Πολεμικό Ναυτικό

Αρετή και τόλμη στη Μεσόγειο! Το Γαλλικό Ναυτικό και το Ναυτικό των ΗΠΑ υιοθετούν «στρατηγικό σχέδιο διαλειτουργικότητας»-Πως ωφελείται η Ελλάδα

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και το Γαλλικό Ναυτικό (Marine Nationale), υπέγραψαν ένα Στρατηγικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας (SIF) στις 17 Δεκεμβρίου 2021. Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για αυξημένη συνεργασία μεταξύ των δύο ναυτικών για τα επόμενα είκοσι χρόνια, ειδικά την ικανότητά τους να «συνδέουν και να πολεμούν " δίπλα δίπλα.

Η διπλωματική καταιγίδα που προκλήθηκε από την ανακοίνωση της συμμαχίας AUKUS (Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες) και η ακύρωση της σύμβασης που είχε συνάψει η Καμπέρα με την Γαλλία, για την κατασκευή δώδεκα υποβρυχίων, φαίνεται να απομακρύνεται καθώς  το Γαλλικό Ναυτικό και το Ναυτικό των ΗΠΑ υπέγραψαν ένα Στρατηγικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας (SIF) στις 17 Δεκεμβρίου 2021. 

Ο Αρχηγός του Γαλλικού Ναυτικού, ναύαρχος Vandier, εκπροσωπήθηκε από τον αντιναύαρχο Christophe Lucas. Ο Αρχηγός Ναυτικών Επιχειρήσεων (CNO), ναύαρχος Gilday, εκπροσωπήθηκε από τον αντιναύαρχο Merz. Η συμφωνία υπογράφηκε εξ αποστάσεως (μέσω τηλεδιάσκεψης, στην έδρα του Γαλλικού Ναυτικού και στη Γαλλική Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον).

Σύμφωνα με το Γαλλικό Ναυτικό, αυτό το σχέδιο είναι το αποτέλεσμα της εργασίας που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια. Θέτει συγκεκριμένους στόχους, που έχουν σχεδιαστεί για τη συνεχή βελτίωση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των δύο ναυτικών τα επόμενα 20 χρόνια, συμπεριλαμβανομένης μιας στοχευόμενης προσπάθειας στην κορυφή του επιχειρησιακού φάσματος: Έλεγχος των ωκεανών και προβολή ισχύος. Διευκολύνει τις επαφές μεταξύ αξιωματικών σημαίας και προβλέπει τη δημιουργία πλαισίου για την ανταλλαγή διαβαθμισμένων πληροφοριών και δεδομένων.

«Αυτή η συμφωνία σηματοδοτεί ένα πολύ σημαντικό βήμα προόδου και το αποκορύφωμα μιας κοινής επιθυμίας για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο ναυτικών, παρά την ταραγμένη θάλασσα που διέσχισαν πρόσφατα οι δύο χώρες», ανακοίνωσε  το Γαλλικό Ναυτικό.

Από την πλευρά του, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δεν έδωσε λεπτομέρειες αυτού του στρατηγικού σχεδίου διαλειτουργικότητας, εκτός από το ότι, θα βοηθήσει «να οργανωθεί ο τρόπος με τον οποίο τα δύο ναυτικά μπορούν να υποστηρίξουν το ένα  το άλλο και ότι θα διευκολύνει «συντονισμένες προσπάθειες μεταξύ περιφερειακών επιπέδων και διοικήσεων σε όλο τον κόσμο».

Οι ηγέτες συζήτησαν τη μόχλευση των υφιστάμενων γραμμών προσπάθειας και σχέσεων, βασιζόμενοι σε προσεγγίσεις και στρατηγικές «plug-and-fight», όπως η Γαλλία να αναλάβει τη διοίκηση της Task Force 50 της Κεντρικής Διοίκησης των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ )νωρίτερα αυτό το έτος).

Λειτουργώντας συστηματικά μαζί, το Πολεμικό Ναυτικό και το Marine Nationale συμμετείχαν πρόσφατα στη μεγάλης κλίμακας γαλλική άσκηση POLARIS 21, της οποίας ηγήθηκε το γαλλικό αεροπλανοφόρο FS Charles de Gaulle (R 91) και ολοκληρώθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Η άσκηση, μια πολυμερής, πολλαπλών τομέων επιχείρηση που περιλαμβάνει 6.000 προσωπικό, 65 αεροσκάφη και περισσότερα από 20 πλοία από όλη τη συμμαχία του ΝΑΤΟ, συνδύασε τακτικές μαχών υψηλών προδιαγραφών με ασκήσεις επικοινωνιών και ελιγμών.

