Με το μαχητικό Typhoon να είναι μια πιθανή εναλλακτική για την Τουρκία σε περίπτωση που δεν ευοδωθεί η προσπάθεια που κάνει για να αποκτήσει αναβαθμισμένα F-16 από τις ΗΠΑ και συμπληρωματικά μέχρι την έλευση του εγχώριου μαχητικού ΚΑΑΝ που αναπτύσσει, η κίνηση του Λονδίνου να αναβαθμίσει το ραντάρ των μαχητικών της, αποκτά μια εξέλιξη που θα πρέπει να παρακολουθήσουν οι υπεύθυνοι στην Ελλάδα, προκειμένου να ξέρουν τι θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Πολεμική Αεροπορία αν τα πράγματα πάρουν αυτή την τροπή.
Δεν είναι κρυφό εξάλλου πως η Τουρκία βρίσκεται σε συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο για την αγορά ενός πακέτου όπλων αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο οποίο περιλαμβάνονται 24 με 48 μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon, που η Άγκυρα βλέπει και ως αντίπαλο δέος για τα ελληνικά Rafale.
Σύμφωνα λοιπόν με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, ένα πενταετές συμβόλαιο ύψους 870 εκατομμυρίων λιρών ανατέθηκε στην BAE Systems και την Leonardo UK για την αναβάθμιση των δυνατοτήτων ραντάρ στα μαχητικά Typhoon, εφοδιάζοντας τα με ένα από τα πιο προηγμένα ραντάρ στον κόσμο - το Ευρωπαϊκό Κοινό Σύστημα Ραντάρ (ECRS) Mk2.
Μετά την περσινή ανακοίνωση στο 2022 Royal International Air Tattoo (RIAT), στο οποίο το υπουργείο Άμυνας δεσμεύτηκε για επένδυση 2,35 δισεκατομμυρίων λιρών σε πολλές αναβαθμίσεις για το Typhoon, αυτή είναι η πρώτη σύμβαση που διατίθεται από αυτή τη μεγάλη και περίπλοκη επένδυση και θα φέρει την ολοκλήρωση του, ανάπτυξη και ενσωμάτωση του ECRS Mk2.
Το υπερσύγχρονο ραντάρ θα μεταμορφώσει τον έλεγχο του αέρα από το Typhoon, φέρνοντας μια κορυφαία στον κόσμο ικανότητα ηλεκτρονικού πολέμου που θα επιτρέψει στο αεροσκάφος να ανιχνεύει, να αναγνωρίζει και να παρακολουθεί ταυτόχρονα πολλούς στόχους στον αέρα και στο έδαφος. Το ECRS Mk2 θα ενσωματωθεί στα αεροσκάφη RAF Typhoon Tranche 3 και «θα προσφερθεί σε άλλα έθνη που χειρίζονται το αεροσκάφος, ενισχύοντας τις εξαγωγές άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου» τονίζει η ανακοίνωση με ότι αυτό σημαίνει και για την υπόθεση του συγκεκριμένου μαχητικού και την τουρκική προοπτική του.
Υποστηρίζοντας την προτεραιότητα της βρετανικής κυβέρνησης για ανάπτυξη της οικονομίας, το πρόγραμμα των 2,35 δισεκατομμυρίων λιρών θα διατηρήσει περίπου 1.300 θέσεις εργασίας μηχανικών στο Ηνωμένο Βασίλειο τα επόμενα 10 χρόνια. Με το συμβόλαιο των 870 εκατομμυρίων λιρών να περιλαμβάνει περισσότερες από 600 θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων 300 στο εργοτάξιο της Leonardo στο Εδιμβούργο, 100 ειδικών ηλεκτρονικών μαχών στο χώρο της εταιρείας στο Λούτον και 120 μηχανικούς στο χώρο της BAE Systems στο Lancashire.
Ο υπουργός Αμυντικών Προμηθειών Τζέιμς Κάρτλιτζ δήλωσε:
«Το Typhoon είναι ένα από τα πιο έτοιμα για αποστολή και ικανά αεροσκάφη οπουδήποτε στον κόσμο που βοηθά στην προστασία του ουρανού μας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.Αυτή η ανάθεση σύμβασης ύψους 870 εκατομμυρίων λιρών είναι μια επένδυση στη μελλοντική ετοιμότητα των μαχητικών μας αεροσκαφών, ώστε να συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε την κορυφαία στον κόσμο αεροπορική μας ικανότητα. Το ECRS Mk2 θα υποστηρίξει επιχειρήσεις στις πιο δύσκολες καταστάσεις, εξοπλίζοντας τους πιλότους με την ικανότητα να καταστείλουν την αντιαεροπορική άμυνα του εχθρού χρησιμοποιώντας παρεμβολές υψηλής ισχύος και να εμπλέκουν στόχους».
Ένα πρωτότυπο του υπερσύγχρονου ραντάρ υποβάλλεται αυτήν τη στιγμή σε εξειδικευμένες δοκιμές στο χώρο της BAE Systems στο Warton του Lancashire.
Εκτός από την παράδοση του ECRS Mk2, η συνολική επένδυση ύψους 2,35 δισεκατομμυρίων λιρών περιλαμβάνει την ενσωμάτωση του νέου ραντάρ στο Typhoon και την παράδοση μιας σειράς πρόσθετων συμπληρωματικών αναβαθμίσεων και οι οποίες μαζί διασφαλίζουν ότι το Typhoon θα συνεχίσει να παραμένει μια ισχυρή πλατφόρμα όπλων και θα του επιτρέψει να αντιμετωπίσει τις αναδυόμενες απειλές μέχρι το 2040 και μετά.
Το πρόγραμμα Typhoon υποστηρίζει περισσότερες από 20.000 θέσεις εργασίας σε όλες τις περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου κάθε χρόνο, συνεισφέροντας 1,4 δισεκατομμύρια £ στην οικονομία ετησίως.