Πολεμική αεροπορία
Ενημερώθηκε στις:

Ο ΗΝΙΟΧΟΣ κρατάει σφιχτά τα...γκέμια της περιοχής! Τι αναφέρει Ισραηλινός ταγματάρχης (Βίντεο)

Την Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022 ξεκίνησε όπως έχουμε ξαναγράψει η Πολυεθνική Διακλαδική Άσκηση Μεσαίας Κλίμακας «ΗΝΙΟΧΟΣ 22» και η Διεθνής Άσκηση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων «ΩΡΙΩΝ 22», με την συμμετοχή προσωπικού και μέσων τόσο των Ελληνικών όσο και ξένων Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και εκτέλεση ρεαλιστικών και ιδιαίτερα απαιτητικών σεναρίων.

Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας και με τίτλο :  Αποκάλυψη! Στην άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ 2022 το Ισραήλ κάνει πρόβες για χτυπήματα στο Ιράν, ενώ οι Σαουδάραβες παρατηρούν, αναφέραμε ότι δύο στοιχεία ξεχωρίζουν σε σχέση με τις προηγούμενες ασκήσεις.

Ενώ η φετινή άσκηση είναι σε μεγάλο βαθμό παρόμοια με την περσινή, δύο στοιχεία ξεχωρίζουν. Πρώτον, η Σαουδική Αραβία στέλνει παρατηρητές για πρώτη φορά δημόσια στην άσκηση. Δεύτερον, το Ισραήλ χρησιμοποιεί τον Ηνίοχο 2022 για να προβάρει ορισμένες από τις δυνατότητες μάχης που θα χρειαζόταν για να διεξάγει πλήγματα κατά του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Η ετήσια στρατιωτική άσκηση Ηνίοχος, της οποίας ηγείται η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, διεξάγεται φέτος από τις 28 Μαρτίου έως τις 7 Απριλίου. Η άσκηση παρέχει στις συμμετέχουσες αεροπορικές δυνάμεις την ευκαιρία να εξασκηθούν στην προηγμένη ενοποίηση αέρα-εδάφους-θαλάσσης σε αυτό που η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία αποκαλεί "ένα από τα μεγαλύτερα πεδία ασκήσεων στην Ευρώπη".

https://www.youtube.com/watch?v=NCHP_ozlXMc

Αν κρίνουμε από τις δηλώσεις Αξιωματικών των χωρών που συμμετέχουν, τα πράγματα για την Αεροπορία μας κυλούν σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της, αφήνοντας ικανοποιημένους τους συμμετέχοντες.
«Ανυπομονούμε να δούμε τις ξένες αεροπορικές δυνάμεις και να εξασκηθούμε μαζί τους. Είναι ικανοποιητικό να βλέπουμε αεροσκάφη να απογειώνονται, να μιλάμε με τα πληρώματα κατά την προσγείωση και να διασφαλίζουμε ότι είναι προετοιμασμένα με τον καλύτερο τρόπο. Όλες οι προετοιμασίες που κάναμε εκδηλώνονται και είναι εκπληκτικό», περιγράφει ο  ΙσραηλινόςΤαγματάρχης Ιντάν.

Για την Ισραηλινή αεροπορία, είναι πρωτόγνωρο να πετά σε σχηματισμό με αεροσκάφη άλλων χωρών σε τέτοια γεωγραφική διαμόρφωση όπως αυτή της Ελλάδας.

«Το να πετάς σε διαφορετική χώρα είναι προκλητικό αλλά και περιπετειώδες. Κατά τις πρώτες πτήσεις υπάρχει ένα στοιχείο αβεβαιότητας βλέποντας ότι όλα κυλούν διαφορετικά, η γλώσσα, τα πρωτόκολλα, το δόγμα και πολλά άλλα», εξηγεί ο Maj.  «Είναι εξαιρετική πρακτική μάχης για εμάς όσον αφορά την αβεβαιότητα, την πτήση σε μια άγνωστη τοποθεσία και ενάντια στις προηγμένες απειλές», αναφέρει.

