Αντίστροφη μέτρηση λίγων ημερών ισχύει μέχρι να έλθει στη Βουλή η ρύθμιση της έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο την επιδότηση των πράσινων, κίτρινων και κοινωνικών τιμολογίων.
Χθες (23.07.24) ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας δημοσιογράφους στο περιθώριο της τελετής υπογραφής της δανειακής σύμβασης ETEπ-ΔΕΠΑ Εμπορίας, ανέφερε πως την επόμενη εβδομάδα κατατίθεται στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για τη θέσπιση του έκτακτου τέλους (σ.σ. εισφοράς) στους ηλεκτροπαραγωγούς από φυσικό αέριο, μέσω της οποίας θα συγκεντρωθούν οι πόροι που θα δοθούν στις επιδοτήσεις.
Συγκεκριμένα, ο κος Σκυλακάκης επίσημαινε, καθώς πρόκειται για φόρο, «πρέπει να υπάρχει ένας αριθμός στο νόμο», που κατά πάσα πιθανότητα θα έχει τη μορφή «ευρώ ανά Μεγαβατώρα» φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή.
Σημειώνεται πως την περασμένη φορά που επιβλήθηκε αντίστοιχη εισφορά εν μέσω της ενεργειακής κρίσης, το ύψος της ήταν 10 ευρώ ανά Μεγαβατώρα φυσικού αερίου και στη συνέχεια μετατράπηκε σε 5% της τιμής του φυσικού αερίου όπως διαμορφώνεται στον κόμβο TTF.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε προχθές (22.07.24) η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου «περιμένουμε να δούμε πού θα κλείσει η χονδρική τον Ιούλιο, τι τιμές και εκπτώσεις θα ανακοινώσουν οι εταιρείες και στη συνέχεια θα καθορίσουμε τις επιδοτήσεις», αφήνοντας, με αυτό τον τρόπο, ανοιχτό το παράθυρο, για επιδοτήσεις και τους επόμενους μήνες, πέραν του Αυγούστου, εάν καταστεί αναγκαίο.
Την ίδια ώρα, η μέση τιμή στην Προημερήσια Αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας διαμορφώνεται στα 142,7 ευρώ/MWh, δηλαδή είναι αυξημένη κατά 44,4% σε σχέση με τον Ιούνιο που είχε «κλείσει» στα 98,9 ευρώ/MWh.