Νέα δεδομένα διαμορφώνονται για την αναβάθμιση των ελληνικών F-16 στο επίπεδο Vipper καθώς οι ΗΠΑ φαίνεται πως πιέζουν για περίπου 800 εκατομμύρια δολάρια προκαταβολή μέσα στα τρία πρώτα χρόνια από το συνολικό κόστος του 1,35 δισ δολαρίων.
Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα πέρα από την οικονομική δυσχέρεια που αντιμετωπίζει, δεσμεύεται και από τους δανειστές για πλεονάσματα που όπως εκτιμάται, αν δοθούν τα χρήματα στα αεροπλάνα, δεν θα είναι εφικτά.
Οι ημερομηνίες πιέζουν και αυτό φάνηκε και στις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου στην σημερινή συνέντευξη Τύπου όπου δήλωσε χαρακτηριστικά πως: «Υπάρχει η ημερομηνία της 30ης Απριλίου για να συμφωνήσουμε ή όχι. Αν η αμερικανική πλευρά συμφωνήσει με τον οικονομικό διακανονισμό θα προχωρήσουμε. Διαφορετικά θα συνεχίσουμε το διάλογο».
Η περίπτωση της αμερικανικής βοήθειας στο θέμα, μέσω του Κογκρέσουκ φαίνεται πως ακόμα δεν έχει εγκριθεί με ότι αυτό συνεπάγεται για την αναβάθμιση. «Μας είπαν ότι αυτό το κονδύλι έχει συζητηθεί αλλά δεν έχει εγκριθεί για το 2019. Αν μας το είχαν εγκρίνει δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα με τη χρηματοδότηση του εκσυγχρονισμού των F-16… Θα πρέπει να αντιληφθούν όλοι ότι έχουμε συγκεκριμένες οικονομικές δεσμεύσεις που πρέπει να τηρήσουμε και γι' αυτό πρέπει να μας βοηθήσουν στο θέμα της χρηματοδότησης… Έχουμε άριστες σχέσεις με τις ΗΠΑ και πρέπει να προχωρήσουμε σε μια συμφωνία γι' αυτό το πρόγραμμα» ανέφερε ο Πάνος Καμμένος.
Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξουν και επαφές του υπουργού Εθνικής Άμυνας με την αμερικανική πλευρά.
Εντωμεταξύ μέχρι σήμερα υπήρχε η αίσθηση πως η Αθήνα προσδοκούσε κάποια χρήματα για αυτή την αναβάθμιση να προέλθουν από την πώληση των παλαιότερων F-16 που ανήκουν στο block 30.
Δυστυχώς η Κροατία που φαινόταν να είναι πολύ κοντά στην συμφωνία με την Ελλάδα τελικά φαίνεται πως διάλεξε άλλη πηγή μαχητικών F-16. Πληροφορίες κάνουν λόγο για το Ισραήλ.
Ωστόσο σύμφωνα με τον ΥΠΕΘΑ, τελικά αυτά τα χρήματα, όταν γίνει η πώληση θα πάνε για την αγορά νέων μαχητικών: «Είμαστε σε συζητήσεις αλλά αν τα πουλήσουμε τα χρήματα θα πάνε για νέα αεροσκάφη κι όχι γι' αυτά που θα εκσυγχρονίσουμε».
Τέλος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος τόνισε την ανάγκη νέων μαχητικών και πλοίων μόλις το επιτρέψει η οικονομία της χώρας: «Μόλις το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες και η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό θα πρέπει να αποκτήσουν ότι χρειάζονται. Μέσα σ΄ αυτές τις ανάγκες θα δούμε και το νέο μαχητικό… Είναι άλλο η Τουρκία με τα F-35 και τους S-400 και άλλο η Τουρκία χωρίς αυτά…Επιθυμία μας να δώσουμε στους πιλότους μας τα καλύτερα μέσα. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τη δυνατότητα».