Οπλικά συστήματα

Μετά τις Κορβέτες έρχεται ορυμαγδός οπλικών συστημάτων από την ΕΕ και για την Ελλάδα-Το Γαλλικό σχέδιο και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ως αποτέλεσμα την ολοκληρωτική απεξάρτηση των χωρών της ΕΕ από Ρωσικά οπλικά συστήματα, αφού το μεγαλύτερο μέρος από αυτά έχει ήδη αποσταλλεί ως βοήθεια από αυτές στο Κίεβο, ενώ δεν αναμένεται τουλάχιστον  για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα η αποκατάσταση των σχέσεων των Βρυξελλών με την Μόσχα.

ΕΕ και PESCO

Παράλληλα η ΕΕ στην προσπάθειά της να ανταγωνιστεί  τα Αμερικανικά-Ρωσικά και Κινεζικά οπλικά συστήματα και μέσα προέβη στην δημιουργία της PESCO, η οποία έγκειται στην "Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία" στον τομέα της ασφάλειας και αμυντικής πολιτικής  των χωρών της ΕΕ, η οποία καθιερώθηκε με τη Συνθήκη της Λισαβόνας και προβλέπει, τη δυνατότητα περισσότερων κρατών μελών της ΕΕ να συνεργάζονται στενότερα στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας.

Υπογραμίζεται ότι η ΕE μολονότι σε οικονομικό επίπεδο είναι λίαν υπολογίσιμη παγκόσμια δύναμη, σε πολιτικό επίπεδο υπολείπεται λόγω ουσιαστικά ανυπαρξίας ΚΕΠΠΑ (κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας).

Είναι επιτακτικό λοιπόν η ΕΕ να υιοθετήσει ΚΕΠΠΑ προκειμένου να καταστεί παγκόσμιος γεωπολιτικός παίκτης, με την PESCO  να αποτελεί  ένα σοβαρό υπόβαθρο  επίτευξης της, χάρη στην συνεργασία των αμυντικών βιομηχανιών των κρατών μελών της Ένωσης, που θα παράγουν γηγενή  Ευρωπαϊκά  προηγμένα οπλικά συστήματα με τα οποία θα εξοπλίζονται  αρχικά οι Ένοπλες Δυνάμεις των κρατών μελών της Ένωσης και στη συνέχεια θα εξάγονται σε χώρες εκτός Ευρώπης.

Το Γαλλικό σχέδιο και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Προκειμένου να υπάρξει  ένα επιπλέον κίνητρο αγοράς από χώρες της ΕΕ , Ευρωπαϊκών οπλικών συστημάτων, η Γαλλία ως ηγέτιδα στρατιωτική και μόνη πυρηνική δύναμη της ΕΕ, εκπόνησε σχέδιο που θα επεκτείνει τις εξουσίες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, επιτρέποντάς της να χρηματοδοτήσει αμυντικά έργα, όπως η αγορά οπλικών συστημάτων και στρατιωτικών προμηθειών, στο οποίο αρχικά αντιτάχθηκε το Βερολίνο.

Η Γερμανική συναίνεση

Ωστόσο σύμφωνα με άρθρο του έγκριτου POLITICO , ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε το σκεπτικό της Γερμανίας και συναινεί  πλέον στο Γαλλικό σχέδιο, αναφέροντας:

"Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς καταλήγει σε μια ιδέα που υποστηρίζουν εδώ και μήνες η γαλλική κυβέρνηση και ο επίτροπος της ΕΕ της Γαλλίας, σύμφωνα με τέσσερις αξιωματούχους και διπλωμάτες στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, στους οποίους δόθηκε η ανωνυμία για να μπορέσουν να μιλούν ελεύθερα.

Εάν εγκριθεί, η πρόταση θα διευρύνει την εντολή του δανειστικού βραχίονα της ΕΕ για να της επιτρέψει να χρηματοδοτήσει κοινά αμυντικά έργα, όπως για την αγορά όπλων, στρατιωτικού εξοπλισμού και πυρομαχικών.

Ο φορέας που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, που ανήκει σε χώρες της ΕΕ, παρέχει επί του παρόντος δάνεια σε άλλους τομείς, όπως το κλίμα, η βιώσιμη ενέργεια και η ψηφιοποίηση, αλλά του απαγορεύεται να επενδύει στην άμυνα.

Η μετατόπιση υπογραμμίζει την αυξανόμενη σημασία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB) , η οποία έχει αναπτυχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, καθώς οι χώρες της ΕΕ που βρίσκονται σε οικονομική στενότητα  την έχουν χρησιμοποιήσει για να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις.

