Με την ελληνική ΠΑ να διαθέτει σε πολύ μεγάλο ποσοστό, μαχητικά αεροσκάφη αμερικανικής προέλευσης πριν αλλά και μετά τη μεταπολίτευση, τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια αποτελεί παράδοση η παρουσία έστω και περιορισμένου αριθμού μαχητικών γαλλικής προέλευσης στον συνολικό στόλο της ελληνικής ΠΑ, μια παράδοση που έχει και συγκεκριμένα επιχειρησιακά οφέλη.
Λίγο ή πολύ οι τύποι των αμερικανικής προέλευσης μαχητικών είναι όμοιοι σε Ελλάδα και Τουρκία, έτσι η παρουσία γαλλικών μαχητικών, αρχικά με τα Mirage F1, στη συνέχεια με την απόκτηση των πιο εξελιγμένων 3ης και 4ης Γενιάς εκδόσεων των μαχητικών Mirage 2000, έχει εκτιμηθεί πως δίνει ένα πλεονέκτημα στο Αιγαίο.
Αυτό συμβαίνει, αφού το εκάστοτε γαλλικό μαχητικό είναι ένα αεροσκάφος που δεν «γνωρίζει» η άλλη πλευρά. Αυτός είναι ο λόγος, που σε κλειστές αερομαχίες στο Αιγαίο τα ελληνικά αεροσκάφη γαλλικού τύπου βγαίνουν πολύ γρήγορα νικητές έναντι των τουρκικών.
Το Κατάρ στέλνει Rafale και Mirage 2000 στην Τουρκία
Ενδεικτικό της αγωνίας των τούρκων πιλότων για τα άγνωστα σε αυτούς γαλλικά μαχητικά, είναι ότι η στρατιωτική συμφωνία Κατάρ – Τουρκίας ενεργοποιείται για την εκπαίδευση Τούρκων πιλότων στα γαλλικά μαχητικά Rafale, που προσφάτως απέκτησε η Πολεμική Αεροπορία της Ελλάδας.
Προβλέπει τη μεταστάθμευση για την επόμενη 5ετία 12 Rafale σε τουρκικά αεροδρόμια με στόχο την εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων, στην αντιμετώπιση του κορυφαίου γαλλικού μαχητικού. Μαζί με τα Rafale το Κατάρ στέλνει και 9 Mirage 2000-5EDA/DDA.
Μια αερομαχία Mirage με F-16 υπό το βλέμμα 10.000 θεατών
Σύμφωνα με με την στήλη "Βηματοδότης" της γνωστής εφημερίδας "το Βήμα", μπροστά στα μάτια 10.000 και πλέον θεατών του airshow της Τανάγρας μια εικονική αερομαχία (dog fight), έλαβε χώρα. Αερομαχίες γίνονται κάθε μέρα στο Αιγαίο, αλλά αερομαχία με… θεατές; Είναι δυνατόν; Και όμως είναι, αφού ένα ελληνικό F-16 βρέθηκε αντιμέτωπο με ένα επίσης… ελληνικό Mirage 2000-5. Ποιο άραγε θα νικούσε; Ποιο θα αναχαίτιζε ποιο; Αυτό άλλωστε είναι και το αναπάντητο ερώτημα ανάμεσα στους πιλότους.
Δύο μαχητικά από δύο διαφορετικούς τύπους, το ένα γαλλικής κατασκευής και το άλλο αμερικανικής πήραν εντολή να πραγματοποιήσουν μια εικονική αερομαχία.
Τα δύο μαχητικά ξεπρόβαλαν ξαφνικά στον ουρανό της Τανάγρας. Οι μηχανές τους μούγκριζαν, οι θεατές τα έβλεπαν με κομμένη την ανάσα. Ανάμεσά τους βρισκόταν και η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας. Ένας ξένος πιλότος μαχητικού, (που μετείχε στο airshow), τόσο πολύ ενθουσιάστηκε που θα έβλεπε μπροστά του ένα dogfight, που ανέβηκε πάνω σε μια καρέκλα και άρχισε να καταγράφει με το κινητό του, τους πραγματικά επικίνδυνους ελιγμούς που έκαναν τα δύο μαχητικά.
Προσπαθούσαν το ένα να «πιάσει» την ουρά του άλλου. Να γίνει δηλαδή η αναχαίτιση. Νεκρική σιγή επικρατούσε ανάμεσα στο κοινό. Ακόμα και οι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, με χιλιάδες πτήσεις στο ενεργητικό τους και με τόσες αναχαιτίσεις στην καριέρα τους, έμεναν και αυτοί προσηλωμένοι στα δύο μαχητικά.
Σε κάποια στιγμή ρωτήθηκε ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος (I) Γιώργος Φασούλας, ποιος πιλότος από τα δύο μαχητικά θα βγει νικητής; Ο κ. Αρχηγός χωρίς να σηκώσει τα μάτια του από τα αεροπλάνα είπε…«ο Έλληνας». Μα και οι δύο Έλληνες ήταν, αλλά οι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας έδωσαν την απάντηση που δίνουν καθημερινώς, είτε είναι νύκτα, είτε είναι μέρα, οι πιλότοι μας στο Αιγαίο: «Ο Έλληνας είναι αυτός που νικά». Αυτό είπαν και τίποτα άλλο, την ώρα που τα μαχητικά ολοκλήρωναν την αερομαχία.