Η παρουσία Μητσοτάκη στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού αναθέρμανε και τα σενάρια για πiθανή προμήθεια πέμπτης γενιάς μαχητικών F-35.
Βέβαια για κάτι τέτοιο όπως αναφέρουν οι γνωρίζοντες είναι απαραίτητο η Πολεμική μας Αεροπορία να στείλει επιστολή αιτήματος (Letter of Request) περί προσφοράς και αποδοχής (Letter of Offer and Acceptance) προς τις αμερικανικές αρχές.
Στις 23 Μαΐου σύμφωνα με πληροφορίες θα αφιχθεί στην Αθήνα αντιπροσωπεία του Γραφείου Προγράμματος JSF (JPO) του Πενταγώνου, προκειμένου να έχει επαφές με την Π.Α. και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Σημειωτέον πως η επίσκεψη αυτή είχε προγραμματιστεί πριν από το ταξίδι Μητσοτάκη. Αντικειμενικός σκοπός της επίσκεψης της αμερικανικής αντιπροσωπείας είναι να επικαιροποιήσει τα στοιχεία για την τιμή και τη διαθεσιμότητα των F-35 της «Lockheed Martin». Σε αυτή τη φάση υπολογίζεται ότι κάθε F-35 κοστίζει περί τα 80 εκατ. δολάρια.
Η προμήθεια μιας μοίρας F-35, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα γίνει από το 2028, όταν -κατά τις εκτιμήσεις του Μεγάρου Μαξίμου- η χώρα μας θα διαθέτει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για να προχωρήσει σε αυτή την αγορά, η οποία υπολογίζεται να αγγίξει τα 3 δισ. ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «θα αναζητηθεί και ο καλύτερος τρόπος χρηματοδότησης μιας τέτοιας μακρόχρονης επένδυσης για την Ελλάδα του 2030».
Όπως αναφέραμε νωρίτερα ο Στρατηγός ε.α. Γεώργιος Καμπάς και επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ σχολίασε την ξαφνική αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη για το πρόγραμμα των F-35 κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα είπε "Δεν γίνεται ποτέ. Δηλαδή δεν βγαίνει ένας πρωθυπουργός της Χώρας και να ανακοινώσει από το εξωτερικό την αγορά ενός οπλικού συστήματος. Ενα οπλικό σύστημα για να αγοράστεί, για αποφασιστεί μάλλον η προμήθειά του, υπάρχει η μελέτη αρχικά, η μελέτη αναγκαιότητος από κάποιο επιτελείο, στην προκειμένη περίπτωση από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ). Στην συνέχεια αυτό προχωράει, πηγαίνει στην Γενική Δνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕ), στην συνέχεια φτάνει στο Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), όπου εκεί εγκρίνεται και αυτό στη συνέχεια πηγαίνει στο Συμβούλιο Αμύνης (ΣΑΜ), δηλαδή στον Υπουργό. Στην συνέχεια ο Υπουργός (ΥΕΘΑ) αφού το εγκρίνει και αυτός σε συνεργασία με την ΓΔΑΕΕ, πηγαίνουν στη Βουλή, στην επιτροπή εξωτερικών και άμυνας στης Βουλής και ιδιαίτερα στην υποεπιτροπή για τα εξοπλιστικά, οι οποίοι γνωματεύουνε για αυτή την προμήθεια και τελικά καταλήγει στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ). Αυτό είναι νόμος"
Τι είχε πει ο Πτέραρχος Ιατρίδης στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ
Σχετικά με τα συγκεκριμένα μαχητικά αεροσκάφη μιλώντας προ μηνών στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ο Πτέραρχος (Ι)εα. Κωνσταντίνος Ιατρίδης, Επίτιμος Διοικητής ΔΑΥ και Αμυντικός Αναλυτής τόνισε πως: Το F-35 δεν είναι μια οπλική πλατφόρμα που θα αποδώσει μόλις την αγοράσεις..
Συγκεκριμένα είχε πει:
Το F-35 αυτή την εποχή και για πολλά χρόνια ακόμη είναι το μοναδικό διαθέσιμο μαχητικό 5ης γενιάς στον κόσμο. Είναι ένα υπερσύγχρονο αεροσκάφος με υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα , με ιδιότητες stealth, πολλαπλού ρόλου, σχεδιασμένο για αποστολές υψηλών προδιαγραφών , ένα αεροσκάφος το οποίο αλλάζει πραγματικά τη φιλοσοφία της μάχης λόγω των ιδιοτήτων stealth και δικαίως χαρακτηρίζεται ως φονική μηχανή, καθότι πλησιάζει στόχους και αεροσκάφη χωρίς να γίνει αντιληπτό.
