Η ελληνική αμυντική βιομηχανία θα ζήσει ημέρες δόξας όπως όλα δείχνουν μετά την εξαγγελία Μητσοτάκη αρχικά και τώρα του κ. Δένδια σχεδίου ανάπτυξης-συντήρησης κρίσιμων ελληνικών οπλικών συστημάτων.
Ο Yπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και στην δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα ανέφερε τα εξής:
“Έχει έρθει η ώρα να παράγει η Ελλάδα τα δικά της αμυντικά συστήματα, ενώ η διαδικασία αυτή έπρεπε να είχε γίνει πολλά χρόνια πριν για να στηρίξουμε το μεγάλο οικοδόμημα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Δεν χρειάζεται να εφεύρουμε τον τροχό και ότι υπάρχουν χώρες στην περιοχή μας που έχουν καταφέρει εξαιρετικά πράγματα όπως το Ισραήλ.
Προφανώς μπορούμε να φτιάξουμε δικά μας drones. Από εκεί και πέρα, software, συντήρηση των οπλικών μας συστημάτων. Συντήρηση των αεροπλάνων που ήδη έχουμε. Συντήρηση των πλοίων που ήδη έχουμε.
Δυνατότητα παραγωγής πυραύλων, δυνατότητα παραγωγής ρουκετών, δυνατότητα παραγωγής ραντάρ, δυνατότητα παραγωγής ασυρμάτων, δυνατότητα παραγωγής όπλων, δυνατότητα παραγωγής πυρομαχικών.
Όλα αυτά είναι απολύτως μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της χώρας μας. Και έχουμε και ένα ανθρώπινο κεφάλαιο το οποίο είναι ζηλευτό» ανέφερε ο ίδιος.
Το σχέδιο αυτό είναι εφικτό αφού μεγάλος Οίκος του εξωτερικού σιγοντάρει στην πορεία της ελληνικής οικονομίας.
“Έπειτα από περισσότερο από μία δεκαετία η Ελλάδα επέστρεψε στην επενδυτική βαθμίδα”, αναφέρει σε ανακοίνωση η Morgan Stanley στη νέα έκθεσή της.
Η ίδια εταιρεία ανακοίνωσε ότι “η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα εξακολουθήσει να υπεραποδίδει έναντι της Ευρωζώνης και η δημοσιονομική προσαρμογή θα συνεχιστεί με τον δείκτη χρέους να υποχωρεί στο 148% του ΑΕΠ έως το 2025”.
Απαιτείται εδώ και τώρα ειδική επιτροπή έμπειρων Ελλήνων του εξωτερικού να αναλάβει αυτό το μεγάλο εγχείρημα
Ο άγριος αστικός πόλεμος στο Ισραήλ και ο πόλεμος με την ευρεία χρήση drone στην Ουκρανίας, αλλάζει ταχέως όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα στις Σχολές πολέμου όλων των χωρών της Ευρώπης, λόγω των μεγάλων καινοτομιών που λαμβάνουν ήδη χώρα, σε πλήθος οπλικών συστημάτων που φτάνει έως την παθητική και ενεργητική θωράκιση των νέων αρμάτων μάχης.
Μια αναγέννηση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, θα πρέπει να έχει στόχο αρχικά την επιβίωση των οπλικών μας συστημάτων στο πεδίο της μάχης, και στην συνέχεια την επικράτηση για την επίτευξη της νίκης με όσον τον δυνατόν λιγότερες απώλειες.
Η λίστα όντως είναι μεγάλη, και περιλαμβάνει:
1.Μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα ( επιθετικά, παρατήρησης και αιωρούμενα πυρομαχικά σε μεγάλους αριθμούς).
Η εκτεταμένη χρήση μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων και drone-αυτοκτονίας, έχουν καταστήσει όλα τα οπλικά συστήματα απλούς στόχους για παλιοσίδερα.
2. Λογισμικό για πολλών ειδών οπλικών συστημάτων το οποίο είναι κρίσιμο για πολλούς λόγους.
3. Συντήρηση όλων των ειδών αεροσκαφών που διαθέτουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, για την εξοικονόμηση χιλιάδων ευρώ κάθε έτος και την καλύτερη αξιοποίηση τους στον αέρα.
4. Δυνατότητες συντήρησης των πολεμικών πλοίων του Στόλου μας με στόχο και εδώ την εξοικονόμηση χρημάτων, αλλά και την αποκόμιση κρίσιμης τεχνολογίας για την κατασκευή μελλοντικά ελληνικών πολεμικών μικρού εκτοπίσματος.
5. Δυνατότητα παραγωγής πυραύλων και ρουκετών, ξεκινώντας με μικρά διαμετρήματα, για να δώσουμε επιτέλους τρομακτικές δυνατότητες στο πυροβολικό μας, ειδικά στα νησιά.
Εδώ η τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς κατασκευάζει με υλικά του εμπορίου ρουκέτες με φονικότατο βεληνεκές, και ολόκληρη Ελλάδα δεν έχει την δυνατότητα αυτή;
6. Δυνατότητα παραγωγής ελληνικής κατασκευής ραντάρ, ειδικά 3D, το οποίο θα έδινε πραγματικά άλλες διαστάσεις στις δυνάμεις μας, ειδικά σε σχέση με το Αιγαίο.
7. Δυνατότητα παραγωγής ασυρμάτων, αυτομάτων όπλων και πυρομαχικών, που θα καθιστούσαν την χώρα μας αυτάρκη σε οποιαδήποτε πολεμική επιχείρηση ειδικά με την γειτονική Τουρκία.
Για το σκοπό αυτόν θα πρέπει να αναζητήσουμε στο εξωτερικό, ειδικά σε εταιρείες όπλων, Έλληνες εξειδικευμένους ειδικούς, οι οποίοι θα μας βοηθούσαν πραγματικά σε αυτό το εγχείρημα, έχοντας όμως ως βοήθημα κεφάλαια, τόσο κρατικά όσο και ιδιωτικά.
Μια σύμπραξη Ελλήνων επιχειρηματιών με το κράτος θα έδινε το χρήμα για να επενδύσουμε ώστε σε 10-15 χρόνια να έχουμε πραγματικά αποτελέσματα, με οπλικά συστήματα συστήματα αιχμής καθιστώντας τις Ένοπλες Δυνάμεις πανίσχυρες, ενώ παράλληλα θα εξάγαμε προς Τρίτες χώρες ελληνικά επιτεύγματα.
Αν αποφασίσουμε και στηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια τότε θα έχουμε χιλιάδες θέσεις εργασίας τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στον δημόσιο, και αυτό θα είναι το τεράστιο όφελος της ελληνικής κοινωνίας.