Πολεμική αεροπορία
Ενημερώθηκε στις:

Ελληνικό “υπερόπλο”: Τα F-35 θα φέρουν πυραύλους Meteor – Εξετάζεται σύστημα αυτοπροστασίας από πυραύλους Ε-Α για το αεροσκάφος FALCON 7X

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία (HAF), στέλνει ένα μήνυμα αποτροπής και ισχύος, καθώς οι επιτελείς της έχουν πυρετώδεις συναντήσεις τις τελευταίες ημέρες με εκπροσώπους εταιρειών.

Θέματα των συναντήσεων είναι αφ’ ενός, η παρουσίαση εκ μέρους της εταιρείας «BIRD Aerosystems Ltd» των δυνατοτήτων του αερομεταφερόμενου Συστήματος Αυτοπροστασίας από πυραύλους Ε-Α για το αεροσκάφος FALCON 7X, αφ’ ετέρου  η παρουσίαση, εκ μέρους της Εταιρείας «MBDA UK Ltd», του πυραύλου Beyond Visual Range Air to Air Missile (BVRAAM) «Meteor» που κατασκευάζει για το αεροσκάφος F-35.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αεροσκάφος FALCON 7X

Το  FALCON 7X είναι Αεροσκάφος Μεταφοράς Υψηλών Προσώπων (VIP) και  έχει την ικανότητα μεταφοράς 12 ατόμων.

H Πολεμική Αεροπορία το παρέλαβε δωρεάν και μάλιστα με την αρχική εκπαίδευση των χειριστών και υποστήριξη για ένα έτος, συνολικής αξίας €3,2εκ, να καλύπτονται από την γαλλική πλευρά.

Η παραχώρηση προέκυψε από τροποποίηση σύμβασης Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων (ΑΩ), που εκκρεμούσε από την αγορά των Mirage-2000-5 mkii και εξαιτίας της αγοράς των Rafale και της επαναπροσέγγισης της ελληνικής με τη γαλλική πλευρά, η μεταβίβαση του μεταχειρισμένου αεροσκάφους (κατασκευή 2017, 1.246 ώρες πτήσης – 359 κύκλους), ήταν ακοστολόγητη, δηλαδή χωρίς αφαίρεση της αξίας του από το υπόλοιπο των Α.Ω.

Beyond Visual Range Air to Air Missile (BVRAAM) «Meteor» για το  F-35

Μία συνάντηση μεγάλης σημασίας έγινε στο ΓΕΑ, ανάμεσα σε επιτελείς και εκπροσώπους της MBDA, για την χρήση των Meteor από τα F-35. Συγκεκριμένα, με ανακοίνωση το ΥΠΕΘΑ αναφέρει: «Την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023, πραγματοποιήθηκε, στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), συνάντηση των εκπροσώπων της εταιρείας «MBDA UK Ltd», κ. Alex Michell (Senior Sales Manager) και κ. Savio Babu (Technical Executive), με αρμόδιους επιτελείς του ΓΕΑ».

O Meteor είναι ένας πύραυλος αέρος-αέρος, με ενεργή καθοδήγηση για βολές πέραν της οπτικής εμβέλειας (BVRAAM). Προσφέρει ικανότητα πολλαπλών βολών (πολλαπλές εκτοξεύσεις εναντίον πολλαπλών στόχων) και έχει τη δυνατότητα να εμπλέκει στόχους υψηλής ευελιξίας, όπως μαχητικά και μικρούς στόχους όπως UAV και πυραύλους κρουζ, σε περιβάλλον βαρέων ηλεκτρονικών αντιμέτρων (ECM) με βεληνεκές πολύ πάνω από 150 χιλιόμετρα.

