Στο World Defense Show 2024 στο Ριάντ, υπεγράφη επίσημα Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) μεταξύ του Hellenic Aerospace Security & Defense Industries Group (HASDIG) και της Εθνικής Ένωσης Ουκρανικών Αμυντικών Βιομηχανιών (NAUDI).
Ο πρωταρχικός στόχος αυτού του Μνημονίου είναι η ενίσχυση της στενότερης συνεργασίας μεταξύ των τομέων άμυνας και ασφάλειας της Ελλάδας και της Ουκρανίας, διευκολύνοντας την καλύτερη κατανόηση των επερχόμενων προόδων στις τεχνολογίες άμυνας, αεροδιαστημικής και ασφάλειας, η συμφωνία στοχεύει να θέσει τις βάσεις για κοινές πρωτοβουλίες προς όφελος των Ένοπλες Δυνάμεων και των δύο εθνών, καθώς και της παγκόσμιας αμυντικής αγοράς.
Αυτή η συμφωνία ορόσημο σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Ουκρανίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.
Θέτει επίσης το σκηνικό για μελλοντικές συνεργατικές προσπάθειες, υποσχόμενος αμοιβαία επωφελή αποτελέσματα και για τα δύο έθνη, αναφέρει ξένο ΜΜΕ.
Είναι γνωστό όμως ότι Τούρκοι και Ουκρανοί είναι κάτι παραπάνω από στενοί σύμμαχοι
Οι Ουκρανοί θέλουν να γίνουν οι προμηθευτές των κινητήρων του τουρκικού μαχητικού KAAN, ενώ υπάρχουν σχέδια για την η κατασκευή τουρκικού εργοστασίου UAV στην Ουκρανία, εν μέσω απειλών των Ρώσων.
Ο Ουκρανός πρέσβης στην Ουκρανία είχε τονίσει πρόσφατα για “ κουράγιο της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, η οποία εν καιρώ πολέμου δεν δίστασε να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Ουκρανία”.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η τουρκική εταιρεία Onur Construction έχει ήδη επενδύσει 500 εκατομμύρια δολάρια στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και σκοπεύει να διπλασιάσει αυτό το ποσό μέχρι το 2030, ενώ η τουρκική εταιρεία Baykar Makina ανακοίνωσε πρόσφατα επενδύσεις της τάξεως των 100 εκατομμυρίων δολαρίων.
Οι Τούρκοι έχουν μηχανικούς της ουκρανικής αμυντικής βιομηχανίας που ετοιμάζουν όπλα κατά της Ελλάδος
Η Άγκυρα έχει ξεκινήσει όλες τις απαραίτητες κινήσεις για να φέρει Ουκρανούς μηχανικούς που εργάζονται στην ουκρανική αμυντική βιομηχανία στην Τουρκία.
Ήδη πληροφορίες αναφέρουν ότι Ουκρανοί μηχανικοί δουλεύουν στην τουρκική TAI.
Τουρκία και η Ουκρανία έχουν εκτεταμένη συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία εδώ και πολύ καιρό. Πολλές εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας από την TAI έως την Aselsan και την Baykar έχουν συμφωνίες με εταιρείες στην Ουκρανία.
Με δεδομένο την παρουσία πολλών Ουκρανών μηχανικών και ειδικών στην τουρκική αμυντική βιομηχανία, οι Τούρκοι παράγουν συνεχώς νέα όπλα υλοποιώντας μυστικά σχέδια, φέρνοντας πολλούς κινδύνους για την Ελλάδα.
Οι Έλληνες εδικοί σύμφωνα με όλα αυτά, για ποια συνεργασία με την ουκρανική αμυντική βιομηχανία στοχεύει όταν το Κίεβο είναι κολλητό με την Άγκυρα;
Η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία
Σύμφωνα με ξένη αμυντική ιστοσελίδα, η ελληνική αμυντική βιομηχανία έχει υποστεί αξιοσημείωτες εξελίξεις τα τελευταία χρόνια, τοποθετώντας τον εαυτό της ως σημαντικό παράγοντα στην παγκόσμια άμυνα.
Διαθέτοντας πλούσια ιστορία σε στρατιωτική ανδρεία και στρατηγική σημασία, η Ελλάδα έχει καλλιεργήσει έναν ισχυρό αμυντικό τομέα που εκτείνεται σε διάφορες δυνατότητες, από ναυτικά πλοία μέχρι αεροδιαστημικά συστήματα αιχμής.
Αυτή η τεχνική επισκόπηση εμβαθύνει στις περιπλοκές της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, εξετάζοντας τα βασικά της στοιχεία, την τεχνολογική πρόοδο και τις μελλοντικές προοπτικές.
Τα Ναυτικά Συστήματα αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της αμυντικής στρατηγικής της Ελλάδας, με επίκεντρο τόσο τα σκάφη επιφανείας όσο και τα υποβρύχια.
Οι πρωτοβουλίες εκσυγχρονισμού του στόλου του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού έχουν εισαγάγει προηγμένες πλατφόρμες όπως οι φρεγάτες κλάσης ΥΔΡΑ και τα υποβρύχια κατηγορίας Παπανικολής.
Οι συνεργασίες με διεθνείς εταίρους αύξησαν περαιτέρω τις ναυτικές δυνατότητες της Ελλάδας, διευκολύνοντας τις τεχνολογικές ανταλλαγές και τις κοινές ερευνητικές προσπάθειες.
Η συμμετοχή της βιομηχανίας στην ανάπτυξη και την ενσωμάτωση εξελιγμένων ναυτικών τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένων προηγμένων συστημάτων σόναρ και δυνατοτήτων ανθυποβρυχιακού πολέμου, υπογραμμίζει τη δέσμευσή της στη θαλάσσια ασφάλεια.
Στον τομέα της Αεροδιαστημικής και της Αμυντικής Ηλεκτρονικής, η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου, διαθέτοντας εγχώριες δυνατότητες ανάπτυξης και παραγωγής σε αεροσκάφη, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) και αμυντικά ηλεκτρονικά.
Βασικοί παίκτες στον τομέα της ελληνικής άμυνας έχουν συμβάλει σε προηγμένα συστήματα αεροηλεκτρονικής, όπως η τεχνολογία ραντάρ, τα συστήματα επικοινωνίας και οι σουίτες ηλεκτρονικού πολέμου.
Η απόκτηση σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών όπως τα F-16 Fighting Falcon και Rafale ενίσχυσαν τις δυνατότητες αεράμυνας της Ελλάδας, δίνοντας έμφαση στη διαλειτουργικότητα και την ενσωμάτωση με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.
Τα χερσαία συστήματα και οι οπλισμοί αποτελούν μια άλλη ζωτική πτυχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, που περιλαμβάνει τεθωρακισμένα οχήματα, συστήματα πυροβολικού και την παραγωγή φορητών όπλων.
Οι ελληνικές πρωτοβουλίες οδήγησαν στην ανάπτυξη προηγμένων τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού (APC) και κύριων αρμάτων μάχης (MBTs), που ενσωματώνουν προηγμένα υλικά και αρχές σπονδυλωτών σχεδίων για αυξημένη ικανότητα επιβίωσης και επιχειρησιακή ευελιξία.