Οπλικά συστήματα
Ενημερώθηκε στις:

Πως η Ελλάδα με την αγορά RAFALE-BELHARRA στηρίζει την γαλλική αμυντική βιομηχανία και τι έπεται

"Γαλλικές αμυντικές εξαγωγές στην Ευρώπη: παρελθόν, παρόν και μέλλον", είναι ο τίτλος άρθρου  ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

"Η συνολική αξία των γαλλικών αμυντικών εξαγωγών σε όλες σχεδόν τις περιοχές του κόσμου αυξήθηκε κατά την περίοδο 2001–20, εξαίρεση ήταν η Ευρώπη, όπου οι γαλλικές πωλήσεις μειώθηκαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτή η έκθεση εξετάζει αρκετούς παγκοσμίως επιτυχημένους τομείς για τις γαλλικές αμυντικές εταιρείες και γιατί αυτές οι εταιρείες τα πήγαν λιγότερο καλά στην ευρωπαϊκή αγορά. Εξηγεί γιατί είναι πιθανό να υπάρξει ανάκαμψη στις πωλήσεις στην Ευρώπη στο εγγύς μέλλον και υποστηρίζει ότι ο επόμενος γύρος ευρωπαϊκών προγραμμάτων κοινής ανάπτυξης θα είναι κρίσιμος για τη μακροπρόθεσμη εξυγίανση των γαλλικών αμυντικών εξαγωγών στην περιοχή.

Κατά την περίοδο 2001–2020, η συνολική αξία των γαλλικών αμυντικών εξαγωγών προς την Ευρώπη μειώθηκε, ενώ αυτές σε όλες τις άλλες περιοχές αυξήθηκαν. Τομείς υψηλής αξίας στους οποίους η Γαλλία έχει εξασφαλίσει μεγάλες πωλήσεις παγκοσμίως, όπως τα μαχητικά αεροσκάφη και τα πολεμικά πλοία, δεν γνώρισαν την ίδια επιτυχία στην Ευρώπη.

Οι παραγγελίες από ευρωπαϊκές χώρες για στρατιωτικά ελικόπτερα που σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν κυρίως στη Γαλλία ήταν μικρές, ενώ οι εξαγωγές του πολυεθνικού ελικοπτέρου NH90 εξαντλήθηκαν μετά το 2007, με ορισμένους πελάτες να τα αντικαθιστούν νωρίς.

Οι φιλοδοξίες για το επιθετικό ελικόπτερο Tiger δεν έχουν επιτευχθεί, με έναν μόνο Ευρωπαίο πελάτη εξαγωγής. Οι γαλλικές εταιρείες έχουν παράσχει σε ορισμένες μη ευρωπαϊκές χώρες την πρώτη στρατιωτική-δορυφορική τους ικανότητα, ωστόσο οι πωλήσεις τέτοιου εξοπλισμού στην Ευρώπη ήταν πολύ περιορισμένες.

Υπάρχουν σε γενικές γραμμές τρεις παράγοντες που εξηγούν αυτή την τάση.

Πρώτον είναι η ιδιαίτερα ανταγωνιστική φύση της ευρωπαϊκής αγοράς. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε τομείς υψηλής αξίας, όπως τα μαχητικά αεροσκάφη και τα πολεμικά σκάφη

Δεύτερον είναι η προσέγγιση της Γαλλίας τόσο για την ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία όσο και για τις εξαγωγές, η οποία συχνά βασίζεται εμπορικά. Μόλις πρόσφατα οι γαλλικές προσφορές άρχισαν να περιλαμβάνουν το είδος της μακροπρόθεσμης στρατηγικής συνεργασίας που έκανε τα αμερικανικά προϊόντα πιο ελκυστικά για τους πιθανούς πελάτες.

Τρίτον, η μείωση των ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών μετά το 2008, εν μέρει λόγω της εκτίμησης πολλών ευρωπαϊκών χωρών ότι το περιβάλλον ασφαλείας τους ήταν σχετικά ασφαλές, σήμαινε οκτώ χρόνια μειωμένων ευκαιριών για όλες τις αμυντικές εταιρείες στην περιοχή έως ότου οι περιφερειακές αμυντικές δαπάνες άρχισαν να αυξάνονται ξανά από το 2016.

Κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης δεκαετίας του 2020, είναι πιθανό η αξία των γαλλικών εξαγωγών στην Ευρώπη να αυξηθεί καθώς συνεχίζονται ή ξεκινούν οι παραδόσεις για συμφωνίες υψηλής αξίας που υπογράφηκαν πρόσφατα.

