σύνολο της κορυφής της πυραμίδας του γαλλικού Υπουργείου Άμυνας, επιβεβαιώνοντας τη στενή ελληνογαλλική στρατηγική σχέση στον αμυντικό τομέα.
Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας και με τίτλο: Στο θωρηκτό «Αβέρωφ» θα μπουν οι υπογραφές για την απόκτηση των γαλλικών φρεγατών και των νέων Rafale, αναφέραμε ότι αμέσως μετά την τελική υπογραφή των συμβάσεων οι δύο αντιπροσωπείες θα μεταβούν με πλωτά μέσα στο Γαλλικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο “Charles de Gaulle”, το οποίο θα βρίσκεται ναυλοχημένο στον Φαληρικό όρμο, όπου και θα παραμείνει για μερικές ημέρες.
Σύμφωνα με το opex360 όμως, με έκπληξη μαθαίνουμε ότι οι ελληνικές ΑΞΕ θα υπερτερούν από αυτές των Γαλλικών, καθώς δεν θα έχουν τις ίδιες δυνατότητες με αυτές που θα εφαρμόσει το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό.
Ενώ τα δύο μοντέλα θα έχουν ορισμένα κοινά στοιχεία, όπως ο πυργίσκος των 76 mm, τα δύο τηλεχειριζόμενα πυροβόλα των 20 mm, οι δύο εκτοξευτές αντιπλοίων Exocet MM40 Block 3C ή το ραντάρ Seafire 500 (παρέχεται από την Thales), της Αθήνας θα εξοπλιστούν με 32 πυραύλους εδάφους-αέρος Aster 30 B1(αντί για 16), 2 τριπλούς εκτοξευτές τορπιλών για MU-90 (αντί για διπλό εκτοξευτή τορπιλών), ένα αντιαεροπορικό σύστημα μικρής εμβέλειας RAM (Rolling Airframe Missile) καθώς και αντιπυραυλικά και αντιτορπιλικά παρεμβολές και δόλωμα.
Να επισημάνουμε, ότι κατά τη διάρκεια μιας κοινοβουλευτικής ακρόασης πέρυσι, ο Αρχηγός του Επιτελείου του Γαλλικού Ναυτικού (CEMM), ναύαρχος Pierre Vandier, είχε επιβεβαιώσει ότι οι γαλλικές ΑΞΕ θα είχαν μειωμένες δυνατότητες όσον αφορά τον ηλεκτρονικό πόλεμο τουλάχιστον μέχρι το 2026.
«Αυτή είναι μια δημοσιονομική επιλογή: όταν το πρόγραμμα ξεκίνησε στο τέλος του προηγούμενου LPM, η προσθήκη αυτών των δυνατοτήτων δεν περιλαμβανόταν στο χρηματοδοτικό κονδύλιο. Αποφασίστηκε λοιπόν η ένταξη τους στο πρόγραμμα αναβάθμισης των φρεγατών, γεγονός που οδηγεί σε αναβολή έως το 2026 το άνοιγμα της γραμμής του προϋπολογισμού που θα επιτρέψει τη χρηματοδότησή τους», εξήγησε.
Ούτως ή άλλως, ο επί του παρόντος υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές, ο βουλευτής Nicolas Dupont-Aignan έμεινε έκπληκτος, τον περασμένο Δεκέμβριο, από αυτές τις διαφορές μεταξύ γαλλικών και ελληνικών ΑΞΕ, σε γραπτή ερώτηση που απηύθυνε στο Υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων. Επιπλέον, είχε επίσης παρακαλέσει για αύξηση του αριθμού των IDF που παραγγέλθηκαν, αυξάνοντας τον αριθμό τους από πέντε σε οκτώ, δεδομένης της εξέλιξης της διεθνούς κατάστασης. Ακόμη και για τον εκσυγχρονισμό πέντε ελαφρών φρεγατών stealth (FLF – La Fayette class) αντί για τρεις.
Η απάντηση του Υπουργείου Ενόπλων Δυνάμεων, δημοσιεύτηκε περισσότερο από τρεις μήνες αργότερα. Σε ότι αφορά τα FLF, δεν τίθεται θέμα αναθεώρησης των σχεδίων: μόνο τρία θα εκσυγχρονιστούν, τα άλλα δύο θα κληθούν να συμπληρώσουν τον στόλο των περιπολικών σκαφών ανοικτής θαλάσσης, που αντιμετωπίζει δυσκολίες όσον αφορά τη διαθεσιμότητα.
Ως προς τη διαφορά μεταξύ γαλλικών και ελληνικών ΑΞΕ, το Υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων τη δικαιολογεί με τις επιλογές του Πολεμικού Ναυτικού, που «προκύπτουν από την ανάλυση των δυνατοτήτων του, τις αποστολές και τη θέση αυτών των φρεγατών στη σειρά μάχης του».
«Για το Γαλλικό Ναυτικό, οι FDI που συμπληρώνουν τις πιο ισχυρές μονάδες μάχης, όπως οι φρεγάτες αεράμυνας (FDA) και οι φρεγάτες πολλαπλών αποστολών (FREMM), δεν έχουν την ανάγκη να έχουν αισθητήρες καθώς και τόσο ισχυρά μέσα δράσης », υποστηρίζει το υπουργείο. Και προσθέτει: «Η διαμόρφωσή τους αποτελεί έναν συνεκτικό συμβιβασμό για μονάδες πρώτης κατηγορίας, που θα προσφέρουν ένα πλεονεκτικό άλμα χωρητικότητας σε σύγκριση με τις ελαφριές φρεγάτες stealth».
Ωστόσο, συνέχισε, «το γαλλικό πρόγραμμα είναι μέρος μιας λογικής εξέλιξης των προτύπων» και οι ΑΞΕ του Γαλλικού Ναυτικού θα έχουν εγγενώς, ένα περιθώριο εξέλιξης για να προσαρμοστούν στις επόμενες αλλαγές του επιχειρησιακού πλαισίου.
Τέλος πρέπει να αναφερθεί, ότι ιδιαίτερα σημαντική θα είναι και η κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχουν στο “Charles de Gaulle” ο Έλληνας Α/ΓΕΕΘΑ κ. Κωνσταντίνος Φλώρος με τον Γάλλο ομόλογό του Στρατηγό Thierry Burkhard για τη διεύρυνση της εκπαιδευτικής συνεργασίας ανάμεσα στις Ένοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτή και την διεξαγωγή κοινών εκπαιδεύσεων ανάμεσα στις Ελληνικές και τις Γαλλικές Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα η διεξαγωγή κοινών ασκήσεων με τη συμμετοχή Ελλήνων καταδρομέων και μελών της θρυλικής Γαλλικής «Λεγεώνας των Ξένων».