Διεξήχθη στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της δυτικής Μεσογείου, με τη συμμετοχή ναυτικών μονάδων της Γαλλίας, της Ελλάδας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Η άσκηση ξεκίνησε στις 18 Νοεμβρίου, διεξήχθη σε 4 φάσεις και περιελάμβανε εκπαίδευση εν όρμω και διεξαγωγή συντονιστικών συσκέψεων, εκπαίδευση εν πλω με διεξαγωγή τεχνικών αντικειμένων, εκτέλεση τακτικού παιγνίου, και απενημέρωση των συμμετεχόντων επί του πλοίου αμφίβιων επιχειρήσεων του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού «FS TONNERRE».

Η «POLARIS 2021», στην οποία οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με τη φρεγάτα «ΑΔΡΙΑΣ», ήταν άσκηση τύπου LIVEX Δύναμης Κρούσης του αεροπλανοφόρου «CHARLES DE GAULLE» (Carrier Strike Group - CSG), υπό τη διοίκηση των γαλλικών ναυτικών δυνάμεων, με σκοπό την παροχή προκεχωρημένης εκπαίδευσης στο σύνολο των ναυτικών μορφών πολέμου και τη βελτίωση του επιπέδου εκπαίδευσης και μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων ως προς την αντιμετώπιση σύγχρονων απειλών, με παράλληλη επαύξηση του επιπέδου διαλειτουργικότητάς τους.

Πως ωφελείται η Ελλάδα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα, απολαμβάνουν μια ισχυρή αμυντική σχέση με ρίζες στις κοινές τους αξίες.

Να υπενθυμίσουμε ότι η μακροχρόνια Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) ΗΠΑ - Ελλάδας επικαιροποιήθηκε το 2019, προς αμοιβαίο όφελος των δύο εθνών μας και της περιφερειακής ασφάλειας.

Από την άλλη, η νέα αμυντική συμφωνία που υπόγραψε η χώρα μας με την Γαλλία, υποστηρίχτηκε από τις ΗΠΑ, για την νέα δυναμική του πολεμικού ναυτικού μας καθώς πιστεύουν ότι θα συμβάλει  σθεναρά τον ρόλο του  στη δημιουργία σταθερότητας στην περιοχή και τονίζουν ότι θα  συνεχίσουνε να συνεργάζονται στενά με την Ελλάδα, για την προώθηση των κοινών  στόχων για ειρήνη και ευημερία στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής σχέσης μας με το Πολεμικό Ναυτικό. 

Έτσι η Ελλάδα  αποκτά στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο,  υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία, καθώς και από το ΝΑΤΟ.

Συμμαχία ισχυρή που η Τουρκία την φοβάται, αφού η Άγκυρα δημιουργεί κλίμα έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, βάζοντας αυτήν τη φορά στο κάδρο των «προκλήσεων»  τη Γαλλία με την Κύπρο, προσθέτοντας την «αμερικάνικη ενεργειακή εταιρεία» που θ’ αρχίσει «εργασίες γεωτρήσεων».

Τελευταία, η ελληνοκυπριακή διοίκηση ανακοίνωσε μία νέα NAVTEX για το διάστημα από 19 Νοεμβρίου έως 30 Ιανουαρίου, που στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκε πως μία αμερικάνικη ενεργειακή εταιρεία θα αρχίσει εργασίες γεωτρήσεων.

Η Γαλλία εκτιμά, πως η Αμερική στρέφει όλο και περισσότερο το βάρος της προς τη νοτιοανατολική Ασία και προς τον αναδυόμενο ανταγωνισμό με την Κίνα.

Υπό αυτό το πρίσμα, η συμφωνία ΗΠΑ – Γαλλίας φαίνεται να παίρνει το πράσινο φώς για  μια «τολμηρή» –όπως την έχει χαρακτηρίσει ο πρόεδρος Μακρόν- πολιτική στη Μεσόγειο, που  αποτελεί για τη Γαλλία τη «διέξοδο» προς την άσκηση ενεργούς εξωτερικής πολιτικής, αλλά και το βασικό μέσο εξισορρόπησης έναντι των αυξανόμενων γεωπολιτικών πιέσεων και μετατοπίσεων.  

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