Πρόσφατα είχαμε παρουσίαση από εκπροσώπους των εταιρειών PROJECTION και MILREM ROBOTICS, σε επιτελείς του ΓΕΣ.
Στις 12 Ιουνίου 2023, πραγματοποιήθηκε σε επιτελείς του ΓΕΣ παρουσίαση από εκπροσώπους των εταιρειών PROJECTION και MILREM ROBOTICS σχετικά με αυτόνομα μη επανδρωμένα οχήματα εδάφους που κατασκευάζει η τελευταία.
Η ευρωπαϊκή εταιρεία ανάπτυξης ρομποτικής και αυτόνομων συστημάτων Milrem Robotics λανσάρει ένα πρόσφατα αναπτυγμένο αυτόνομο μη επανδρωμένο σύστημα εδάφους THEMIS Observe, αυτόνομης νοημοσύνης, επιτήρησης και αναγνώρισης (ISR).
"Πρόκειται για ένα σύστημα ISR που βασίζεται σε όχημα UGV, το οποίο αυξάνει σημαντικά την ταχύτητα αντίδρασης μιας τακτικής μονάδας στους στόχους καθώς και την απόσταση αναμονής από τις εχθρικές μονάδες», εξήγησε ο Cpt (res) Jüri Pajuste, Διευθυντής Αμυντικής Έρευνας στη Milrem Robotics.
«Χάρη σε αυτό, η ικανότητα και η επιβίωση των μονάδων τακτικής αναγνώρισης θα αυξηθούν σημαντικά», είπε ο Pajuste, προσθέτοντας ότι αυτός ο τύπος ικανότητας συνήθως δεν είναι διαθέσιμος σε μία πλατφόρμα για ελαφρές μονάδες πεζικού.
Επιπλέον, το THEMIS Observe είναι εξοπλισμένο με το κιτ έξυπνων λειτουργιών της Milrem που επιτρέπει αυτόνομες λειτουργίες όπως παρακολούθηση με, πλοήγηση σε σημεία διαδρομής με ανίχνευση και αποφυγή εμποδίων.
Η Ελλάδα και ο στρατός μας, όπως όλα δείχνουν, εισέρχεται για τα καλά στο πεδίο των μη επανδρωμένων χερσαίων οχημάτων UGV, αναζητώντας νέες τεχνολογίες για το νέο πεδίο μάχης που δημιουργείται, ενώ απαντά και στην Τουρκία, η οποία έχει κατασκευάσει παρόμοια μοντέλα για τον τουρκικό στρατό.
Οι απαιτήσεις μας αφορούν πιθανότατα, ένα μεσαίας κατηγορίας UGV, που θα είναι εξοπλισμένο με ένα πολυβόλο 50’ χιλ. και άλλα συστήματα, για να χρησιμοποιηθεί για αναγνώριση, επιτήρηση και εξουδετέρωση εχθρικών στόχων.
Τα νέα αυτά ρομποτικά οχήματα θα επανδρώσουν πιθανότατα τις ελληνικές ειδικές δυνάμεις, ενώ σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθούν σε αποστολές που αφορούν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις με σκοπό τη διαφύλαξη του στρατιωτικού προσωπικού στο έδαφος.
Πρόκειται για μη επανδρωμένα, τηλεκατευθυνόμενα ή αυτόνομα στρατιωτικά οχήματα που καλούνται να υλοποιήσουν αυτούς τους στόχους, υλοποιώντας γενικότερο σχέδιο του γενικού επιτελείου του ελληνικού στρατού.
Η σημερινή τουρκική τακτική οδηγεί πλέον στην ευρεία χρήση των «Μη Επανδρωμένων Οχημάτων» για τους παρακάτω λόγους:
α. Μεταφέρουν κατάλληλα όπλα για προσβολές ποικίλης μορφής επίγειων στόχων.
β. Επιχειρούν σε κατοικημένους τόπους.
γ. Εκτελούν πληροφοριακές επιχειρήσεις (Ιnformation Ops) ή δικτυοκεντρικές (Net Centrik).
δ. Δύνανται να εκτελούν αποστολές συλλογής πληροφοριών, έρευνας, αναγνώρισης, να ενεργούν για εντοπισμό στόχων και εκτίμηση ζημιών, αποστολές SIGINΤ (Signal Intelligence)-COMINT (Communication Intelligence), ELINT (Electronic Intelligence).
ε. Προσφέρουν την δυνατότητα να μην απολεσθεί ανθρώπινη ζωή σε οποιαδήποτε χερσαία αποστολή.
Συγκεκριμένα θα μπορούσε να εξοικονομηθεί προσωπικό σε καιρό ειρήνης από την την φύλαξη στρατοπέδων και εγκαταστάσεων καθώς και από την φύλαξη του Έβρου ποταμού.
Παράλληλα σε καιρό έντασης-επιχειρήσεων θα μπορούσαν να αναλάβουν με ελάχιστο προσωπικό, την φύλαξη Σταθμών Διοικήσεων -αποθηκών πυρομαχικών και σημαντικών ενεργειακών υποδομών και έργων κοινής ωφελείας.
Ήδη η συνεχιζόμενη ανάπτυξη των στρατηγικών και τακτικών, μη επανδρωμένων οχημάτων, ακολουθεί την τάση δημιουργίας οχημάτων πολλαπλών ρόλων και αποστολών.
Πιθανόν η χρήση αυτών των μη επανδρωμένων χερσαίων οχημάτων αφορά κυρίως την περιοχή του Έβρου, κατά μήκος του φράχτη ως απάντηση στην Άγκυρα, αφού οι Τούρκοι ήδη κατασκευάζουν εξοπλισμένα μη επανδρωμένα χερσαία οχήματα, με στόχο την ίδια περιοχή στα χερσαία σύνορα μας, κάτι που είναι πολύ πιθανό το επόμενο μελλοντικό διάστημα.
Ο κύριος σκοπός της χρήσης ενός μη επανδρωμένου οχήματος εδάφους σε περιβάλλον μάχης είναι να μην τεθεί σε κίνδυνο η ανθρώπινη ζωή με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας σε επικίνδυνες αποστολές.