Ο παρατεταμένος πόλεμος στην Ουκρανία, η ολοένα αυξανόμενη επιθετικότητα του Πούτιν και το μπλοκάρισμα της οικονομικής βοήθειας των ΗΠΑ ύψους 61 δισ$ προς την πολύπαθη χώρα, σε συγκερασμό με τις αμφιλεγόμενες απόψεις Τράμπ για την Ερωπαϊκή ασφάλεια και τον τερματισμό του πολέμου του Κιέβου με την Μόσχα σε περίπτωση εκλογής του ως Προέδρου των ΗΠΑ, έθεσαν Γερμανία και Γαλλία σε κατάσταση συναγερμού.
Οι δύο ηγέτιδες χώρες της ΕΕ, αντιλαμβάνονται ότι η Ευρωπαϊκή ασφάλεια διακυβεύεται σοβαρά πλέον και πως δεν μπορούν να αντιμετωπίζουν την απειλή του Πούτιν με "ελαφρά την καρδιά", ποντάροντας αποκλειστικά σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.
Αυτοί είναι κατά βάση οι κυριότεροι λόγοι που ώθησαν κατά την άποψή μας Γερμανία και Γαλλία να καταλήξουν σε επίσημη συμφωνία για την από κοινού ανάπτυξη του άρματος επόμενης γενιάς, MGCS.
Ιστορική συμφωνία Γαλλίας-Γερμανίας ανάπτυξης- παραγωγής από κοινού του άρματος επόμενης γενιάς MGCS
Σύμφωνα με Διεθνές ΜΜΕ, Βερολίνο Παρίσι έφτασαν σε συμφωνία για το πώς να αναπτύξουν ένα άρμα μάχης επόμενης γενιάς, γνωστό ως Main Ground Combat System (MGCS) και να κατανείμουν τα καθήκοντα μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσαν την Παρασκευή οι υπουργοί Άμυνάς τους.
"Αυτό είναι κάτι περισσότερο από ένα ορόσημο, είναι μια ιστορική στιγμή", δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, μιλώντας μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του, Σεμπαστιέν Λεκόρνου.
Το νέο άρμα μάχης, το οποίο θα αντικαταστήσει τα γηγενή άρματα Leopard της Γερμανίας και Leclerc της Γαλλίας, είναι το δεύτερο μεγάλο έργο αμυντικών βιομηχανιών μεταξύ των δύο χωρών, μετά τις φιλοδοξίες τους να κατασκευάσουν ένα μαχητικό αεροσκάφος επόμενης γενιάς γνωστό ως FCAS.
Η συμφωνία που υπογράφηκε την Παρασκευή περιλαμβάνει συμφωνία για την ισότιμη κατανομή των βιομηχανικών υποχρεώσεων μεταξύ των δύο χωρών, είπε ο Πιστόριους, προσθέτοντας ότι ένα επίσημο έγγραφο για την έναρξη της πρώτης φάσης ανάπτυξης θα υπογραφεί στο Παρίσι στις 26 Απριλίου.
Οι υπουργοί και οι ομάδες τους κατέληξαν σε συμφωνία για να επιτρέψουν στον παραγωγό αρμάτων KNDS να δημιουργήσει ένα τοπικό παράρτημα στην Ουκρανία για να παράγει ανταλλακτικά στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα και να εκπαιδεύει ντόπιους εργάτες, είπε ο Lecornu.
«Ανακοινώνουμε ότι η KNDS μια γερμανογαλλική εταιρεία θα δημιουργήσει στην Ουκρανία μια τοπική μονάδα», είπε ο Λεκόρνου σε συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του στο Βερολίνο.
Ο παραγωγός αρμάτων KNDS σχηματίστηκε από τη γαλλική Nexter και τη γερμανική Krauss-Maffei-Wegmann".
Το πρόγραμμα μαχητικού 6ης γενιάς FCAS
Μιλώντας τέλος σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, ο Γάλλος Λεκόρνου είπε ότι το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών FCAS σημειώνει επίσης «καλή πρόοδο», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την κατάσταση της ανάπτυξής του.
Το FCAS είναι ένα από τα μεγαλύτερα πολυεθνικά ευρωπαϊκά προγράμματα όπλων, με προβλεπόμενο κόστος περίπου 106 δισεκατομμύρια δολάρια.
Δεδομένου του αυξανόμενου αριθμού εξαγορών F-35 από ευρωπαϊκά έθνη, το FCAS στοχεύει να παρέχει στους Ευρωπαίους μια επιλογή αεροσκαφών stealth υψηλής τεχνολογίας που παράγεται στην Ευρώπη.
Ο ρόλος της Ελλάδας
Η Ελλάδα έχει στη διάθεση της ήδη τα Γαλλικά μαχητικά Rafale και έχει ήδη συμφωνήσει με τις ΗΠΑ για την αγορά μελλοντικά μιας μοίρας αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35 περί το 2029-2030, ενώ στο αρματικό δυναμικό της έχει Γερμανικά άρματα LEOPARD.
Επίσης η χώρα μας έχει στενότατη αμυντική συνεργασία τόσο με το Παρίσι όσο και με την Ουάσιγκτον, με τις οποίες έχει υπογράψει αμυντικές συμφωνίες ιδιαίτερης βαρύτητας για την εθνική ασφάλεια.
Κοινώς η Ελλάδα επιχειρησιακά μπορούμε να πούμε ότι με τον υπάρχοντα αεροπορικό της στόλο και τις προσθήκες επιπλέον Rafale και F-35 που αναμένονται να ενταχθούν μελλοντικά στο δυναμικό της, θα καλύπτει τις επιχειρησιακές της ανάγκες, μέχρις ότου πετάξει το μαχητικό 6ης γενιάς του προγράμματος FCAS.
Συνεπώς κατόπιν των ανωτέρω η Ελλάδα θα πρέπει να συμμετέχει στο πρόγραμμα FCAS (Future Combat Air System) έστω και σε μικρή ποσόστοση, καθώς και στο πρόγραμμα ανάπτυξης του άρματος επόμενης γενιάς MGCS, προκειμένου να έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα απόκτησης τόσο των μαχητικών 6ης γενιάς όσο και των εν λόγω αρμάτων, με προνομιακούς όρους, διατηρώντας έτσι πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας σε αέρα και ξηρά.