Οι τουρκικές προκλήσεις κορυφώνονται, η Άγκυρα προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τη διεθνή γνώμη με "δηλώσεις συνεργασίας" και το Πολεμικό Ναυτικό αναπτύσσεται τις επόμενες μέρες σε κρίσιμες περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, βάζοντας στην πρώτη γραμμή τα υποβρύχια τύπου 214.
Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά, με τις Ένοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για προκλήσεις από τον Έβρο μέχρι το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.
Η τουρκική μηχανή προπαγάνδας επιχειρεί να αποσυντονίσει την ελληνική ετοιμότητα με τη νέα "προσέγγιση" για συνεργασία - με αόριστους όρους και προϋποθέσεις φυσικά - καθώς γνωρίζουν στην Άγκυρα πως η Ελλάδα δεν είναι έυκολος αντίπαλος.
Απώτερος στόχος της τουρκικής διπλωματίας είναι η αποστρατικοποίηση των νησιών, και για αυτό το Πολεμικό Ναυτικό έχει αναπτύξει μόνιμη και καθημερινή παρουσία στις παρανόμως διακδικούμενες περιοχές από την Τουρκία.
Την ώρα που η Στρατιωτική ηγεσία με τις δηλώσεις της προ 48 ωρών, δείχνει όχι μόνο το αποφασιστικό πνεύμα, αλλά και την πλήρη εμπιστοσύνη στα στελέχη που υπηρετούν απ’ άκρη σ’ άκρη στην Ελλάδα, οι επιχειρησιακές δραστηριότητες σύμφωνα με πληροφορίες αυξάνονται ραγδαία στις αμέσως επόμενες ημέρες.
Όπως και την εβδομάδα που πέρασε, έτσι κι αυτή που έρχεται, στο στόχαστρο κυρίως του Πολεμικού Ναυτικού έχει μπει το νοτιοανατολικό τμήμα κάτω από την Κρήτη, όπως και όλη θαλάσσια περιοχή νότια, ανατολικά και δυτικά της Ρόδου.
Στρατηγικό ρόλο σύμφωνα με ανώτατες πηγές αναμένεται να δοθεί στα νεότερα υποβρύχια του Στόλου, τύπου 214 τα οποία ήδη βρίσκονται στην ευρύτερη αυτή περιοχή περιπολώντας αθέατα ως ένας μοναδικός κυνηγός που στήνει καρτέρι στα θύματά του.
Ταυτόχρονα όμως, σύμφωνα με τις οδηγίες του Επιτελείου, δεν θα είναι λίγα και τα σενάρια που θα εκτυλιχθούν και σε άλλα σημεία του Αιγαίου, υψηλής σημειολογικής αξίας καθώς και πάλι ακούστηκαν εξ ανατολών φωνές περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.
Την ώρα που υπάρχει η σταθερή εξωτερική πολιτική της αποσταθεροποίησης της περιοχής από την Τουρκία, πίσω στην Αθήνα και μέσω των social media, υπάρχουν «φωνές» που δεν τους άρεσαν οι δηλώσεις του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο οποίος μίλησε ως ο ηγέτης του Στρατεύματος, τιμώντας τον όρκο που έδωσε προς την πατρίδα.
Κάποιοι που ίσως να βρέθηκαν στη συνοριακή οριογραμμή «Χολαργού-Παπάγου» ή που δεν έδωσαν καν όρκο οπλίτη, κάνουν κριτική αντί να κοιτάξουν την υβριδική απειλή που εξαπέλυσε από τον Φεβρουάριο η Τουρκία στη μεθοριακή γραμμή, τις σχεδόν 300 υπερπτήσεις μέσα σ’ ένα 6μηνο, τις αξιώσεις για έρευνες εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας και το Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο, που επιχειρεί να συρρικνώσει τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Οι «εφιάλτες» δεν τελειώνουν απ’ ότι φαίνεται αλλά στο Επιτελείο βλέπουν πολύ καλά το διπλό προσωπείο που δείχνει η Άγκυρα μετά την υπογραφή οριοθέτησης ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία, αναφέρει το Hellas Journal.
Παρατηρούν πως η διπλωματία της Τουρκίας έχει ενεργοποιηθεί για τα καλά, θέλοντας να δείχνει ψύχραιμη, αλλά δεν είναι καθώς τα όσα ακούγονται από τη διπλωματική ηγεσία της γειτονικής χώρας, ενέχουν στοιχεία αξιώσεων και έμμεσων απειλών.
«Θέλουμε να έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα, αλλά αυτή να κάνει ότι θέλουμε εμείς», μας λένε χοντρά- χοντρά Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι την στιγμή μάλιστα που συνεχίζουν να πιέζουν με τις παράνομες μεταναστευτικές ροές.
Το σοβαρότατο ζήτημα που μεταναστευτικού η Τουρκία θέλει να το χρησιμοποιήσει ως όπλο στην φαρέτρα της την στιγμή που πιστεύει ότι πρέπει να πιεστεί η Αθήνα ακόμη περισσότερο. Στην υβριδική αυτή απειλή και πάλι οι Ένοπλες Δυνάμεις καλούνται σε μεγάλο βαθμό να συνεισφέρουν τα μέγιστα για την αποτροπή
Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους όπου το Πολεμικό Ναυτικό από τον Φεβρουάριο έχει σηκώσει στις πλάτες του και αυτή την αποστολή, της επιτήρησης, εντοπισμού και αποτροπής, σε συνεργασία πάντοτε με το Λιμενικό που έχει τον πρώτο λόγο.
Και μπορεί η Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα, να «ξέσπασε» μόνο μια ημέρα με 8 υπερπτήσεις, τις υπόλοιπες φρόντιζε να προκαλεί στην θάλασσα με την αυξημένη παρουσία των σκαφών της ακτοφυλακής που σε κάποιες περιπτώσεις οδηγούσαν τις βάρκες με μετανάστες.
Επιτελείς σημείωναν πως μπορεί ο αεροπορικός κίνδυνος ν’ αυξάνει ραγδαία τον πήχη για ένα ενδεχόμενο ατύχημα- γεγονός που το ψάχνει καιρό τώρα η Τουρκία- ωστόσο οι προκλήσεις στη θάλασσα έχουν κι εκείνες τη δική τους αξία και μπορεί μέσω αυτών, το φυτίλι της έντασης ν’ ανάψει αμέσως.