Νέα εποχή ετοιμάζεται να ανατείλει για τις δυνατότητες της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Αυτό έχει να κάνει όχι μόνο με την απόκτηση των μαχητικών Rafale και F-16 Viper αλλά κυρίως με την ενσωμάτωση σε δεύτερο βαθμό, όταν θα είναι έτοιμος επαρκείς αριθμός, του stelth μη επανδρωμένου μαχητικού αεροσκάφους LOTUS, στους σχεδιασμούς της Πολεμικής Αεροπορίας. Ειδικά μάλιστα σε εκείνους τους σχεδιασμούς που έχουν να κάνουν με πολεμικά σενάρια σε περίπτωση γενικευμένης σύρραξης με την Τουρκία.
Να θυμίσουμε πως σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της ΓΔΑΕΕ: ''Στις 05 Ιουλίου 2021 υπεγράφησαν, κατόπιν εξουσιοδότησης του Υπουργού Εθνικής Αμύνης, η υπ’ αριθ. 01/21 “Development of Software Defined Mobile Ad-hoc Tactical Network Devices and Terstbed - SMOTANET” και η υπ’ αριθ. 02/21 “Low Observable Tactical Unmanned air System - LOTUS” συμβάσεις Προγραμμάτων Έρευνας και Ανάπτυξης μεταξύ της ΓΔΑΕΕ και κοινοπραξίας ευρωπαϊκών οντοτήτων με συντονιστή την εγχώρια εταιρεία “Intracom Defense - IDE".
Οι σχεδιασμοί προβλέπουν μεταξύ άλλων σενάρια με τακτικές που θα έχουν όσο το δυνατόν μικρότερο ρίσκο απώλειας πιλότων εκ μέρους της Πολεμικής Αεροπορίας για αυτό ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι το πρώτο κύμα να αποτελείται από ικανό αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών LOTUS, στα οποία θα έχει ενσωματωθεί η δυνατότητα μεταφοράς τουλάχιστον μίας έξυπνης βόμβας ή αριθμού περιληπτών βομβιδίων.
Στόχος αυτών θα είναι να πλήξουν από διαφορετικές κατευθύνσεις τους αεροδιαδρόμους των αεροπορικών βάσεων της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας ώστε να εμποδίσουν την άμεση απογείωση αεροσκαφών μέχρι την έλευση των VIPER που με τα δικά τους έξυπνα όπλα θα καταστρέψουν ένα ένα τα καθηλωμένα τουρκικά μαχητικά ή όλα μαζί ανάλογα με τον βαθμό συγκέντρωσής τους στη βάση.
Οι σχεδιασμοί εστιάζουν κυρίως στις δέκα αεροπορικές βάσεις που βρίσκονται κυρίως στην δυτική και κεντρική Μικρά Ασία ενώ οι υπόλοιπες έξι αφήνονται για μετά καθώς έχει μελετηθεί η χρήση της κάθε μίας από αυτές τις βάσεις.
Καταρχήν από τις δέκα βάσεις που θα αποτελέσουν τον πρώτο στόχο οι 4 χρησιμοποιούνται ως βάσεις εκπαιδευτικών και μεταγωγικών.
Ως βάσεις μαχητικών χρησιμοποιούνται εκείνες του Μπαλικεσίρ, του Μπαντιρμά και του Εσκί Σεχίρ. Οι βάσεις του Γκαζιεμίρ και του Σιγκλί κοντά στην Σμύρνη είναι για εκπαιδευτικά και είναι και μέσα στο βεληνεκές των βαλιστικών πυραύλων που διαθέτει το πυροβολικό οπότε θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως σε αυτά οι Τούρκοι δεν θα τοποθετήσουν μαχητικά.
Η βάση του Νταλαμάν είναι επί της ουσίας μια προκεχωρημένη βάση με αυξημένες δυνατότητες αλλά σε καμιά περίπτωση δεν λογίζεται ως κύρια βάση, είναι δε και αυτή στο βεληνεκές ελληνικών οπλικών συστημάτων που είναι στα νησιά.
Η βάση του Μουρτέντ 35 χιλιόμετρα από την Άγκυρα έχει επι της ουσίας παροπλιστεί μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος καθώς από εκεί απογειώθηκαν τα αεροσκάφη των πραξικοπηματιών. Ωστόσο επειδή σε περίπτωση σύρραξής θεωρείται βέβαιο πως θα επανεξοπλιστεί με μαχητικά έχει προστεθεί και αυτή στη λίστα του πρώτου κύματος.
Η αεροπορική βάση του Ικονίου χρησιμοποιείται από τα εκπαιδευτικά της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας που εξασκούν τους τούρκους χειριστές πριν την ένταξή τους στις μάχιμες μοίρες ενώ η αεροπορική βάση του Ετιμεσγκούτ είναι η έδρα των μεταγωγικών αεροσκαφών της Τουρκίας καθώς επίσης και των αεροσκαφών της περιβόητης ΜΙΤ. Για αυτό και μόνο έχει μπει στην λίστα του πρώτου κύματος…
Όπως γίνεται βέβαια αντιληπτό εκεί που θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος είναι στην αεροπορική βάση του Εσκί Σεχίρ καθώς εκεί χτυπά η καρδιά της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας. Εκεί είναι το διοικητήριό της. Εκεί τα μη επανδρωμένα LOTUS αναμένεται να «κεντήσουν» καθώς η αεράμυνα εκεί αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ενισχυμένη και τα stealth χαρακτηριστικά των LOTUS θα είναι εκείνα που θα κάνουν την διαφορά σε σημαντικό βαθμό.
Βέβαια αυτό είναι απλά ένα από τα σενάρια που εξετάζονται από τους Έλληνες επιτελείς πλέον από την στιγμή που έγινε γνωστό πως μπήκαν οι υπογραφές για τα LOTUS.