Πολεμική αεροπορία

Rafale στα γαλανόλευκα: Έρχονται τα γαλλικά αεροσκάφη για την Πολεμική Αεροπορία

Ο Ιούλιος έχει για την Ελλάδα και μία ιστορική χροιά, καθώς η 24η του μηνός είναι η ημέρα αποκατάστασης της Δημοκρατίας και πτώσης της χούντας. Από εδώ και στο εξής όμως η Πολεμική Αεροπορία θα έχει ακόμη έναν λόγο να θυμάται τον Ιούλιο. Στις 21 Ιουλίου οι Γάλλοι μάς παραδίδουν και επισήμως το πρώτο μαχητικό αεροσκάφος Rafale από τα συνολικά 18 που θα προμηθευτούμε.

Είναι μία ημερομηνία σταθμός διότι η Πολεμική Αεροπορία μέσα σε χρόνο ρεκόρ – η συμφωνία με τη Γαλλία έκλεισε το περασμένο φθινόπωρο – αποκτάει μαχητικά αεροσκάφη που την πάνε ένα βήμα παραπέρα σε δυνατότητες. Ανοίγει μία νέα σελίδα για τα ελληνικά «φτερά» και ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο ο υπουργός Αμυνας Nίκος Παναγιωτόπουλος θα είναι στη Γαλλία την ερχόμενη Τετάρτη στην επίσημη τελετή παράδοσης του πρώτου αεροσκάφους από την αεροναυπηγική εταιρεία Dassault.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάντως, το πρώτο ελληνικό Rafale δεν θα μεταβεί άμεσα στην Ελλάδα μετά την επίσημη παραλαβή του. Ο σχεδιασμός είναι, έπειτα από όσα συμφώνησαν Αθήνα και Παρίσι, να μεταφερθούν όλα μαζί τα πρώτα έξι αεροσκάφη προς το τέλος του χρόνου στην 332 Μοίρα στη βάση της Τανάγρας, όπου θα είναι το ορμητήριό τους.

Ενα κάθε μήνα

Το χρονοδιάγραμμα για την ένταξη και των 18 Rafale (12 μεταχειρισμένων και 6 καινούργιων) που αποκτήσαμε από τη Γαλλία έχει ως εξής. Μετά την παραλαβή του πρώτου θα παραλαμβάνουμε ένα περίπου κάθε μήνα με στόχο μέχρι το τέλος του 2021 να έχει παραληφθεί η πρώτη εξάδα. Το 2022 αναμένεται να παραληφθούν τα έξι καινούργια και έως τις αρχές του 2023 θα έχουν παραληφθεί και τα υπόλοιπα.

Με την αγορά των Rafale ξεκινάει μία νέα εποχή για την Πολεμική Αεροπορία και κατ’ επέκταση για τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Οπως είχε δηλώσει και από τη Βουλή ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τα Rafale διαμορφώνονται σαφείς συνθήκες υπεροχής τόσο στο πεδίο, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, όσο και στο συνολικό ισοζύγιο αεροπορικής και μαχητικής ισχύος Ελλάδας – Τουρκίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι έλληνες επιτελείς, από την πρώτη στιγμή που «κλείδωσε» η συμφωνία αγοράς των γαλλικών μαχητικών δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τι θα αλλάξει. Το αεροσκάφος που θα έχει στη διάθεσή της η Πολεμική Αεροπορία από τον Δεκέμβριο είναι ούτως ή άλλως μία γενιά παραπάνω από τα μαχητικά F-16 και τα Mirage, τα οποία έχει στο δυναμικό της. H μεγάλη αλλαγή όμως που θα φέρουν τα Rafale oφείλεται στα όπλα με τα οποία θα είναι «φορτωμένα» σημειώνουν έμπειροι αεροπόροι.

Θα έχουν δηλαδή σημαντικά όπλα (όπως οι πύραυλοι Μeteor, οι Scalp, οι Exocet) ικανά να φέρουν καίρια πλήγματα και από πολύ μακρινή απόσταση στον αντίπαλο. Και αυτή η προσθήκη των οπλικών συστημάτων θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική αν αναλογιστεί κανείς ότι παρόμοια όπλα άλλοι σύμμαχοι δύσκολα μας τα αποδεσμεύουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέα δεδομένα

Επισημαίνεται ακόμη ότι τα Rafale βάζουν την Πολεμική Αεροπορία στη νέα εποχή και για έναν άλλο λόγο: Θα εισάγουν νέα τεχνολογικά δεδομένα τα οποία επηρεάζουν τον σχεδιασμό, υποστήριξη και υλοποίηση των επιχειρήσεων και φθάνουν μέχρι και τη διαφοροποίηση της εκπαίδευσης ιπτάμενου και τεχνικού προσωπικού. Μπορούν να αλλάξουν ή να δημιουργήσουν νέες νοοτροπίες στους «ικάρους». Μπορούν να βάλουν δηλαδή τα θεμέλια για την Πολεμική Αεροπορία του 22ου αιώνα.

Παράλληλα δε, η ένταξη των Rafale στο ελληνικό οπλοστάσιο είναι και μία τεράστια πρόκληση. Αν ενσωματώσουμε πλήρως και ταχύτατα αυτό το νέο οπλικό σύστημα και το εντάξουμε στην αεράμυνα της χώρας, η Πολεμική Αεροπορία θα προχωρήσει πολλά βήματα μπροστά. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο είναι απαραίτητο να εκσυγχρονιστεί το υπάρχον σύστημα ώστε να συνεργάζεται άψογα με τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες του νέου μαχητικού.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