Τα εξοπλιστικά των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν αναδειχθεί σε κορυφαίο στόχο της ελληνικής ατζέντας, καθώς η ώρα για τις επίσημες υπογραφές για την απόκτηση των Rafale πλησιάζει και ενώ ακόμα υπάρχει στο τραπέζι η πιθανότητα απόκτησης ευρωπαϊκής κορβέτας στην Ελλάδα μέσω Pesco και ενώ "πέφτουν" οι υπογραφές για τη μεγάλη αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ.
Η Ελλάδα συνεχίζει να αναπτύσσει και να ενισχύει συμμαχίες, καθώς η αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί πρωταρχικό στόχο και μετατρέπει τη χώρα σε περιφερειακή δύναμη ελέγχου στην Ανατολική Μεσόγειο, μπαίνοντας "σφήνα" στα νεο-οθωμανικά και παν-τουρκικά σχέδια της Τουρκίας.
Ο πρώτος μήνας της νέας χρονιάς σηματοδοτεί την πιο σημαντική εξοπλιστική συμφωνία της Ελλάδας στη μετά κρίση εποχή. Η ώρα για την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Dassault για την απόκτηση των 18 μαχητικών Rafale έφτασε και θα είναι μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του μήνα.
Έπειτα από μια μικρή καθυστέρηση λίγων εβδομάδων εξαιτίας του αναγκαίου ελέγχου της συμφωνίας από το Ελεγκτικό Συνέδριο στις 22 Ιανουαρίου εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η συμφωνία γίνεται νόμος του Κράτους. Και από την ίδια μέρα μπορούν να «πέσουν» οι υπογραφές με τους Γάλλους κατασκευαστές.
Ήδη Αθήνα και Παρίσι βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή και έχει «κλειδώσει» η επίσκεψη της Φλοράνς Παρλί στην Ελλάδα για να παρευρεθεί στην τελετή των υπογραφών μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων με τη Dassault.
Θα είναι η πρώτη μεγάλη συμφωνία εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες στην οποία προχωρά η Αθήνα για απόκτηση οπλικού συστήματος το οποίο θεωρείται ως game changer στις ισορροπίες με την Τουρκία. Των μαχητικών που κατά κοινή ομολογία δίνουν σοβαρό πλεονέκτημα και αεροπορική κυριαρχία στην Πολεμική Αεροπορία και συνολικά στις Ένοπλες Δυνάμεις, αναφέρει το Newpost.
Οι αντιδράσεις από τους γείτονες οι οποίοι συνήθως μιλούν υπεροπτικά για τις ένοπλες δυνάμεις τους και σε υποτιμητικούς τόνους για την Ελλάδα είναι ενδεικτικές. Και δείχνουν ότι η απόκτηση των Γαλλικών μαχητικών τους προκαλεί ήδη άγχος και νευρικότητα την ώρα που γνωρίζουν ότι αν και πέρασαν δέκα χρόνια κρίσης στη χώρα μας ουδέποτε κατάφεραν να αποκτήσουν πλεονέκτημα στον αέρα.
Με τη HAF ακόμα και τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής ύφεσης να διατηρεί την υπεροχή χάρη στην ποιότητα των ιπτάμενων, το εξαιρετικό επίπεδο εκπαίδευσης και το ηθικό νικητή της Πολεμικής Αεροπορίας.
Η υπογραφή της συμφωνίας θα είναι η τυπική έναρξη υλοποίησης όσων ήδη έχουν συμφωνηθεί και δρομολογηθεί. Ήταν με διαφορά όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας η πιο γρήγορη και ουσιαστική διαπραγμάτευση που έχει γίνει ποτέ για εξοπλιστικό πρόγραμμα αιχμής. Από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την απόκτηση των Γαλλικών μαχητικών έως τα τέλη Ιανουαρίου και τις υπογραφές με τη Dassault.
Όμως η Φλοράνς Παρλί έχει έναν πιο ουσιαστικό λόγο για τον οποίο επισκέπτεται την Αθήνα. Έπειτα από την τελευταία επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο μέσα στο Δεκέμβριο η Αθήνα περιμένει την πρόταση των Γάλλων για τις νέες φρεγάτες του Στόλου.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στην πρόταση που θα φέρει η Γαλλίδα υπουργός και θα αφορά πέρα από τις τέσσερις Belhara και την ενδιάμεση λύση(αναβαθμισμένες La Fayette προσφέρουν οι Γάλλοι, Fremm ζητάει η Αθήνα) και τον τρόπο χρηματοδότησης μιας πιθανής συμφωνίας.
Το Παρίσι φαίνεται να παρεμβαίνει και να προτείνει φόρμουλα χρηματοδότησης με εμπλοκή Γαλλικών τραπεζών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Το χρηματοδοτικό είναι άλλωστε ένα από τα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση με τους Γάλλους της Naval Group.
H νέα Γαλλική πρόταση θα εξεταστεί εκ νέου από τη ΓΔΑΕΕ και κυρίως από το Πολεμικό Ναυτικό την ώρα που η Αθήνα περιμένει μια πιθανή ρελάνς των Αμερικανών από τη νέα κυβέρνηση Μπάιντεν.