Πολεμικό Ναυτικό
Ενημερώθηκε στις:

Eπιστρέφουν οι Γάλλοι για τις Βelharra: Πρόταση σε Ελλάδα για 4 πλοία

Eξελίξεις έχουμε με τις φρεγάτες Belharra, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα τίποτα δεν έχει τελειώσει. 

Όπως σας είχε αποκαλύψει πρώτο από το καλοκαίρι το Πενταπόσταγμα, δημιουργήθηκαν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις, ενώ ο Κ. Μητσοτάκης σε συνομιλία του με τον Ε. Μακρόν, του ζήτησε χρόνο για το ζήτημα της απόκτησης των φρεγατών.  

Οι Αμερικανοί για να λέμε όμως την αλήθεια,  από το καλοκαίρι πιέζουν στο να μην επιλέξουμε τις γαλλικές φρεγάτες. 

Πάντως το Παρίσι είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένο με την Ελλάδα και αυτό το ''πληρώνει'' η χώρα μας. Μπορεί να προχωράει η αγορά των μαχητικών, όμως η Ελλάδα αμέσως στράφηκε προς τις ΗΠΑ για το θέμα των φρεγατών ενώ δεν προχώρησε η ρήτρα αμυντικής συνδρομής. 

Eμείς απλά να σας θυμήσουμε τι ανέφεραν γαλλικά ΜΜΕ πριν λίγες ημέρες

 

''Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα πολύ επικίνδυνο μονοπάτι, αφού η χώρα προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την διεθνή απομόνωση της Τουρκίας “παίζοντας τα ρέστα της” με τις ΗΠΑ, αντί να στηριχθεί στην Ευρώπη και συγκεκριμένα την Γαλλία, η οποία ήταν πρόθυμη να προσφέρει ουσιαστική αμυντική συμφωνία στην κόντρα της Ελλάδος με την Τουρκία στην Μεσόγειο, μόνο που αυτήν δεν έχει υπογραφεί μέχρι τώρα''.      

 

Νέες πληροφορίες    

 

Τόσο η πολιτική όσο και η στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας επιθυμούν αμέσως μετά την υπογραφή της σημαντικής συμφωνίας για την απόκτηση των 18 Γαλλικών μαχητικών «Rafale» να επιλύσουν τη δύσκολη ομολογουμένως εξίσωση και να βάλουν το «νερό στο αυλάκι» στο ζήτημα της ενίσχυσης του Στόλου με νέες φρεγάτες.

https://www.youtube.com/watch?v=rK31Vxo5tlEhttps://www.youtube.com/watch?v=8e9WXb1M_Fc

Και μπορεί τις τελευταίες εβδομάδες όλες οι ενδείξεις να οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται κοντά σε συμφωνία-πακέτο με τους Αμερικανούς για την απόκτηση φρεγατών «MMSC» με ταυτόχρονη αναβάθμιση των τεσσάρων «ΜΕΚΟ» και εμπλοκή και των Ελληνικών ναυπηγείων στο deal όμως τίποτα δεν έχει «κλειδώσει» αλλά αντίθετα φαίνεται ότι στη διαπραγμάτευση προκύπτουν δυσκολίες υλοποίησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Αθήνα έθεσε ξεκάθαρα ζήτημα απόκτησης των πανίσχυρων αντιτορπιλικών «Arleigh Burke» ως την επιθυμητή ενδιάμεση λύση προκειμένου να προχωρήσει η συμφωνία, ενώ Στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού έχουν βάλει στο μικροσκόπιό τους τη φρεγάτα πολλαπλού ρόλου «MMSC» ως προς την διαμόρφωση και το κόστος για να έχουν πλήρη εικόνα αν το πλοίο μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του Στόλου, αναφέρει το Newpost.gr.

Την ίδια ώρα όπως προκύπτει και από τη διαδικασία προσφορών για το ναυπηγείο Σκαραμαγκά, το ζήτημα των ναυπηγείων είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο και με σύνθετες παραμέτρους γεγονός που αποτελεί έναν ακόμη «σκόπελο» στην συμφωνία πακέτο που αναζητά η Αθήνα.  

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έως τώρα τουλάχιστον το Ελληνικό Επιτελείο δεν έχει πάρει από τις ΗΠΑ το «πράσινο» φως για παραχώρηση με οποιοδήποτε τρόπο των αντιτορπιλικών «Arleigh Burke»-το Πολεμικό Ναυτικό ζητά δύο τέτοια πλοία- καθώς οι Αμερικανοί προς το παρόν εμφανίζονται διστακτικοί να παραχωρήσουν σε οποιαδήποτε χώρα αντιτορπιλικά ΑΒ τα οποία αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του στόλου τους, είτε δεν επιθυμούν να διαταράξουν την ισορροπία της Αθήνας με την Άγκυρα. Και μάλιστα σε μια κρίσιμη συγκυρία με την Τουρκία να έχει ήδη κάνει στροφή προς τη Μόσχα με την απόκτηση των αντιαεροπορικών S-400.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος εμφανίζεται αποφασισμένος να πιέσει προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να δρομολογηθούν εξελίξεις στο ζήτημα απόκτησης νέων πλοίων για το Πολεμικό Ναυτικό. 

Είτε προς τις ΗΠΑ είτε προς τη Γαλλία με δεδομένο ότι διατηρεί άριστες σχέσεις με την ομόλογό του Φλοράνς Παρλί. Στην πρόσφατη συνομιλία τους μάλιστα όπου «κλείδωσε» και η επίσκεψη της Γαλλίδας ΥΠΑΜ στην Αθήνα στις 23 Δεκεμβρίου προκειμένου να παρευρεθεί στην πανηγυρική υπογραφή της συμφωνίας για τα «Rafale» o Νίκος Παναγιωτόπουλος έθεσε εκ νέου το ζήτημα των φρεγατών και το ανοιχτό ενδιαφέρον της Αθήνας για νέες προτάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Φλοράνς Παρλί σε ανοιχτή γραμμή με την κατασκευάστρια εταιρία ‘’NAVAL GROUP’’-η οποία ουσιαστικά αποτελεί κρατική εταιρία-φέρεται να ετοιμάζει νέα πρόταση προς την Αθήνα για τις φρεγάτες ‘’Belhara’’ και μάλιστα αυτή να αφορά όχι δύο αλλά τέσσερα πλοία. Το μεγάλο ‘’αγκάθι’’ έως τώρα είναι το υψηλό κόστος στο οποίο εκτινάσσεται η Ελληνική ‘’Belhara’’,το πλοίο δηλαδή με τη διαμόρφωση την οποία επιθυμεί το Πολεμικό Ναυτικό.  
 
Οι Γάλλοι στην δική τους εκδοχή, την ‘’FDI’’ όπως την ονομάζουν με τον βασικό εξοπλισμό κρατούν χαμηλότερα το κόστος που δεν ξεπερνά για κάθε ‘’Belhara’’ μαζί με τα όπλα της το ένα δις ευρώ. 

Ενδεχομένως η νέα Γαλλική πρόταση να περιλαμβάνει συνδυασμό πλοίων με βασική διαμόρφωση αλλά και πλήρη όπως επιθυμεί η Αθήνα και σε συνολικό κόστος δελεαστικό αφού θα αφορά όχι δύο αλλά τέσσερα πλοία. Ερώτημα πάντως παραμένει εάν οι Γάλλοι διαθέτουν πρόταση για πλοία ενδιάμεσης λύσης και τι προθέσεις έχουν για εμπλοκή στη κατασκευή Ελληνικών ναυπηγείων.

https://www.youtube.com/watch?v=aSLQvWplT9I

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