Πολεμική αεροπορία
Ενημερώθηκε στις:

Οι Τούρκοι παρακαλάνε τις ΗΠΑ για τα F-35 για να αποκτήσουν εναέρια υπεροχή έναντι της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας

Πως έρχονται τελικά τα πράγματα μεταξύ Ερντογάν και Αμερικανών.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδίωξε μια συνάντηση με την Καμάλα Χάρις στη Νέα Υόρκη ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, σε μια πρώιμη προσπάθεια να διατηρήσει μια πρόσφατη βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Επίσης ο Ερντογάν είναι επίσης ανοιχτός σε συνάντηση με τον υποψήφιο για αντιπρόεδρο, Τιμ Βαλζ.

Αυτός ζήτησε αυτές τις συναντήσεις και όχι η αμερικανική πλευρά σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.org, και αυτό μας λέει πολλά για τα σχέδια του, αλλά και για το αδιέξοδο που έχει βρεθεί η χώρα του.  

Ο πρόεδρος της Τουρκίας αναμένει ακόμα απάντηση από την υποψήφιο των Δημοκρατικών για την θέση του προέδρου και αυτό τον εξόργισε όπως είναι λογικό.

Ο ίδιος βρίσκεται στην Νέα Υόρκη για εκδήλωση συγκέντρωσης κεφαλαίων από την Κυριακή, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει μια συνάντηση με την Καμάλα Χάρις στη Νέα Υόρκη ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την επόμενη εβδομάδα, σε μια πρώιμη προσπάθεια να διατηρήσει μια πρόσφατη βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Ο ηγέτης της Τουρκίας αναμένει απάντηση από τον υποψήφιο των Δημοκρατικών για πρόεδρος, ο οποίος αναμένεται να βρεθεί στη Νέα Υόρκη για εκδήλωση συγκέντρωσης κεφαλαίων την Κυριακή, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Ο Ερντογάν είναι επίσης ανοιχτός σε συνάντηση με τον υποψήφιο για αντιπρόεδρο, Τιμ Βαλζ, είπε ο λαός.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι κανείς δεν επιθυμεί συνάντηση μαζί του από τους Δημοκρατικούς, τουλάχιστον.

Ρωσικό ΜΜΕ αναφέρει περί πρότασης των ΗΠΑ για μεταφορά των S-400 στην βάση του Ιντσιρλίκ   

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέβαλαν στην Τουρκία πρόταση για την επίλυση του προβλήματος των S-400. Αρχικά οι ΗΠΑ ζήτησαν  τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας να περάσουν από  κωδικό έλεγχο Αμερικανών ειδικών.

Επίσης οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόσφεραν στην Τουρκία μια συμβιβαστική λύση στο θέμα των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400, η ​​οποία θα βοηθήσει στην εκτόνωση της έντασης στις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον και στην αποκατάσταση της συνεργασίας στο πλαίσιο του προγράμματος F-35.

Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, η πρόταση περιλαμβάνει τη μεταφορά συστημάτων S-400 στο ελεγχόμενο από τις ΗΠΑ τμήμα της τουρκικής στρατιωτικής βάσης Ιντσιρλίκ.

Η κατάσταση γύρω από την αγορά των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400 από την Τουρκία παραμένει εδώ και καιρό εμπόδιο στις σχέσεις με το ΝΑΤΟ και ειδικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

"Η ανάπτυξη των συστημάτων S-400 στη βάση του Ιντσιρλίκ, που ελέγχεται από τον αμερικανικό στρατό, θα επιτρέψει στην Τουρκία να διατηρήσει τεχνικά τα αποκτηθέντα συστήματα, αλλά θα αποκλείσει τη χρήση τους στα αμυντικά συστήματα της χώρας.

Έτσι, η Ουάσιγκτον αναμένει να προστατεύσει τις τεχνολογίες του ΝΑΤΟ από πιθανή αλληλεπίδραση με ρωσικά όπλα, κάτι που ήταν ένα από τα κύρια παράπονα κατά της Άγκυρας", αναφέρει ρωσική δημοσιογραφική πηγή, αλλά θεωρείται αδύνατο να δεχθούν οι Τούρκοι να ελέγξουν Αμερικανοί ειδικοί τα ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα και όλη η πρόταση πάει πιθανόν στον κάλαθο των αχρήστων.

