Εκκλησία

Στην όχθη του Πηνειού γιόρτασε το Προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής στα Τέμπη – Ένα χρόνο μετά τον Daniel η γέφυρα παραμένει κατεστραμμένη

Η μνήμη της Αγίας Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Παρασκευής της Αθληφόρου εορτάζεται για πρώτη φορά στο «πληγωμένο» ομώνυμο πανηγυρίζον Ιερό Προσκύνημα εντός της κοιλάδας των Τεμπών, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την Θεσσαλία τον Σεπτέμβριο του 2023 εξαιτίας της κακοκαιρίας “Daniel”.

Αν και οι εργασίες καθαρισμού στο Προσκύνημα έχουν ολοκληρωθεί, οι Ιερές Ακολουθίες της εορτής τελούνται στην όχθη του ποταμού Πηνειού απέναντι από το Προσκύνημα δίπλα στην παλιά εθνική οδό Λάρισας – Θεσσαλονίκης, καθώς δεν έχει επισκευαστεί ακόμα η πεζογέφυρα των Τεμπών και δεν είναι δυνατή η πρόσβαση των προσκυνητών στην όχθη του σπηλαιώδους Ναού και του χώρου του Προσκυνήματος.

Με την ευκαιρία της εορτής της Αγίας Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Παρασκευής της Αθληφόρου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος μετέβη στο Ιερό Προσκύνημα Αγίας Παρασκευής Τεμπών και χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού.

Συμμετείχε πλήθος κόσμου, πολλοί εκ των οποίων περνούσαν έστω και για να ανάψουν ένα κεράκι στη χάρη της Αγίας.

Ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου ευχήθηκε "με τη Χάρη του Θεού του χρόνου να γιορτάσουμε στο Προσκύνημα μας, το οποίο ήδη είναι πεντακάθαρο καθώς έχουν απομακρυνθεί όλες οι λάσπες και η άμμος που η καταστροφή είχε μεταφέρει και βρίσκεται σε κατάσταση που μπορεί και να λειτουργήσει ακόμα, αν υπήρχε τρόπος να διεκπεραιωθούν απέναντι οι προσκυνητές".

Τόνισε, επίσης, ότι πολλές φορές οι καταστροφές είναι ευκαιρία για να κάνουμε τα πράγματα πολύ καλύτερα και ευχήθηκε αυτήν την ευκαιρία να την αξιοποιήσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε το Προσκύνημα να κληροδοτηθεί στις επόμενες γενεές πολύ καλύτερο, πολύ ανώτερο και πολύ πιο σπουδαίο πνευματικά.

Στο κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο βίο της Αγίας και πιο συγκεκριμένα στο γεγονός ότι μετά την κοίμηση των γονέων της η Αγία μοίρασε την περιουσία της στους φτωχούς, με αποτέλεσμα οι ψιθυριστές της εποχής να πλησιάσουν τον Αυτοκράτορα Αντωνίνο και αντί να επαινέσουν την πράξη της Αγίας, την κατήγγειλαν προφανώς ως χριστιανή.

Το αποτέλεσμα ήταν να ξεκινήσουν βασανιστήρια για την Αγία, τα οποία κατέληξαν στη θαυμαστή μεταστροφή του Αντωνίνου και στην πίστη του στο Χριστό. Ήταν μάλιστα η μοναδική περίοδος στους τρεις πρώτους αιώνες που έστω για λίγο κατέπαυσαν οι φρικτοί διωγμοί. Μετά από λίγο η Αγία έφυγε από τη Ρώμη και ήρθε στην Ελλάδα όπου κήρυξε Χριστό. Κατά την παράδοση το μαρτύριο της έλαβε χώρα στην περιοχή των Τεμπών εκεί όπου σήμερα βρίσκεται ο σπηλαιώδης Ναός της. Στον χώρο αυτό της έκοψαν το κεφάλι.

Ο Σεβασμιώτατος στάθηκε ιδίως στην έννοια του ψιθυριστή, δηλαδή του διαβολέα, του συκοφάντη, αυτού που διαστρέφει την αλήθεια προκειμένου να οδηγήσει κάποιον που έχει ευθύνη ή εξουσία εκεί που ο ψιθυριστής θέλει, εκεί που έχει το συμφέρον του. Αναφέρθηκε στην έννοια των λέξεων ψίθυρισμοί και ψιθυριστά ως έχοντα αρνητική έννοια και ως σχεδόν συνώνυμα της μη αλήθειας έως και της συκοφαντίας, γι’ αυτό και ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι πάντοτε υπάρχουν σε κάθε εποχή ψιθυριστές που με τους ψιθυρισμούς και τα ψιθυριστά τους, προσπαθούν να πολεμήσουν την Εκκλησία του Χριστού διαστρέφοντας την αλήθεια και διαδίδοντας το ψέμα. Οι πιστοί όμως γνωρίζουν ποιον πρέπει να εμπιστεύονται. Τελειώνοντας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στους προσκυνητές την ευλογία της Αγίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