Πολεμική αεροπορία
Ενημερώθηκε στις:

Στις 21 Ιουλίου έρχεται το πρώτο Rafale στη χώρα μας: Ανησυχία στην Άγκυρα

Την Τετάρτη 21 Ιουλίου αναμένεται να προσγειωθεί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Τανάγρας το πρώτο από τα συνολικά 18 υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale που παρήγγειλε η χώρα μας από τη Γαλλία και αναμένεται να αλλάξουν τις ισορροπίες έναντι της γειτονικής Τουρκίας.  

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, θα παραλαμβάνουμε ένα κάθε μήνα προκειμένου μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους να έχουμε αποκτήσει τα πρώτα 6. Το έτος 2022 θα παραλάβουμε τα άλλα 6 που θα είναι ολοκαίνουργια (ενώ τα υπόλοιπα είναι ελαφρώς μεταχειρισμένα) και το 2023 θα παραληφθούν και τα υπόλοιπα. 

Μάλιστα όπως αποκάλυψε πρώτο το Πενταπόσταγμα, κυκλοφόρησαν νέες φωτογραφίες με τα ελληνικά εθνόσημα στα μαχητικά μας, τα οποία θα αλλάξουν τα δεδομένα σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο.    

Κάθε ένα που θα έρχεται θα είναι ήδη βαμμένο με τα χρώματα της Πολεμικής Αεροπορίας μας και όπως έχει τονίσει και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος από το βήμα του Κοινοβουλίου, «με τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale διαμορφώνονται σαφείς συνθήκες υπεροχής τόσο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όσο και στο συνολικό ισοζύγιο αεροπορικής και μαχητικής ισχύος Ελλάδας – Τουρκίας».  

Τουρκική ανησυχία  

 

Τρόπους προκειμένου να αντιμετωπίσουν την υπεροπλία που αποκτά η χώρα μας στον ουρανό του Αιγαίου με την προμήθεια των 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale αναζητά απεγνωσμένα η Τουρκία καθώς γνωρίζει καλά ότι με το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας μας ανατρέπονται οι ισορροπίες. 

Στο πλαίσιο αυτό κάλεσαν να μετέχουν σε τουρκική άσκηση και μαχητικά Rafale από το Κατάρ. Πρόκειται για τη στρατιωτική άσκηση «Αετός της Ανατολής» που διεξήχθη από 21 Ιουνίου έως και 3 Ιουλίου, στην τουρκική αεροπορική βάση του Ικονίου. 

 

Συμφωνία Κατάρ-Τουρκίας    

 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, 36 μαχητικά αεροσκάφη και 250 στρατιώτες του Κατάρ θα τοποθετηθούν σε στρατιωτικές βάσεις, περιοχές και αεροδρόμια της Τουρκίας για 5 χρόνια. Θα χρησιμοποιούν τον τουρκικό εναέριο χώρο για "πολεμικές προετοιμασίες και εκπαίδευση''. 

Τα στρατιωτικά αεροσκάφη του Κατάρ θα μπορούν να χρησιμοποιούν τον τουρκικό εναέριο χώρο, βάσεις και αεροδρόμια.

Η Τουρκία θα καθορίσει τον αριθμό των στρατιωτικών αεροσκαφών και του προσωπικού που μπορεί να αναπτύξει το Κατάρ για εκπαιδευτικούς σκοπούς, αλλά ο αριθμός των αεροσκαφών που το Κατάρ μπορεί να αναπτύξει στην Τουρκία δεν θα υπερβαίνει τα 36 και ο αριθμός του προσωπικού δεν θα υπερβαίνει τους 250. 

 

Χαρακτηριστικά Rafale

 

Το Rafale είναι δικινητήριο μαχητικό πολλαπλού ρόλου. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να εκτελεί ταυτόχρονα αποστολές διαφορετικού τύπου, όπως εναέριας υπεροχής, κρούσης, αναγνώρισης κ.λπ. Φέρει συνδυασμό πτέρυγας τύπου Δέλτα και πτερυγίων ελιγμών (canards), κάτι που του δίνει εξαιρετική ευελιξία και παράλληλα διατηρεί τη σταθερότητα κατά τη διάρκεια της πτήσης. Μπορεί να απογειωθεί από μικρούς αεροδιαδρόμους της τάξης των 400 μέτρων, όπως επίσης και από αεροπλανοφόρα. Αυτό καθίσταται δυνατό αλλάζοντας περίπου το 20% των μερών του αεροσκάφους με άλλα, υψηλότερης αντοχής, στο Rafale M. 

Τα βασικά χαρακτηριστικά του Rafale ακολουθούν την πεπατημένη για τα σύγχρονα μαχητικά. Καθοδηγούμενο από ένα σύστημα ελέγχου το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνολογία fly-by-wire τριών ψηφιακών διαύλων και ενός αναλογικού, επιτρέπεται στο αεροσκάφος να είναι αεροδυναμικά ασταθές για να επιτυγχάνει τη μέγιστη δυνατή ελιξιμότητα. Τα όρια επιταχύνσεων του αεροσκάφους είναι +9g/-3.2g. 

 

Αν και χωρίς να μπορεί να χαρακτηριστεί stealth, το Rafale έχει σχεδιαστεί από απόψεως σχήματος και υλικών κατασκευής ώστε να έχει όσο το δυνατόν χαμηλότερο ίχνος ραντάρ. Τμήμα της σχεδίασης αυτής αποτελεί το σύστημα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου SPECTRA της εταιρείας Thales. Η κατηγοριοποίηση της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται ως άκρως απόρρητη και η άρνηση της Thales να επιτρέψει τη χρήση του σε άλλα αεροσκάφη, έχει προκαλέσει την ανάπτυξη φημολογίας ότι το σύστημα χρησιμοποιεί τεχνολογία ενεργής ακύρωσης για να εξουδετερώνει τα εισερχόμενα σήματα ραντάρ. 

Σε συνέχεια του ηλεκτρονικού του εξοπλισμού, το αεροσκάφος φέρει το ραντάρ RBE2 της Thales, το οποίο είναι ικανό να ιχνηλατεί ταυτόχρονα πολλαπλούς στόχους στον αέρα. Παράλληλα, μπορεί να δημιουργεί τρισδιάστατους χάρτες εδάφους για πλοήγηση ή στοχοποίηση σε πραγματικό χρόνο. Επίσης, εάν απαιτείται από την αποστολή, το Rafale έχει την ικανότητα να ιχνηλατήσει έναν στόχο και να εξαπολύσει πύραυλο αέρος-αέρος χωρίς να χρειαστεί να αποκαλύψει τη θέση του, χάρη στο σύστημα OSF της Thales. Το συγκεκριμένο σύστημα είναι πλήρως ενσωματωμένο στο αεροσκάφος και λειτουργεί με τεχνολογία υπέρυθρης ακτινοβολίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...