Η μεγάλη ακτίνα δράσης του και το κορυφαίο no escape zone, σε συνδυασμό με  τις δυνατότητες stealth που διαθέτει,  επιτρέπει στο Meteor θανατηφόρα αποτελέσματα μια και το  αντίπαλο μαχητικό δεν  είναι σε θέση να εντοπίσει, πόσο μάλλον να  αναγνωρίσει  η να αντιδράσει στην επερχόμενη απειλή.

Ο Meteor, αναπτύχθηκε από την MBDA, για να  εξοπλίσει το Eurofighter Typhoon, το Rafale και το Gripen. Είναι επίσης συμβατό με άλλα  μαχητικά αεροσκάφη, ενώ θα ενσωματωθεί και στο F-35 Lightning II .

Οι εκπληκτικές επιδόσεις του Meteor, επιτυγχάνονται μέσω του μοναδικού συστήματος πρόωσης που διαθέτη (solid fuel, variable flow, ducted rocket.). Αυτός ο κινητήρας  παρέχει στον πύραυλο ελεγχόμενη ώθηση σε όλη τη διαδρομή , παρέχοντας τη μεγαλύτερη ζώνη μη διαφυγής (no escape zone) από κάθε άλλο πύραυλο αέρος-αέρος (60χλμ).

Ο πύραυλος METEOR, ο οποίος μένει στον αέρα για πολύ περισσότερο χρόνο χάρη στο σύστημα πρόωσης RamJet, έχει σχεδόν 3 φορές το βεληνεκές του πυραύλου AIM-120.

Επίσης, είναι εξοπλισμένος με αμφίδρομη σύνδεση δεδομένων (two-way datalink), η οποία επιτρέπει στο μαχητικό που τον εξαπέλυσε να του παρέχει ενημερώσεις για στόχους ή επαναστόχευση (retargeting) κατά τη διάρκεια της πτήσης προς τον στόχο. Το datalink, είναι ικανό να μεταδίδει πληροφορίες όπως κινηματική κατάσταση, ενώ ειδοποιεί για την στόχευση και εύρεση του στόχου από τους αισθητήρες του πυραύλου.

Να επισημάνουμε ότι, ο συνδυασμός της αναβάθμισης του υπάρχοντος στόλου ελληνικών F-16 (σύμφωνα με την Lockheed Martin, η Ελλάδα θα διαθέτει τότε τα πλέον προηγμένα F-16 στην Ευρώπη)  σε συνδυασμό με τα  Rafale, θα προσδώσει στην Ελλάδα ένα αξιοσημείωτο ποιοτικό πλεονέκτημα και θα εξασφαλίσει την κυριαρχία της Πολεμικής Αεροπορίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Mε την ολοκλήρωση του προγράμματος αναβάθμισης των F-16 στο επίπεδο VIPER και την ενισχυμένη 332 Μοίρα «Γεράκι» με τα 24 Rafale F3R, τα μαχητικά που θ’ ανταλλάσσουν δικτυοκεντρικά δεδομένα μέσω του Link 16 και του ραντάρ AESA, θα είναι συνολικά 108. Μια σημαντική δύναμη με πολλά επιπλέον asset που προσφέρονται από την πλειάδα των αισθητήρων που φέρουν.

Από αυτά συμπεραίνουμε ότι o Meteor είναι ένα εκπληκτικό asset, ένας άνευ προηγουμένου πολλαπλασιαστής ισχύος για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, που έχει αλλάξει δραματικά το παιχνίδι στο Αιγαίο υπέρ μας και έχει κάνει τους γείτονες μας να χάσουν τον ύπνο τους.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

lcs dendias
Οπλικά συστήματα 0

Λάβρος ο Δένδιας κατά ΗΠΑ: «Ήθελαν να μας δώσουν προβληματικά τα σκάφη LCS-Τους είπα χίλιες φορές όχι, δεν με ενδιαφέρει που είναι τσάμπα»

Ο Δένδιας ανακοίνωσε και επίσημη την απόρριψη της πρότασης Μπλίνκεν για δωρεάν παραχώρηση της κλάσης πλοίων παράκτιας...