Marder 2
Οπλικά συστήματα
Ενημερώθηκε στις:

Χάος με τα Marder: Στον "πάγο" το γερμανικό σχέδιο ανταλλαγής τεθωρακισμένων- Θα εξασφαλίσει το ΤΟΜΑ η Αθήνα;

Στόχος της Γερμανίας μπορεί να ήταν η ταχεία ανταλλαγή τεθωρακισμένων με συμμάχους του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, ωστόσο ακόμα κάτι τέτοιο δεν έχει υλοποιηθεί, ενώ ενδεικτική των εμποδίων, είναι η κατάρρευση σχετικής συμφωνίας Γερμανίας-Σλοβακίας.

Παρά τις παρατεταμένες συνομιλίες με την Πολωνία, τη Σλοβενία, τη Σλοβακία, την Ελλάδα και την Τσεχική Δημοκρατία, δεν έχει ακόμη υπογράψει συμβόλαιο με κάποια από αυτές τις χώρες, προκαλώντας δικαιολογημένα προβληματισμό στην Αθήνα για την απόκτηση των πολυαναμενόμενων Marder.

Κυβερνητικοί κύκλοι, ωστόσο, σχολίασαν στο iefimerida.gr ότι η ελληνική πλευρά παραμένει καθ' όλα έτοιμη για την υλοποίηση της συμφωνίας, και όσον αφορά στο δικό μας μέρος έχουν γίνει όλες οι ενέργειες προκειμένου να ξεκινήσει η ανταλλαγή των τεθωρακισμένων, ακριβώς όπως έχει οριστεί.

Εάν οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι της Γερμανίας έστελναν στην Ουκρανία τα παλαιότερα τανκς τους, το Βερολίνο θα αντικαθιστούσε γρήγορα αυτά τα οχήματα από τη δική του προμήθεια, ήταν η υπόσχεση του Γερμανού καγκελάριου, Όλαφ Σολτς. Τρεις μήνες αργότερα, ωστόσο, το Βερολίνο αγωνίζεται να εφαρμόσει πολλές από αυτές τις συμφωνίες, οδηγώντας σε καθυστέρηση στις παραδόσεις τεθωρακισμένων στην Ουκρανία, καθώς η χώρα προσπαθεί να αποκρούσει τις ρωσικές προελάσεις στα ανατολικά και προετοιμάζει μια επίθεση με στόχο την ανακατάκτηση εδαφών στο νότο.

Τώρα, ο Σολτς δέχεται αυξανόμενη πίεση λόγω του αργού ρυθμού. Όχι μόνο η κεντροδεξιά αντιπολίτευση της Γερμανίας τον πιέζει, αλλά και μέλη του συνασπισμού του γκρινιάζουν δημόσια. Επιπρόσθετα στα προβλήματα, η σύμμαχος του ΝΑΤΟ η Πολωνία κατηγόρησε ανοιχτά τη Γερμανία ότι δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της, με τον υπουργό Άμυνας της Βαρσοβίας Mariusz Błaszczak να λέει ότι η προσφορά ήταν «απλώς μια προσπάθεια προπαγάνδας».

Ποιος παίρνει τελικά γερμανικά τανκς;

Οι συζητήσεις επικεντρώνονται σε δύο από τα πιο ισχυρά όπλα της Γερμανίας, το άρμα μάχης Leopard και το Marder, ένα όχημα μάχης πεζικού.

Αντί να στείλει τα Leopards ή Marders απευθείας στην Ουκρανία, ο Σολτς πρότεινε τον Απρίλιο ένα σχέδιο ανταλλαγής βάσει του οποίου οι χώρες του ΝΑΤΟ που διαθέτουν ακόμη τανκς της σοβιετικής εποχής θα τα δωρίζουν στο Κίεβο με αντάλλαγμα πιο σύγχρονα γερμανικά τανκς.

Ο καγκελάριος υποστήριξε ότι το μοντέλο Ringtausch θα ήταν πιο επωφελές για την Ουκρανία. Ο στρατός του Κιέβου θα αποκτήσει τα ίδια μοντέλα τανκς σοβιετικού τύπου που χρησιμοποιούν ήδη οι δυνάμεις του και, θεωρητικά, θα αποφύγει την εκπαίδευση και την επιμελητεία που απαιτούνται για τη λειτουργία και την επισκευή των γερμανικών αρμάτων. Στην πράξη, ωστόσο, η ανταλλαγή τεθωρακισμένων έχει σημειώσει ελάχιστη πρόοδο.

Μέχρι στιγμής, η Γερμανία έχει κάνει μόνο σημαντικές προόδους στην επίτευξη συμφωνίας με την Τσεχική Δημοκρατία. Άλλες πιθανές συμφωνίες με τη Σλοβακία, τη Σλοβενία ​​και την Ελλάδα παραμένουν κολλημένες στις διαπραγματεύσεις, αναφέρει το Politico και επιβεβαιώνουν στο ίδιο ύφος οι Financial Times. Και, για να χειροτερέψουν τα πράγματα, οι Πολωνοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η συμφωνία ανταλλαγής τους έχει ουσιαστικά αποτύχει.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Πράγα την Τρίτη, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ παραδέχτηκε, σε διπλωματικό τόνο, ότι η κυβέρνηση αγωνίζεται να εφαρμόσει τις συμφωνίες ανταλλαγής.

Η Μπέρμποκ, από τον εταίρο του συνασπισμού των Πρασίνων του Σολτς, είχε προτρέψει προηγουμένως τον καγκελάριο να στείλει απευθείας γερμανικά τανκς στην Ουκρανία. Όμως ο Σολτς και τα ανώτερα μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματός του (SPD) ανησυχούν ότι η κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει τη Ρωσία και ακόμη και να κλιμακώσει την κατάσταση στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση προσπάθησε με κόπο να αποφύγει να δώσει οποιαδήποτε εντύπωση ότι θα στείλει τανκς στην Ουκρανία.

Ακόμη και όταν η Γερμανία παρέδωσε αυτή την εβδομάδα τα πρώτα πέντε από τα 30 αντιαεροπορικά άρματα μάχης Gepard στη χώρα, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ υποστήριξε ότι αυτά τα όπλα δεν θεωρούνται τανκς με την κλασική έννοια. Ενδεικτικά, ένας κυβερνητικός κατάλογος στρατιωτικής υποστήριξης για την Ουκρανία ονομάζει το Gepard ως «αυτοκινούμενο αντιαεροπορικό όπλο».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