 

Για αυτό και ο Ερντογάν εκτόξευσε κατηγορίες ξανά κατά των ΗΠΑ με μορφή παραπόνων φυσικά

“Οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας υπονομεύουν την εμπιστοσύνη της Άγκυρας στην Ουάσιγκτον ως σύμμαχο του ΝΑΤΟ”, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια επίσκεψης στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων  Anadolu.

«Τα μέτρα και οι περιορισμοί στην αμυντική βιομηχανία που επιβλήθηκαν στην Τουρκία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο αίσθημα εμπιστοσύνης.

Είναι επίσης σαφές ότι οι κυρώσεις CAATSA και ο αποκλεισμός μας από το πρόγραμμα F-35 είναι αντίθετες στο πνεύμα της συμμαχίας», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν ανέφερε ότι η “Τουρκία και το εθνικό της  σύστημα αεράμυνας δεν πρέπει να εξαρτάται από το ΝΑΤΟ¨.

Όπως έγραφε η εφημερίδα Cumhuriyet, και το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti, “η Τουρκία εξακολουθεί να θέλει να αγοράσει νέας γενιάς μαχητικά F-35 από τις ΗΠΑ για να αποκτήσει υπεροχή έναντι της ελληνικής αεροπορίας.

Για τον σκοπό αυτό η Άγκυρα πρότεινε στην Ουάσιγκτον να μην ενεργοποιήσει τα συστήματα αεράμυνας S-400 που αγοράστηκαν από τη Ρωσία. Η δημοσίευση αυτή διέψευσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Τόνισαν ότι τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας είναι ήδη σε λειτουργία, αλλά οι Ρώσοι όχι μόνο αμφιβάλλουν αλλά ξέρουν ότι οι Τούρκοι αναβόσβησαν μόνο τα ραντάρ τους δύο φορές και τίποτε άλλο”.

Σύμφωνα με εκτίμηση, η Τουρκία δεν έχει θέσει σε λειτουργία τα συστήματα S-400, διότι αυτό θα γίνονταν άμεσα αντιληπτό από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, που έχουν δύο βάσεις στην Τουρκία, Ιντσιρλίκ και Κιουρετσίκ.

Για αυτό και παίζουν το δικό τους παιχνίδι, με στόχο να το παίξουν “ δίπορτο”, να έχουν σε ετοιμότητα χρήσης τους ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους S-400, αλλά και να πάρουν τα F-35A για να έχουν αυτοί αεροπορική υπεροχή έναντι της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Τι αναφέρει η συμφωνία των συστημάτων S-400 με την Ρωσία και απαιτούν οι ΗΠΑ         

Το 2017, η Τουρκία σύναψε σύμβαση με τη Ρωσία για την προμήθεια συστημάτων S-400.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απαίτησαν άμεσα να εγκαταλειφθούν τα ρωσικά συστήματα υπέρ των πυραύλων Patriot.

Αφού η Άγκυρα δεν ακολούθησε το παράδειγμα της Ουάσιγκτον, αποκλείστηκε από το πρόγραμμα για την προμήθεια των μαχητικών F-35 και επιβλήθηκαν κυρώσεις κατά των ηγετών της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας βάσει του νόμου CAATSA.

Το 2022, ο διευθυντής της ρωσικής Υπηρεσίας Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας, Ντμίτρι Σουγκάεφ, δήλωσε στο RIA Novosti ότι η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν σύμβαση για την προμήθεια του δεύτερου συντάγματος του συστήματος αεράμυνας S-400 και άρχισαν να το εφαρμόζουν.