Ουσιαστικά στην κατηγορία αυτή δεν υπάρχει κάτι άλλο(πέραν του F-22). Είναι η ολοκληρωμένη λύση σύντηξης δεδομένων και η μετουσίωση τους σε ένα οπλοσύστημα που μπορεί να κάνει το ίδιο επίθεση, αλλά και να καθοδηγήσει άλλα μαχητικά αεροσκάφη, παραμένοντας σε μεγάλο βαθμό αόρατο και διαρκώς επικίνδυνο, με υψηλή προσαρμοστικότητα σε κάθε πεδίο μάχης.
Το F-35 δεν είναι απλά ένα αεροσκάφος, είναι μια πλατφόρμα υψηλότατης τεχνολογίας που μπορεί να γίνει και εργαλείο ανατροπής σε ένα πεδίο μάχης.
Τεχνολογικά είναι πολλά βήματα μπροστά και πράγματι αλλάζει τη λογική της Αεροπορικής δράσης. Ταυτόχρονα όμως έχει και κάποιους περιορισμούς που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη. Σε stealth εκδοχή μεταφέρει μικρό οπλικό φορτίο, και με μικρή αυτονομία.Έχει με βάση τις Αμερικανικές αναφορές σωρεία μικρών και μεγάλων ζητημάτων που χρονίζουν, ενώ υπάρχει ένας προβληματισμός για το έως πότε η stealth τεχνολογία του θα είναι αποδοτική.
Σε κάθε περίπτωση όμως ,είναι κορυφαίο τεχνολογικά αλλά με εξίσου σημαντικές κορυφώσεις αρχικού κόστους, αργής εξέλιξης και δύσκολης ένταξης. Δεν είναι δηλαδή μια οπλική πλατφόρμα που θα αποδώσει μόλις την αγοράσεις γιατί είναι αμυντικά και γεωπολιτικά απαραίτητο. Αλλά οφείλεις να είσαι προετοιμασμένος να την υποστηρίξεις σθεναρά και σε πολύ μεγάλο βάθος χρόνου, για να σου αποδώσει αυτά που πράγματι μπορεί, καθότι είναι ένα αεροσκάφος με πολύ μεγάλες απαιτήσεις εξυπηρέτησης και εκπαίδευσης και με κόστος ανά ώρα πτήσης που φθάνει τις 30. 000 ευρώ . Είναι δηλ. ένα πολύ ακριβό αεροσκάφος!
Είναι η χώρα μας έτοιμη για αυτό; Υπάρχει σχετική ανάλυση και δέσμευση; Πώς σκοπεύουμε να το εκμεταλλευτούμε; Ή θα αγοραστεί και κατά την Ελληνική νοοτροπία , μετά βλέπουμε τι θα κάνουμε;
Ναύαρχος Τσαϊλάς
Από την πλευρά του ο υποναύαρχος ε.α. και γνωστός αναλυτής Δημήτρης Τσαϊλάς σημειώνει για όσους αντιδρούν στην απόκτηση των F-35:
Η δημιουργία και διατήρηση της ασφάλειας στον εθνικό μας χώρο είναι απαραίτητη για να μπορούμε να μετριάζουμε όχι μόνο την απειλή ενός κεραυνοβόλου πολέμου, αλλά της πειρατείας, της τρομοκρατίας, του λαθρεμπορίου όπλων, ναρκωτικών και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων.
Προϊόντος του χρόνου, είναι ανάγκη να αξιολογούμε τις νέες τεχνολογίες, πως μπορούν να επηρεάσουν τις αποστολές των ΕΔ και τις προοπτικές τους για την επιτυχία των επιχειρήσεων, οπότε είναι απαραίτητες οι προμήθειες νέων οπλικών συστημάτων. Στα νικηφόρα σενάρια που αφορούν ιδιαίτερα την Τουρκία πρέπει να ληφθούν υπόψη οι λειτουργικές αλληλεπιδράσεις σε πολλαπλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένου του χώρου και του κυβερνοχώρου, βοηθώντας οι προβλέψεις μας να καταδείξουν πώς μια διένεξη ενδέχεται να ξετυλιχθεί μέσα από τις διάφορες φάσεις και πώς η Ελλάδα και οι σύμμαχοι μας μπορούν να τερματίσουν τις μάχες με ευνοϊκούς όρους πολιτικής.
Για την επίτευξη των στόχων, οι ΕΔ χρειάζεται να οικοδομήσουν μια ισορροπημένη δύναμη με απόκτηση νέων μονάδων, τόσο για τη διατήρηση της ισορροπίας δυνάμεων όσο και για την εκπλήρωση της αποστολής αποτροπής ακόμη και με υπεροπλία. Για την εκτέλεση αυτής της αποστολής, παράλληλα με την ετοιμότητα των μονάδων των ΕΔ χρειάζεται να προμηθευτούμε ένα πλήρες φάσμα εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των F-35.