Η Γερμανία ήταν στο παρελθόν προσεκτική όσον αφορά την παροχή στην (EIB) την εξουσία να επενδύει στην άμυνα, αλλά η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλαξε τη σκέψη στο Βερολίνο όχι μόνο από πολιτική αναγκαιότητα αλλά και επειδή οι επενδύσεις στον στρατό θεωρούνται πλέον ηθικά πιο αποδεκτές.

Ο Scholz ανακοίνωσε πέρυσι τη στροφή του "Zeitenwende" στη γερμανική εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, οδηγώντας το Βερολίνο σε ηγετικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ασφάλεια. Οι επενδύσεις της (EIB) θα μπορούσαν να στηρίξουν την ΕΕ στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων και της παραγωγικής ικανότητας για να βοηθήσει την Ουκρανία, δήλωσαν αξιωματούχοι και διπλωμάτες.

Η γερμανική υποστήριξη είναι ζωτικής σημασίας

Αν και η αλλαγή της εντολής της  (EIB) δεν είναι ακόμη συμφωνημένη θέση της γερμανικής κυβέρνηση, ένας εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ αρνήθηκε να σχολιάσει εάν υποστηρίζει το σχέδιο, η συμπάθεια του Scholz για το σχέδιο είναι σημαντική.

Εάν η Γερμανία υποστήριζε επίσημα το Γαλλικό σχέδιο,  αυτό θα αάξανε την πιθανότητα άλλες χώρες να δώσουν βάρος στην ιδέα.

Αυτό θα ήταν το κλειδί για την επίτευξη  πλειοψηφίας του διοικητικού συμβουλίου της  (EIB), το οποίο αποτελείται από ανώτερους εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών από τις 27 χώρες της ΕΕ.

Είναι αυτοί που θα μπορούσαν να αλλάξουν την εντολή της  ώστε να συμπεριλάβει την άμυνα.

Μια αλλαγή εντολής θα απαιτούσε υποστήριξη από τουλάχιστον 14 χώρες της ΕΕ που αντιπροσωπεύουν το 50% τοις εκατό του εγγεγραμμένου κεφαλαίου της τράπεζας. Εδώ, η Γερμανία είναι το κλειδί καθώς είναι ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους της  (EIB) εκτός από τη Γαλλία και την Ιταλία, που κατέχουν μαζί σχεδόν το 19% της τράπεζας.

Η υποστήριξη για περισσότερες αμυντικές δαπάνες μεταξύ ιδρυμάτων όπως  (EIB) είναι εμφανής όχι μόνο στο Παρίσι, αλλά και σε άλλες πρωτεύουσες όπως το Ταλίν, το οποίο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των ρωσικών συνόρων, δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ.

«Οι αμυντικές δαπάνες θεωρούνται ταμπού από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για πάρα πολύ καιρό, λόγω κινδύνων για την φήμη τους. Εκεί η  (EIB) μπορεί να κάνει τη διαφορά και γι' αυτό ορισμένα κράτη μέλη πιέζουν τώρα», είπε ο διπλωμάτης, στον οποίο δόθηκε η ανωνυμία για να συζητήσει τις συνεχιζόμενες συζητήσεις.

Νωρίτερα αυτό το έτος, ο Ολλανδός υπουργός Άμυνας Kajsa Ollongren εξέφρασε την υποστήριξή του για μια τέτοια αλλαγή εντολής, λέγοντας ότι «πρέπει να έχουμε μια εξαιρετικά ικανή αμυντική βιομηχανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση Για αυτό πρέπει να επενδύσετε και  εάν δεν είναι προερχόμενα τα χρήματα από μεγάλα συνταξιοδοτικά ταμεία ή τράπεζες, τότε υπάρχει ένα πραγματικό ζήτημα».

Οι χώρες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδειξαν ήδη ένα πρώτο ισχυρό σημάδι υποστήριξης για την ιδέα όταν ψήφισαν υπέρ του νόμου για την υποστήριξη της παραγωγής πυρομαχικών, έναν νόμο για την ενίσχυση της παραγωγής οβίδων για την Ουκρανία, ο οποίος περιλάμβανε τη γραμμή ότι η  (EIB) «πρέπει να ενισχύσει την υποστήριξή της στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και τις κοινές προμήθειες ».

