Πολεμικό Ναυτικό

Είναι… παράνομες και παράτυπες οι κρίσεις στο Πολεμικό Ναυτικό;

Η νέα ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων είναι πλέον γεγονός. Αξιωματικοί φεύγουν και άλλοι έρχονται. Άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο «ανταγωνιστικοί», λιγότερο ή περισσότερο καταρτισμένοι. Ωστόσο, το χαρακτηριστικό της περιόδου που ολοκληρώνεται, είναι η οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στις αλλαγές που έγιναν, αμέσως μετά την αποχώρηση από την κυβέρνηση και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, του Πάνου Καμμένου.

Έχουμε ήδη αναφερθεί στο πρόβλημα που ανέκυψε εξαιτίας της άμεσης μεταπήδησης του ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη στον θώκο του υπουργού Εθνικής Άμυνας και τη μη έγκαιρη ανανέωση της θητείας των αρχηγών των Επιτελείων που είχε λήξει από τα μέσα Ιανουαρίου.

Στη συνέχεια, όπως αναφέρει το defence-point.gr, το ΚΥΣΕΑ εξέλεξε αρχηγό ΓΕΕΘΑ τον αντιπτέραρχο Χριστοδούλου και αντί να περιμένει την ανάληψη των καθηκόντων του ώστε να συγκληθεί εκ νέου και να αποφασίσει για τους υπόλοιπους αρχηγούς με τη συμμετοχή και ψήφο του Α/ΓΕΕΘΑ, όπως προβλέπεται, προχώρησε στον ορισμό, σε μια ενέργεια η οποία σε άλλες χώρες θα μπορούσε να έχει θεωρηθεί ως μέγιστη περιφρόνηση.

Θα ήταν άδικη άραγε μια δυνητική ερμηνεία, ότι η ασέβεια αυτή περνάει το μήνυμα «εμείς κάνουμε κουμάντο κι εσύ απλά εκτελείς»; Αν αυτό ισχύει, θα ήταν υπερβολή ακόμα και να παραιτηθεί η επιλογή πριν καν αναλάβει καθήκοντα; Σε άλλες χώρες βέβαια. Εδώ στην Ελλάδα, η μόνιμη επωδός είναι «ωχ αδερφέ μου, με τυπικούρες θα ασχολούμαστε τώρα»…

Τρίτωσε όμως το «κακό». Ο νόμος (2439/1996 Άρθρο 16 περί έκτακτων κρίσεων) που διέπει τις κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, δείχνει σαφής. Παρότι νομικοί δεν είμαστε, αυτό που καταλάβαμε είναι, ότι έκτακτες κρίσεις γίνονται για να πληρωθούν κενές θέσεις, για να καταλάβουν άλλοι κάποιο πόστο το οποίο για οποιονδήποτε λόγο «χηρεύει». Εάν δεν έχει προκύψει κενή θέση, οι κρίσεις γίνονται κανονικά τον Μάρτιο.

Οι τωρινές κρίσεις δικαιολογούν την πλήρωση κενών θέσεων. Μόνο εν μέρει όμως. Στην περίπτωση της Πολεμικής Αεροπορίας, η επιλογή του αρχηγού ΓΕΑ για τη θέση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, δικαιολογεί έκτακτες κρίσεις για να οριστεί νέος Α/ΓΕΑ και εφόσον είναι ο μέχρι πρότινος αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας (Α/ΤΑ), αντιπτέραρχος Μπλιούμης, προφανώς προκύπτει κι άλλη κενή θέση που πρέπει να καλυφθεί και πάει λέγοντας.

Στον Στρατό Ξηράς, η απόφαση του ΚΥΣΕΑ να γίνει αρχηγός ο αντιστράτηγος Καμπάς καθώς η διετής θητεία του Α/ΓΕΣ αντιστράτηγου Αλκιβιάδη Στεφανή προκάλεσε την αποστρατεία ανωτάτων που παρεμβάλλονταν στην επετηρίδα μεταξύ των Στεφανή και Καμπά.

Κατά συνέπεια το ΣΑΓΕ όφειλε να προχωρήσει σε έκτακτες κρίσεις για την πλήρωση των κενών θέσεων. Εδώ υπάρχει βέβαια το ερώτημα πως αποστρατεύθηκαν και στο ΓΕΣ αξιωματικοί από τη στιγμή που δεν προήχθησαν νεότεροι (αντιστράτηγοι Μπίκος και Μανωλάκος)! Αυτές είναι τακτικές δεν είναι έκτακτες κρίσεις!

Στο Πολεμικό Ναυτικό τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Η θητεία του Α/ΓΕΝ, αντιναυάρχου Τσούνη, ανανεώθηκε. Κατά συνέπεια, δεν προέκυψε κάποια θέση κενή η οποία έπρεπε να πληρωθεί! Τότε με ποια λογική το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) προχώρησε στις αποστρατείες που ανακοινώθηκαν χθες;

Το ερώτημα είναι απλό και σαφές. Μεσοβέζικες απαντήσεις δεν υπάρχουν. Είτε υπάρχει παρατυπία είτε δεν υπάρχει. Όταν όμως αναφέρεται στη νομοθεσία το «για πλήρωση κενών θέσεων» σε έκτακτες κρίσεις, μήπως δεν είναι απλώς παράτυπες οι αποστρατεύσεις αλλά και παράνομες;

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