Άγκυρα: «Οι ΗΠΑ αλλάζουν τις ισορροπίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Πρόσφατα ο Μουράτ Αρσλάν, αναλυτής του τουρκικού think tank SETA, ανέφερε:

«Υπάρχει μια χώρα στην περιοχή  που αντιλαμβάνεται την Τουρκία ως απειλή: η Ελλάδα! Η Ελλάδα, που αγόρασε 24 μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale από τη Γαλλία, θα προμηθευτεί και 40 F-35 από τις ΗΠΑ. Δεν χρειάζεται να τονίσουμε το κόστος οπλικών συστημάτων, συντήρησης και λειτουργίας των F-35.

Ωστόσο, στο πλαίσιο της αεροπορικής ισορροπίας με την Τουρκία σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να τονιστεί ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποκτούν ποιοτική υπεροχή.

Το Rafale έχει ανώτερες ιδιότητες σε σύγκριση με το F-16 Block 70 όσον αφορά το ύψος δράσης  και την ικανότητα ελιγμών. Τα F-35, από την άλλη πλευρά, είναι αποτελεσματικά μαχητικά αεροσκάφη στην κατηγορία τους με το χαμηλό ίχνος στα  ραντάρ, την ικανότητα πληροφοριών, τη δικτυοκεντρική δράση και την εκτόξευση πυραύλων από μεγάλες αποστάσεις» τόνισε χαρακτηριστικά ο Τούρκος αναλυτής.

Ο καημός των Τούρκων είναι ο εξοπλισμός σε αεροσκάφη καθέτου απογειώσεως/προσγειώσεως (STOVL) του τουρκικού μίνι  αεροπλανοφόρου τους, του Anadolou, το οποίο σε συνδυασμό με υποβρύχια που σχεδιάζουν να εκτοξεύουν πυραύλους ATMACA, να προκαλούν οπουδήποτε επιθυμούν σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, έχει πλέον ως επίσημο δόγμα την κυριαρχία και τον έλεγχο της ανύπαρκτης “ Γαλάζιας Πατρίδας”, την οποία η Άγκυρα δεν έχει αποσύρει από το τραπέζι, όπως και το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο ανησυχεί ότι σε λίγα χρόνια τα ελληνικά F-35, F-16V και Rafale, θα μπορούν να φτάνουν σε περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο, Κύπρο, απειλώντας ξεκάθαρα τουρκικό έδαφος στην Μικρά Ασία μετά το 1922.

Δεν είναι λίγο πράγμα, να ξέρουν ότι ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, θα μπορούν να κτυπήσουν σε περίπτωση πιθανής σύρραξης, κρίσιμες υποδομές, αεροδρόμια, συγκεντρώσεις δυνάμεων μια “ νύχτα ξαφνικά”.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ukrania
Ένοπλες Συρράξεις 0

Θρήνος στην Ουκρανία! Η Ουσπένοβκα του Κουράχοβο μετατράπηκε σε ομαδικός τάφος για 400 Ουκρανούς αλεξιπτωτιστές μετά από ρωσική απρόοπτη έφοδο

Τρομερές απώλειες υπέστη η 79η Ταξιαρχία Εναέριας Εφόδου του ουκρανικού στρατού στην κατεύθυνση του Κουράχοβο
lcs dendias
Οπλικά συστήματα 0

Λάβρος ο Δένδιας κατά ΗΠΑ: «Ήθελαν να μας δώσουν προβληματικά τα σκάφη LCS-Τους είπα χίλιες φορές όχι, δεν με ενδιαφέρει που είναι τσάμπα»

Ο Δένδιας ανακοίνωσε και επίσημη την απόρριψη της πρότασης Μπλίνκεν για δωρεάν παραχώρηση της κλάσης πλοίων παράκτιας...
ukrania polemos
Ένοπλες Συρράξεις 0

Ο ποταμός Sukhi Yaly του Κουράχοβο έγινε ο «υγρός τάφος» της 79ης ουκρανικής ταξιαρχίας! Την ξεκλήρισαν οι Ρώσοι και προέλαυσαν 300 μέτρα

Ο ποταμός Sukhi Yaly είναι καίριας σημασίας για την κατεύθυνση του Κουράχοβο και οι Ρώσοι καταλαμβάνουν περισσότερος...