Η Ελλάδα είναι γνωστό εδώ και καιρό, ότι μεγάλες δέχεται πιέσεις για αποστολή όπλων στην Ουκρανία, αλλά όχι για παράδειγμα η Τουρκία, που διαθέτει στο οπλοστάσιο της τους περιβόητους S-400 ( και θέλει να πάρει τα F-35).
Τώρα όμως, ο Ουκρανός πρόεδρος μίλησε για συμφωνία, κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί από την ελληνική πλευρά ακόμη.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε ότι χθες 21 Μαρτίου 2024, ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, αφιερωμένη στα ελληνικά συστήματα αεράμυνας.
"Μίλησα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την εφαρμογή των συμφωνιών μας που επιτεύχθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουκρανία, καθώς και για τη συνεχιζόμενη αμυντική μας συνεργασία, ιδιαίτερα όσον αφορά την ενίσχυση της αεράμυνας μας”, έγραψε ο Ζελένσκι σε μήνυμά του στον προσωπικό του λογαριασμό στην ιστοσελίδα Χ.
«Στις 6 Μαρτίου στην Οδησσό, ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης μπόρεσε να δει από πρώτο χέρι τη σημασία της αξιόπιστης προστασίας του ουρανού μας», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος, αναφερόμενος σε ρωσικό πυραυλικό χτύπημα μερικές εκατοντάδες μέτρα από την ελληνική αποστολή στην ουκρανική πόλη κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού.
"Ως αποτέλεσμα της επίθεσης με ρουκέτα εκείνη την ημέρα, πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Οδησσό και το είπε ο ίδιος ο Ζελένσκι «Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η επίθεση να στράφηκε εναντίον του ή του Κυριάκου Μητσοτάκη».
Επιπλέον, τον ενημέρωσα για το ρωσικό χτύπημα στο Κίεβο σήμερα το πρωί. Συμφωνήσαμε επίσης να επιταχύνουμε τις εργασίες για μια διμερή συμφωνία ασφαλείας βάσει της Διακήρυξης του Βίλνιους της G7.” αναφέρει το συμπέρασμα του μηνύματος του Ουκρανού προέδρου.
«Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τις δηλώσεις Ζελένσκι περί συμφωνιών Ελλάδας – Ουκρανίας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι "δεν υπάρχει καμιά συμφωνία με την Ουκρανία και πως δεν ήταν δυνατό να μεταβεί στην Οδησσό και να προχωρήσει σε «εν κρυπτώ» συμφωνίες. «Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά» πρόσθεσε. Τόνισε, πάντως, πως «η Ελλάδα εξακολουθεί να στηρίζει σταθερά την δυνατότητα της Ουκρανίας να αμύνεται».
Τι ζητούν επιτακτικά οι Ουκρανοί από την Ελλάδα ενώ οι Βούλγαροι τους το έχουν ξεκόψει προς το παρόν
Η Ουκρανία ενδιαφέρεται εξαιρετικά να παραλάβει τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας Tor-M1, OSA-AK/AKM και S-300PMU-1 σε υπηρεσία με την Ελλάδα και, αν κρίνουμε από τις συνεχώς εισερχόμενες αναφορές, το θέμα της απόκτησής τους βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης.
Τι θα μείνει όμως η ελληνική αεράμυνα αν, επιπλέον, η ανάπτυξή τους δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στις σχέσεις με τη Ρωσία;
Από την άλλη πλευρά και οι Βούλγαροι διαθέτουν πυραύλους S-300, αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της χώρας Ρ.Ράντεφ το έχει ξεκόψει στην δύση και έδωσε μόνο 100 απαρχαιωμένα ΤΟΜΑ στους Ουκρανούς.
Η Ελλάδα δέχεται πιέσεις για αποστολή όπλων στην Ουκρανία αλλά όχι η Τουρκία
Οι ΗΠΑ πιέζουν ασφυκτικά την Ελλάδα να στείλει στο Κίεβο ότι καλύτερο διαθέτει στην αντιαεροπορική της άμυνα, γιατί δεν μπορούν να πιέσουν την Τουρκία να παραδώσει τους δικούς της S-400, οι οποίοι εμπίπτουν στις κυρώσεις του αμερικανικού νόμου CAATSA.
Η ουσία όμως είναι ότι το εμπάργκο στη Ρωσία έχει αφήσει χωρίς ανταλλακτικά S-300, τα TOR-M1 και OSA-AK, ενώ πρόβλημα έχουμε και με τα αποβατικά Zubr, κάτι που εφόσον επιβεβαιωθεί είναι σοβαρό αφού μιλάμε για σκάφη που θα χρησιμοποιήσουμε για τα νησιά σε κάθε πολεμικό σενάριο μα τον τουρκικό κίνδυνο.
Αν και εφόσον υπάρχει αυτό το σενάριο καλό θα ήταν να απαιτήσουμε από τις ΗΠΑ, με αφορμή και το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, την παράδοση ακόμα και μεταχειρισμένων συστοιχιών πυραύλων Patriot για την αντικατάσταση ένα προς ένα των πυραύλων S-300, δηλαδή 8 εκτοξευτές Patriot μαζί με τα απαραίτητα Ραντάρ, Κέντρο Συντονισμού και Πληροφοριών και Σταθμό Ελέγχου Εμπλοκής.