Η Ρουμανία δεν αποκλείει την αποστολή ενός συστήματος αεράμυνας Patriot στην Ουκρανία, αλλά θα ζητήσει σοβαρά ανταλλάγματα διότι όπως είπε ο πρόεδρος της χώρας δεν αφήσει την αεράμυνα της χώρας χωρίς οπλικά συστήματα.
Ο πρόεδρος της Ρουμανίας, μετά από συνάντηση με τον Μπάιντεν, είπε ότι θα εξετάσει το θέμα της μεταφοράς του συστήματος αεράμυνας Patriot στην Ουκρανία.
Το Βουκουρέστι διαθέτει μια συστοιχία αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot και μια άλλη είναι «σχεδόν έτοιμη να παραληφθεί από ΗΠΑ».
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, αυτό ανέφερε ο Ρουμάνος πρόεδρος μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον την Τρίτη 7 Μαΐου.
«Τις τελευταίες εβδομάδες, υπήρξε μια συζήτηση για το ποιος θα μπορούσε να στείλει συστήματα Patriot στην Ουκρανία.
Ο Πρόεδρος Μπάιντεν το ανέφερε αυτό στη συνάντησή μας και είπα ότι θα πρέπει να το συζητήσω Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας για να δούμε «τι μπορούμε να προσφέρουμε και τι μπορούμε να πάρουμε ως αντάλλαγμα, γιατί το να αφήνουμε τη Ρουμανία χωρίς αεράμυνα είναι απαράδεκτο», είπε ο Ρουμάνος πρόεδρος.
Το 2017, η Ρουμανία υπέγραψε σύμβαση για την αγορά συστημάτων αεράμυνας Patriot αξίας 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Μέχρι στιγμής, ο ρουμανικός στρατός διαθέτει μια συστοιχία Patriot στη χώρα, ωστόσο, σύμφωνα με τον Γιοχάνες, οι διαπραγματεύσεις αφορούσαν και μια ακόμη συστοιχία, η οποία είναι «σχεδόν έτοιμη για λειτουργία».
Με τη σειρά του, ο Λευκός Οίκος σημείωσε ότι ο Μπάιντεν ευχαρίστησε τη Ρουμανία για τη δέσμευσή της στην ασφάλεια στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και για την υποστήριξή της στους Ουκρανούς πρόσφυγες και τη βοήθεια στη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών.
Η Γερμανία ζητά μεταφορά πυραυλικών συστημάτων Patriot στην Ουκρανία
Η Γερμανία κάλεσε τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ να ενισχύσουν την αεράμυνα της Ουκρανίας, η οποία υπόκειται σε μαζικούς βομβαρδισμούς από τη Ρωσία.
Για το σκοπό αυτό, το Βερολίνο αποφάσισε να μεταφέρει και τρίτη συστοιχία Patriot στο Κίεβο, ενώ και η Ισπανία συμφώνησε να προμηθεύσει στην Ουκρανία πυραύλους για αυτά τα συστήματα.
Σε μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ουκρανίας-ΝΑΤΟ τον Απρίλιο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι είπε ότι η χώρα του χρειάζεται επτά νέα συστήματα αεράμυνας Patriot για να αποκρούσει ρωσικές επιθέσεις.
Η Ρουμανία μοιράζεται σύνορα 650 χιλιομέτρων με την Ουκρανία και θραύσματα ρωσικών drones που επιτίθενται σε ουκρανικά λιμάνια στον Δούναβη έχουν επανειλημμένα φτάσει στο έδαφός της.
Ομηρικές μάχες στο Τσάσωφ Γιαρ ενώ οι Ουκρανοί υποχώρησαν από Νοβοαλεξαντρόβκα και εισήλθαν σε Σταραμιαγιόρκοε
Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, στις 7 και 8 Μαΐου, τα ρωσικά στρατεύματα συνέχισαν να καταστρέφουν συστηματικά τις ουκρανικές δυνάμεις κοντά στο Τσάσωφ Γιαρ αλλά και στις παρυφές της πόλης.
Τα πιο μαζικά χτυπήματα των τελευταίων ημερών πραγματοποιήθηκαν σε θέσεις των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Καλίνοβκα, στην Κλετσσέεβκα και στο Νόβι.
Ο ρωσικός στρατός προχώρησε στο ανατολικό τμήμα της Κρασνογκορόβκα, ενώ χθες βράδυ οι Ρώσοι εισήλθαν στο Σταραμαγιόρσκοε και απέκτησαν βάση.
Επίσης, τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν αποσυρθεί πλήρως από την Νοβοαλεξαντρόβκα στην κατεύθυνση της Αβντίβκα.
Εκθέσεις πληροφοριών υποστηρίζουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν είχαν εγκαταστήσει αμυντικές θέσεις επειδή δεν προλάβαιναν να τις κατασκευάσουν, έτσι αυτά υποχώρησαν ακόμη περισσότερο.
Νωρίτερα σήμερα, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα προέλασαν προς το Νοβοποκρόβσκου (νότια της Νοβοαλεξανντρόβκα), αντιμετώπισαν την απουσία ουκρανικών αμυντικών θέσεων.
Η 147η ταξιαρχία πυροβολικού των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων αποσύρθηκε από τις θέσεις της στην Νοβοαλεξαντρόβκα βόρεια του Οχερέτινο.
Ο λόγος ήταν ότι δεν υπήρχε αρκετό προσωπικό για όλα τα ουκρανικά πυροβόλα.
Πληροφορίες αναφέρουν τις πολλές απώλειες υγειονομικού προσωπικού και την άρνηση αρκετών Ουκρανών στρατιωτών να πολεμήσουν.
Σήμερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, αποσπάσματα εφόδου των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων κατέλαβαν το κεντρικό τμήμα της Κρασνογκορόβκα, σταθεροποιώντας την κατάσταση.
Το καταληφθέν προγεφύρωμα από τις ρωσικές δυνάμεις θα χρησιμοποιηθεί περαιτέρω για επιθετικές επιχειρήσεις και έλεγχο ολόκληρης της υπόλοιπης τοποθεσίας.
Η ουσία είναι ότι η δύση ενδιαφέρεται όπως όλα δείχνουν, μόνο για την Οδησσό, πόλη κλειδί στην Μαύρη Θάλασσα, ενώ η κατάσταση στο υπόλοιπο μέτωπο είναι από τραγική έως χαοτική και σύντομα θα έχουμε ρωσικές προελάσεις και σε άλλες περιοχές.