Η τοπογραφία είναι ανόμοια με αυτό που έχουνε συνηθίσει στο Ισραήλ, παράλληλα με την πολυπλοκότητα της λειτουργίας του αεροπλάνου και του σχηματισμού πτήσης. Παρέχει επίσης, ευκαιρίες για υπονόμευση και σενάρια που δεν μπορούνε να εφαρμόσουν στο Ισραήλ  λέει ο Maj. «Η εναέρια πρόκληση εδώ είναι τεράστια και η θέα είναι απίστευτη. Αρκεί να δείτε τα χαμόγελα στα πρόσωπα του πληρώματος αεροπλάνου, μετά την πρώτη πτήση για να καταλάβετε τη σημαντική εμπειρία που έζησαν. Η αναρρίχηση σε χιονισμένα βουνά, το πέταγμα πάνω από ποτάμια και τα βαθιά ρέματα είναι κάτι δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε πολύ συχνά», είπε.

Η πολυπλοκότητα της άσκησης Iniochos και ο μεγάλος χώρος εκπαίδευσης επιτρέπουν στους Αμερικανούς πιλότους, να εκπληρώσουν σημαντικές ετήσιες απαιτήσεις εκπαίδευσης. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι Αεροπορικές Δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης (USAFE) έστειλαν F-15E Strike Eagles από την 48η Πτέρυγα Μάχης που εδρεύει στην αεροπορική βάση Lakenheath του Ηνωμένου Βασιλείου.

https://www.youtube.com/watch?v=u8xA-KMZ4ZQ

Μάλιστα είχαμε συνεκπαίδευση Α/Φ F-16 της ΠΑ με F/A-18E από την ομάδα μάχης του αεροπλανοφόρου HARRY S. TRUMAN (CVN-75) του Ναυτικού των ΗΠΑ , ενώ παράλληλα και βολές Α/Φ F-16 και F-4 της ΠΑ σε συνεργασία με Αξιωματικούς Ελεγκτές Αέρος (TACPs) της Αεροπορίας των ΗΠΑ στο Πεδίο Βολής Κρανέας στη Λάρισα.

Εκτός από τα F-15E, η USAFE έστειλε κοινούς ελεγκτές τερματικής επίθεσης ή JTAC από την 4η Ομάδα Επιχειρήσεων Αεροπορικής Υποστήριξης και ένα στοιχείο της 52ης Πτέρυγας Μαχητικών Πληροφοριών, που σταθμεύει στην αεροπορική βάση Spangdahlem στη Γερμανία. Η USAFE έστειλε επίσης ένα MQ-9 Reaper που σταθμεύει στην Ιταλία.

Στην άσκηση θα συμμετάσχουν επίσης, το γαλλικό μαχητικό αεροσκάφος Rafale και το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης στον αέρα, το ιταλικό μαχητικό αεροσκάφος Tornado, το εκπαιδευτικό αεροσκάφος PC-9 της Σλοβενίας και το κυπριακό ελικόπτερο AW139. Το Ισραήλ, από την πλευρά του, έστειλε το F-16, το αεροσκάφος επιτήρησης G550 και το αεροσκάφος ανεφοδιασμού Boeing 707.

Σε αντίθεση με το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία συνήψαν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ το 2020 στο πλαίσιο των συμφωνιών του Αβραάμ που μεσολάβησαν οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία εξακολουθεί να μην έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ. Αυτό καθιστά την απόφαση του Ριάντ να παρακολουθήσει δημοσίως την άσκηση Ηνίοχος αξιοσημείωτη, δεδομένου ότι οι ισραηλινές δυνάμεις συμμετέχουν και φέτος.

Όσο περισσότερο το Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Άραβες εταίροι του διεξάγουν στρατιωτικές ασκήσεις από κοινού, τόσο περισσότερο μπορούν να ενισχύσουν την ετοιμότητα των επιμέρους δυνάμεών τους, να μοιραστούν πληροφορίες σχετικά με τις απειλές και να αναπτύξουν κοινές βέλτιστες πρακτικές για την αντιμετώπιση των τρομοκρατικών ομάδων που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη και θέτουν σε κίνδυνο Ισραηλινούς, Αμερικανούς και Άραβες.

