Πολεμική αεροπορία
Ενημερώθηκε στις:

Δύο μεγάλες ασκήσεις εναέριου ανεφοδιασμού μέσα σε ένα μήνα με ΗΠΑ και Ισραήλ-Aτσαλώνουν την ΠΑ και σε αυτό το κομμάτι

Απογειώνοντας πενήντα αεροσκάφη η ελληνική πολεμική αεροπορία χθες, έστειλε μήνυμα στην Τουρκία πως διατηρεί σημαντικές διαθεσιμότητες αεροσκαφών. Ο λόγος για τον οποίο απογειώθηκε αυτός ο αριθμός μαχητικών ήταν μια άσκηση που δίνει την δυνατότητα στους έλληνες χειριστές να αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερη εμπειρία στον εναέριο ανεφοδιασμό καθώς μπορεί στην παρούσα φάση να μην διαθέτει η πολεμική αεροπορία ιπτάμενα τάνκερ, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν θα αποκτήσει στο μέλλον ή δεν πρέπει οι έλληνες πιλότοι να ξέρουν τις διαδικασίες του εναέριου ανεφοδιασμού σε καύσιμο.

Έτσι λοιπόν την Τρίτη 20 Ιουνίου 2023, διεξήχθη άσκηση εναέριου ανεφοδιασμού μεταξύ μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας και αεροσκαφών της U.S. Air Force (USAF).

Η Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε στην συνεκπαίδευση με 50 εξόδους αεροσκαφών F-16 και η USAF με 2 εξόδους αεροσκαφών KC-135 της 134 Air Refueling Wing που έχουν μετασταθμεύσει στην 110 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Λάρισας.

Σκοπός της άσκησης ήταν η εκπαίδευση και η συντήρηση των πληρωμάτων των αεροσκαφών F-16 σε διαδικασίες εναέριου ανεφοδιασμού (Air to Air Refueling – AAR) ημέρα και νύχτα.

Πριν από ένα μήνα περίπου είχε διεξαχθεί ανάλογη άσκηση και με δύο ιπτάμενα τάνκερ της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας που είχαν φτάσει μέχρι νοτίως της Κρήτης ενώ η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία είχε απογειώσει τότε πενήντα τρία μαχητικά!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η τότε ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ ανέφερε συγκεκριμένα:

«Την Τρίτη 23 Μαΐου, στο πλαίσιο σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων και υλοποίησης του Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας (ΠΑΣ) Ελλάδας και Ισραήλ έτους 2023 διεξήχθη συνεκπαίδευση LIVEX (Live Exercise) μεταξύ Μαχητικών Αεροσκαφών (Α/Φ) της Πολεμικής Αεροπορίας και Α/Φ της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF) στην ευρύτερη περιοχή Νότια της Κρήτης.

Η Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε στην συνεκπαίδευση με 53 εξόδους Μαχητικών Α/Φ F-16, ενώ από πλευράς IAF συμμετείχαν 2 Α/Φ Εναέριου Ανεφοδιασμού B707 Tanker της 120 Squadron (Desert Giants).

Η διεξαγωγή της δραστηριότητας αποσκοπούσε στην εκπαίδευση, εξοικείωση και συντονισμό των πληρωμάτων Α/Φ F-16 σε διαδικασίες Εναέριου Ανεφοδιασμού (Air to Air Refueling - AAR) κατά την ημέρα και την νύχτα.

H εν λόγω συνεκπαίδευση, η οποία διεξάγεται 2 φορές κατ’ έτος στο πλαίσιο υλοποίησης του ΠΑΣ Ελλάδας και Ισραήλ, συνέβαλε στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας, ανταλλαγής τεχνογνωσίας και στην αναβάθμιση της πολυεπίπεδης στρατιωτικής συνέργειας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο Χωρών».

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