Στην τελική ευθεία μπαίνει το ζήτημα της απόκτηση των μαχητικών Rafale. Όπως σας έχει αναφέρει το Πενταπόσταγμα, η προσθήκη των Rafale αλλάζει άρδην τα δεδομένα υπέρ της Ελληνικής ΠΑ, όπου μαζί με τα F-16 και τα Mirage θα έχουμε την απόλυτη υπεροχή σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο!
Τα γαλλικά μαχητικά κατά το περιοδικό, θα θέσουν σημαντικό εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια της Τουρκίας να αποκτήσει εναέρια υπεροχή στο Αιγαίο Πέλαγος ή σε τμήματα της Ανατολικής Μεσογείου, ειδικά με τους πυραύλους Meteor και Scalp.
Υπενθυμίζουμε ότι τα Rafale φέρνουν μαζί τους και τους πυραύλους Meteor, το απόλυτο όπλο στον αέρα.
Tο υπερόπλο Meteor έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
- Είναι αέρος αέρος, εκτοξεύεται, δηλαδή από αεροσκάφος και χτυπά ιπτάμενό στόχο
- Έχει ακτίνα δράσης 110 χλμ., μπορεί δηλαδή να χτυπήσει τουρκικό μαχητικό πριν βγει στο Αιγαίο.
- Έχει τρεις με έξι φορές μεγαλύτερη ταχύτητα από οποιονδήποτε άλλο πύραυλο αέρος αέρος.
- Έχει δυνατότητα πολλαπλών βολών έναντι ιπτάμενων στόχων. Μπορεί, δηλαδή, να ρίξει σε περίπτωση εμπλοκής... περισσότερα από ένα εχθρικά σκάφη.
- To βασικό δεδομένο είναι ότι η Τουρκία δεν θα εντάξει στον αεροπορικό στόλο της τα F-35, ενώ σε αντίθεση η προσθήκη των Rafale στην ελληνική πλευρά θα δώσει ένα τρομερό πλεονέκτημα όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά οπουδήποτε απαιτηθεί, αφού για παράδειγμα μέχρι και ανοικτά της Λιβύης έχουμε ενεργό μέτωπο με παρουσία των Τούρκων
Τα νέα δεδομένα
Οι διαπραγματεύσεις βαίνουν καλώς και πλέον από το στάδιο των διαβουλεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, περάσαμε στο στάδιο της έναρξης επίσημων διαπραγματεύσεων με τη συγκρότηση επίσημης επιτροπής. Η ΓΔΑΕΕ έχει ζητήσει από τη γαλλική Dassault τα απαραίτητα έγγραφα ποιοτικής ώστε να καλυφθεί το τυπικό γραφειοκρατικό σκέλος για τη σύναψη της σύμβασης.
Όπως όλα δείχνουν η Βουλή θα δώσει το πράσινο φως στη προμήθεια των ελληνικών Rafale στις αρχές Δεκεμβρίου ώστε να μην υπάρξουν επιπρόσθετες καθυστερήσεις γραφειοκρατικού ή νομικού περιεχόμενου.
Μικρή αύξηση παρατηρείται στο κόστος των γαλλικών αεροσκαφών από το 1.7 στο 1.8 δισεκατομμύρια ευρώ. Στα 120 εκατομμύρια η ύπαρξη σύμβασης τεχνικής υποστήριξης (FOS) για τέσσερα χρόνια, ενώ στα 300 με 350 εκατομμύρια ευρώ το κόστος για τα όπλα των αεροσκαφών που θα περιλαμβάνουν τους πυραύλους Μeteor καθώς και FOS του υφιστάμενου οπλοστασίου. Η απόκτηση των Rafale αναμένεται να λάβει χώρα μέσω της υπογραφής τριών διαφορετικών συμβάσεων για αεροσκάφη/όπλα/ πακέτο τεχνικής υποστήριξης, σύμφωνα με τον Ιωάννη Νικήτα και το defencereview.gr.
Εκτός εξίσωσης μένει δυστυχώς με τα υφιστάμενα δεδομένα το όπλο HAMMER/ AASM λόγω του ότι η ΠΑ θέλει να αξιοποιήσει τα Rafale F3R ως πλατφόρμες εναέριας υπεροχής, στρατηγικής και ναυτικής κρούσης. Πρόκειται για ένα μεγάλο ερωτηματικό καθώς το Rafale είναι ένα πραγματικά αεροσκάφος πολλαπλού ρόλου με τεράστιες επιχειρησιακές δυνατότητες.
Δεν επιβεβαιώνονται επίσης οι πληροφορίες που θέλουν τη ΠΑ να προχωρά σε απόκτηση μεγαλύτερου αριθμού άνω των 18 αεροσκαφών.
Τα πρώτα αεροσκάφη, τα μεταχειρισμένα F3R προερχόμενα από τη γαλλική αεροπορία, αναμένεται να παραδοθούν στη ΠΑ επί γαλλικού εδάφους και να καταφτάσουν στην 114 Πτέρυγα Μάχης στα τέλη του 2021. Πολύ πιο σύντομα στις αρχές του 2021 αναμένεται να ξεκινήσει στη Γαλλία η εκπαίδευση των πρώτων Ιπταμένων της ΠΑ και ακολούθως των μηχανικών και των τεχνικών.