Η αμερικανική Northrop Grumman δοκίμασε επιτυχώς τη Next Generation Electronic Warfare (NGEW) Suite, για τα μαχητικά F-16 μαζί με το ραντάρ AN/APG-83 Scalable Agile Beam Radar (SABR) κατά τη διάρκεια της άσκησης “Northern Lightning ’21”. Τα δύο συστήματα έδρασαν άκρως επιτυχώς διασυνδεδεμένα, σε ένα “σκληρό” ηλεκτρομαγνητικό περιβάλλον.
Σύμφωνα με την εταιρεία, την ώρα που το ραντάρ εντόπιζε και παρακολουθούσε πολλαπλούς στόχους σε αέρα και έδαφος, το NGEW χρησιμοποιούσε προηγμένη τεχνολογία ηλεκτρονικών αντιμέτρων κατά στόχων, όταν αυτό ήταν απαραίτητο. Στην άσκηση αμφότερα τα συστήματα, έπρεπε να λειτουργήσουν σε ένα ιδιαίτερα “βαρύ” και δύσκολο ηλεκτρονικό περιβάλλον.
Το NGEW είναι ένα σύστημα υπέρ – ευρέων συχνοτήτων, ικανό να αντιμετωπίζει τις σύγχρονες ηλεκτρονικές απειλές. Αναμένεται να αρχίσει να τοποθετείται στα μαχητικά F-16 από το 2022. Σε συνδυασμό δε με το ραντάρ SABR APG-83 Active Electronically Scanned Array (AESA), κυριολεκτικά “ξανανιώνει” το μαχητικό καθιστώντας το θανάσιμη απειλή για κάθε αντίπαλο σε έδαφος και αέρα.
Όταν ένα σύστημα EW και ένα ραντάρ είναι σε θέση να συνεργαστούν πλήρως, όπως αποδείχθηκε με το NGEW και το SABR, οι πιλότοι μπορούν να επωφεληθούν από την ικανότητα χωρίς συμβιβασμούς. Με το φάσμα ραδιοσυχνοτήτων (RF) να αμφισβητείται όλο και περισσότερο, αυτό το κρίσιμο σύνολο δυνατοτήτων θα υποστηρίξει το F-16 για πολλά χρόνια στο μέλλον.
Σύμφωνα με τον Northrop Grumman, η NGEW και η SABR επέδειξαν πλήρη διαλειτουργικότητα παλμού προς παλμό, πολλαπλών λειτουργιών σε αμφισβητούμενο λειτουργικό περιβάλλον. Με το SABR να επιτυγχάνει την επίτευξη πολλαπλών αεροπορικών και χερσαίων στόχων, η NGEW εντόπισε μια σειρά προηγμένων απειλών, χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές εμπλοκής ικανές να νικήσουν αυτές τις απειλές όταν απαιτείται.
Η εταιρεία συνεργάστηκε μαζί με την 85η Μοίρα Δοκιμών και Αξιολόγησης, το Operational Flight Program Combined Test Force και το γραφείο του προγράμματος συστήματος F-16, για να δοκιμάσουν τη νέα σουίτα EW, η οποία περιλαμβάνει έναν νέο ψηφιακό δέκτη προειδοποίησης ραντάρ, κεραίες και επεξεργαστές τελευταίας τεχνολογίας, και εσωτερική εμπλοκή μνήμης ψηφιακής συχνότητας. "Κατά τη διάρκεια του Northern Lightning αποκτήσαμε πολύτιμη γνώση, για τις δυνατότητες του NGEW και αποκτήσαμε πάνω από 170 σημεία δοκιμής τόσο σε εκπομπές αέρα όσο και στο έδαφος", δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Stephen Graham, διευθυντής δοκιμών ηλεκτρονικού πολέμου F-16, OFP CTF. «Είμαστε ένα βήμα πιο κοντά, στην εγκατάσταση της πρώτης σουίτας NGEW σε Eglin F-16 σε λιγότερο από ένα χρόνο.» είπε
Η Πολεμική Αεροπορία ανέθεσε συμβόλαιο στο Northrop Grumman στα τέλη του 2020, για την ανάπτυξη του NGEW με στόχο τον εξοπλισμό έως και 450 F-16, εάν οι δοκιμές είναι επιτυχείς. Ένα ενδιαφέρον σημείο που προστέθηκε από τον Northrop Grumman, είναι ότι η σουίτα EW που αναπτύσσεται για το Viper (όπως το F-16 ονομάζεται από τα πληρώματά του) αποτελεί μέρος μιας σειράς δυνατοτήτων ηλεκτρονικού πολέμου που μπορεί να προσαρμοστεί για να προστατεύσει σχεδόν κάθε πλατφόρμα, η οποία μοιράζεται μια κοινή τεχνολογική βάση με τα ήδη γνωστά αντίμετρα ραδιοσυχνοτήτων AC/MC-130J (RFCM).
Το επόμενο βήμα θα είναι η απελευθέρωση του λογισμικού στις Πολεμικές Αεροπορίες, όπου ο στόλος F-16 στο σύνολό του, θα λάβει ενημέρωση στο αεροπορικό και οπλικό του σύστημα με βελτιωμένες δυνατότητες βελτίωσης των δυνατοτήτων αέρος-αέρος και ακρίβειας στόχευσης, επιτρέποντας νέες μάχες δυνατότητες.
Φυσικά η ανωτέρω εξέλιξη έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, καθώς το νέο σύστημα θα αποτελέσει αδιαπέραστη ασπίδα για τα ελληνικά F-16 Viper και σε συνδυασμό με τα νέα μαχητικά Rafale της ΠΑ, θα προκαλούσαν σοβαρό πονοκέφαλο, αν όχι εγκεφαλικό στους απέναντι.