Ο Ηνίοχος παρέχει την ευκαιρία να γίνει ακριβώς αυτό. Η απόσταση από το Ισραήλ στην Ελλάδα είναι περίπου ισοδύναμη με την απόσταση από το Ισραήλ στο Ιράν. Με την αποστολή του F-16, του αεροσκάφους επιτήρησης G550 και του αεροσκάφους ανεφοδιασμού 707 στον Ηνίοχο 2022, το Ισραήλ αποκτά μια πολύτιμη ευκαιρία να εξασκηθεί στη διεξαγωγή αεροπορικών επιδρομών μεγάλου βεληνεκούς που απαιτούν υποστήριξη με εναέριο ανεφοδιασμό.

 

https://twitter.com/isozygio/status/1509856270219628544https://twitter.com/isozygio/status/1509634790638686211

Δήλωση Παναγιωτόπουλου

Μετά το πέρας των δραστηριοτήτων της Πολυεθνικής Αεροπορικής Διακλαδικής Ασκήσεως Μεσαίας Κλίμακος «ΗΝΙΟΧΟΣ ’22», σήμερα Παρασκευή 1 Απριλίου 2022, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Μόλις παρακολουθήσαμε την τελευταία φάση της μεγάλης Αεροπορικής Άσκησης “Ηνίοχος 2022” με συμμετοχή πάρα πολλών χωρών, είτε στο πλαίσιο πραγματικής συμμετοχής με στοιχεία των αεροποριών τους, είτε ως παρατηρητών.

Σήμερα εδώ από τη Βάση της Ανδραβίδας στέλνεται προς πάσα κατεύθυνση ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης και αποτροπής, καθώς πάνω από εβδομήντα συνολικά αεροσκάφη, όλες αυτές τις μέρες, πέταξαν σε όλο το ελληνικό FIR, τον Εθνικό Εναέριο Χώρο δηλαδή, από το Καστελόριζο μέχρι τους Οθωνούς και από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, στέλνοντας -όπως σας είπα- προς πάσα κατεύθυνση αυτό το ισχυρό μήνυμα

Σ΄ ένα εξαιρετικά απαιτητικό επιχειρησιακό περιβάλλον, αλλά και σ’ ένα ιδιαίτερα αποσταθεροποιητικό –πιθανώς-) γεωπολιτικό περιβάλλον, η Ελλάδα για μία ακόμα φορά αποδεικνύει ότι αποτελεί ισχυρό πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.

Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω όλους αυτούς που συμμετείχαν στην Άσκηση όλες αυτές τις μέρες, να δηλώσω ιδιαίτερα ικανοποιημένος για τη μεγάλη συμμετοχή Συμμάχων και φίλων και να θυμίσω ότι από χρόνο σε χρόνο η Άσκηση “Ηνίοχος” αποκτά όλο και περισσότερο ενδιαφέρον, όλο και μεγαλύτερη δυναμική, σε μία συγκυρία όπου και οι προκλήσεις ασφαλείας αποκτούν τη δική τους δυναμική και αυτό όπως καταλαβαίνετε τη δική του ξεχωριστή σημασία.

Συγχαρητήρια σε όλους που συμμετείχαν.

Ευχαριστώ».

https://twitter.com/npanagioto/status/1509894531403198472

 

https://twitter.com/npanagioto/status/1509877316264108039https://www.youtube.com/watch?v=wnOYXp0T1BA

Αμερικανός πρέσβης 

Από την πλευρά του ο Τζέφρι Πάιατ δήλωσε: Η άσκηση «Ηνίοχος» επιδεικνύει τη μοναδική γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας την στιγμή που η Ρωσία συνεχίζει την εισβολή στην Ουκρανία

https://twitter.com/viadiplomacy/status/1509892807867179016

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...