Πολεμική αεροπορία

Όταν η Πολεμική Αεροπορία εκτέλεσε την πρώτη παγκοσμίως αεροπορική αποστολή ναυτικής συνεργασίας

Αδιαμφισβήτητα οι επιτυχίες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων κατά τη διάρκεια των δύο Βαλκανικών Πολέμων που διήρκησαν από το 1912 μέχρι τοι 1914, αποτελούν σημείο αναφοράς όχι μόνο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας αλλά και μια από τις πιο σπουδαίες “σελίδες” της σύγχρονης στρατιωτικής ιστορίας όχι μόνο της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας.

Κάποιος θα αναρωτηθεί πως μπορεί ένας μικρός περιφερειακός πόλεμος να αναγνωρίζεται παγκοσμίως για όσα έλαβαν χώρα στο Αιγαίο, στη Μακεδονία, στην Θράκη και γενικότερα στα Βαλκάνια.

Ωστόσο, είναι ενδεικτικό ότι σαν σήμερα. στις 24 Ιανουαρίου 1913. οι πρωτοποριακές Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στους πολέμους αυτούς και ειδικότερα η Πολεμική Αεροπορία, για πρώτη φορά, στην παγκόσμια στρατιωτική ιστορία, έλαβε χώρα αεροπορική αποστολή ναυτικής συνεργασίας, από ηρωϊκά στελέχη της ΠΑ που βοήθησε τα μέγιστα στις επιχειρήσεις του Αιγαίου.

Τι ακριβώς είχε συμβεί ;

Στη διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου έκανε την εμφάνισή του για πρώτη φορά το ελληνικό αεροπορικό σμήνος, που συνέβαλε σοβαρά στην πτώση του ηθικού του αντιπάλου, παρότι τα αεροσκάφη που διέθετε ήταν λίγα και με περιορισμένες επιχειρησιακές ικανότητες.

Οι Έλληνες πιλότοι ανέλαβαν και εκτέλεσαν σημαντικές αποστολές αναγνώρισης, αλλά και προσβολές κατά επίγειων εχθρικών στόχων προς όφελος του στρατού στη Μακεδονία και την Ήπειρο.

Στις 24 Ιανουαρίου 1913, ελληνικό υδροπλάνο με πλήρωμα τον υπολοχαγό Μιχαήλ Μουτούση και τον σημαιοφόρο Αριστείδη Μωραϊτίνη πραγματοποίησε την πρώτη στον κόσμο αποστολή ναυτικής συνεργασίας, αναγνωρίζοντας τον Τουρκικό Στόλο στα Δαρδανέλια, κατά του οποίου έριξε και έξι βόμβες.

Δίκαια, συνεπώς, μπορεί να υποστηριχθεί ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των πρώτων χωρών στον κόσμο που χρησιμοποίησε αεροπλάνο ως πολεμικό μέσο στο πεδίο της μάχης.

Συγκεκριμένα, ο Υπολοχαγός Μουτούσης με αεροσκάφος Maurice Farman Hydravion, ο οποίος μαζί με τον Ανθυποπλοίαρχο Αριστοτέλη Μωραϊτίνη εκτέλεσε την πρώτη στον κόσμο επιχείρηση προσβολής πλοίων.

Η αποστολή στα Δαρδανέλια έλαβε χώρα στο πλαίσιο της Ναυμαχίας της Έλλης έπειτα από την τρομερή επιτυχία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού υπό την ηγεσία του Κουντουριώτη.

Αυτή περιελάμβανε την αναγνώριση της δύναμης του τουρκικού στόλου, στη βάση του στο Ναγαρά, στα Δαρδανέλια και τον βομβαρδισμό με χειροβομβίδες των εγκαταστάσεων ενώ τέλος επιβεβαιώθηκε από το πλήρωμα Η απόσυρση του οθωμανικού στόλου στα στενά των Δαρδανελίων.

Η αποστολή είχε σημαντικό ψυχολογικό αντίκτυπο και απέδωσε σημαντικές πληροφορίες, ανοίγοντας το δρόμο για την αξιοποίηση του αεροπορικού όπλου σε αεροναυτικές επιχειρήσεις.

Οι Μουτούσης και Μωραϊτίνης διένησαν μία διαδρομή πάνω από 180 χιλιόμετρα, διάρκειας 2 ωρών και 20 λεπτών για να ολοκληρώσουν την αποστολή τους, η οποία αναφέρθηκε ευρέως τόσο στον Ελληνικό όσο και στο Διεθνή Τύπο


Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως κατά την επιστροφή τους όμως μία μηχανική βλάβη τους ανάγκασε να προσθαλασσωθούν στο Αιγαίο οπό όπου περισυνελέγησαν από το αντιτορπιλικό Βέλος.

Η συγκεκριμένη αποστολή θεωρείται η πρώτη στην ιστορία αεροπορική αποστολή ναυτικής συνεργασίας και είχε ευρεία απήχηση στον τύπο της εποχής, ελληνικό και διεθνή.

Όσον αφορά για το μέλλον του πρωτοπόρου και ήρωα της Πολεμικής Αεροπορίας Υπολοχαγού Μουτούση, κατά τα επόμενα έτη τοποθετήθηκε στο Μακεδονικό μέτωπο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου (1917-1918) και εν συνεχεία στη Μικρασιατικό Πόλεμο (1919-1922) στην Αεροπορική Βάση Προύσας, όπου και διετέλεσε διοικητής, ενώ αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του Ταξιάρχου.

Με πληροφορίες από : San simera / Hellenic Air Force

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Σκηνικό έντασης στην Κάσο από τις προκλήσεις των Τούρκων - Πέντε τουρκικά πολεμικά στην περιοχή - Διπλωματικός "πυρετός" για να πέσουν οι τόνοι

Στην περιοχή βρίσκονται η κανονιοφόρος «Αήττητος», η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», περιπολικό ανοικτής θαλάσσης...