Οι ενστάσεις αξιωματούχων της (EIB)

Ο απερχόμενος πρόεδρος της (EIB) Βέρνερ Χόγιερ προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα να μην επιτραπεί στην τράπεζα να επενδύει σε αμυντικά έργα, λέγοντας ότι αυτό θα έθετε την τράπεζα σε «λάθος δρόμο». Άνθρωποι κοντά στον απερχόμενο πρόεδρο της τράπεζας είπαν ότι εντός της τράπεζας υπήρχαν επίσης έντονες επιφυλάξεις. Μια σημαντική ανησυχία είναι ότι η  (EIB) θα μπορούσε να χάσει ορισμένους επενδυτές, όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία, από τα οποία η τράπεζα δανείζεται χρήματα και οι οποίοι ενδέχεται να έχουν κανόνες κατά των επενδύσεων σε αμυντικά έργα.

Ένας εκπρόσωπος της (EIB) δήλωσε ότι «είχε δεσμευτεί πλήρως να υποστηρίξει τις επενδύσεις στις τεχνολογίες που χρειάζεται η Ευρώπη για την ασφάλειά της και τη μακροπρόθεσμη άμυνά της», αλλά ότι επιδίωξε να το κάνει μέσω των αποκαλούμενων τεχνολογιών διπλής χρήσης, όπως η επένδυση στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο ή στους δορυφόρους , οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς αλλά δεν αποτελούν στρατιωτικές τεχνολογίες αυτές καθαυτές.Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η (EIB) αποφάσισε τον Ιούνιο να αυξήσει τη χρηματοδότηση για τέτοιες υποδομές ασφάλειας «στο υψηλότερο επίπεδο μέχρι σήμερα, δεσμεύοντας 8 δισεκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση μέχρι το 2027"

Η  συμμετοχή της Ελλάδας  στην Ευρω-Κορβέτα μέσω PESCO

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες,το  ΚΥΣΕΑ έδωσε έγκριση για την εκταμίευση του ποσού
που απαιτείται για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο κοινό πρόγραμμα Ιταλίας, Ισπανίας, Γαλλίας και Πορτογαλίας,
 για την  ευρω-κορβέτας μέσω του μηχανισμού PESCO (Permanent Structured Cooperation – Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία).

Το έργο βρίσκεται στο σταδιο σχεδιασμού του πλοίου.

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι  μετά την σιωπηρή μέχρι στιγμής Γερμανική συναίνεση, βρισκόμαστε πολύ κοντά σε ένα εξόχως σημαντικό γεγονός για την Ελλάδα, που είναι η  υλοποίηση του Γαλλικού σχεδίου, που θα επεκτείνει τις εξουσίες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, επιτρέποντάς της να χρηματοδοτήσει αμυντικά έργα, όπως η αγορά οπλικών συστημάτων και στρατιωτικών προμηθειών.  

Κοινώς η Ελλάδα θα δύναται με την χρηματοδότηση της Ευρωπαίκής Τράπεζας Επενδύσεων  και την συμμετοχή της βάση PESCO  σε Ευρωπαίκά εξοπλιστικά προγράμματα, να προμηθεύεται  λίαν προηγμένα οπλικά συστήματα και μέσα για τις Ένοπλες Δυνάμεις της, επρνικώντας το προβάδισμα παραγωγής της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.

Τα ανωτέρω αποτελούν πολύ κακή εξέλιξη για τους Τούρκους, οι οποίοι έχοντας ως προμετωπίδα την αύξηση των δυνατοτήτων της αμυντικής τους βιομηχανίας, προσέβλεπαν σε επικράτησή τους σε βάρος μας, αφού όντως η Ελληνική αμυντική βιομηχανία υπολείπεται σε ρυθμούς ανάπτυξης από την αντίστοιχη των γειτόνων.  

Θα λέγαμε λοιπόν  ότι σε περίπτωση ευόδωσης των παραπάνω ότι μετά τις Κορβέτες έρχεται ορυμαγδός οπλικών συστημάτων από την ΕΕ και για την Ελλάδα. 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ukrania-rusia
Ένοπλες Συρράξεις 0

ΣΚΛΗΡΟ ΒΙΝΤΕΟ-Οι Ρώσοι πετούν μαζικά τους εξουθενωμένους Ουκρανούς σε τάφους-χαντάκια στο Τσάσοφ Γιαρ-Έχουν καταλάβει σχεδόν όλη την πόλη

Ούτε αντίσταση δεν επιδεικνύουν πλέον οι Ουκρανοί στρατιώτες, οι οποίοι συμπεριφέρονται σαν ζόμπι από την παρατεταμένη...
Μέση Ανατολή 0

Η Τουρκία γίνεται πλέον στόχος-Χτυπήθηκε τουρκικό ελικόπτερο στο Ιράκ ενώ το Ισραήλ κατέστρεψε τουρκικά ραντάρ στην Ταρτούς (Βίντεο)

Γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale C φαντάσματα πετούν πάνω από την Συρία προστατεύοντας τις γαλλικές δυνάμεις παρά του...