Η παραγωγή Rafale έχει εξασφαλιστεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας με συμβόλαια που έχουν υπογραφεί από το 2015, μεταξύ άλλων με την Κροατία και την Ελλάδα, και υπάρχουν ευκαιρίες σε διάφορους άλλους τομείς.

Η πώληση τεθωρακισμένων οχημάτων στο Βέλγιο, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας παρόμοιας με το σύστημα ξένων στρατιωτικών πωλήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών, θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για άλλες πωλήσεις σε ευρωπαίους πελάτες.

Η δεύτερη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλαξε δραστικά τα ευρωπαϊκά σχέδια αμυντικών δαπανών και θα δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες για όλες τις εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των γαλλικών.

Περαιτέρω στο μέλλον, φαίνεται πιθανό ότι η υγεία των γαλλικών εξαγωγών στην περιοχή θα εξαρτηθεί από την επιτυχία ορισμένων ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών.

Τα πιο σημαντικά από αυτά, με τις μεγαλύτερες δυνατότητες για εξαγωγικές πωλήσεις, είναι το Main Ground Combat System (MGCS), σε συνεργασία με τη Γερμανία, και το System de Combat Aérien du Futur (SCAF)/Future Combat Air System (FCAS), στο συνεργασία με τη Γερμανία και την Ισπανία.

Ωστόσο, ενώ τα κίνητρα για από κοινού δημιουργία πλατφορμών είναι ισχυρά, η διαφωνία σχετικά με την κατανομή εργασίας και την ηγεσία του έργου καθυστερεί επί του παρόντος τις πρώτες φάσεις ανάπτυξης και θα μπορούσε τελικά να καταστρέψει αυτές τις προσπάθειες.

Γενικότερα, δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό η έκκληση του Προέδρου Emmanuel Macron από την ανάληψη των καθηκόντων του προς την Ευρώπη να τερματίσει την εξάρτηση από τις αμερικανικές εισαγωγές και να αναπτύξει την «ευρωπαϊκή κυριαρχία» έπεισε τους ευρωπαίους γείτονές του.

Μπορεί να δουν την τελευταία εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ως υποστήριξη του επιχειρήματος του Μακρόν ή, αντ' αυτού, ως λόγο να παραμείνουν σε μια διατλαντική προσέγγιση.

Ή θα μπορούσαν να επιλέξουν τη μέση λύση και να δεσμευτούν να διατηρήσουν και τις δύο σχέσεις.

Το εάν η Γαλλία μπορεί η ίδια να επιλύσει την αντίφαση στην προσέγγισή της στην ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία μένει να φανεί.

Η Γαλλία έχει εδώ και καιρό μια αμφίθυμη στάση όσον αφορά την ευρωπαϊκή συνεργασία, την προωθεί με κάποιους τρόπους ενώ με άλλους την εμποδίζει, σαν διχασμένη ανάμεσα στην επιθυμία δημιουργίας «ευρωπαϊκών» συστημάτων και στην επιταγή της εθνικής κυριαρχίας."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Εκτίμησή μας από τα παραπάνω είναι ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θεμελίωσε μια νέα περίοδο ψυχρού πολέμου στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, γεγονός που θα έχει ως άμεση συνέπεια την εκτίναξη των αμυντικών δαπανών από τις χώρες της ΕΕ

Ο Πούτιν χάρη στην επίθεση του στην Ουκρανία, πέτυχε να αναστήσει το ΝΑΤΟ κυριολεκτικά, γεγονός που συνεπάγεται αύξηση των πωλήσεων οπλικών συστημάτων από ΗΠΑ-Μ. Βρετανία σε Ευρωπαϊκές χώρες

Το όραμα Γαλλίας-Γερμανίας για έναν ισχυρό Ευρωστρατό συρρικνώνεται στη δημιουργία ενός στρατιωτικού φορέα εντός των πλαισίων του ΝΑΤΟ

Οι πωλήσεις  Γαλλικών οπλικών συστημάτων αναμένεται να αυξηθούν στην Ευρώπη, όχι όμως σε μεγάλο βαθμό λόγω των παραπάνω λόγων

Η Ελλάδα θα εξακολουθεί να εξοπλίζεται και στο μέλλον από Γαλλία και ΗΠΑ κατά κύριο λόγο, γεγονός που κατατάσσει τη χώρα μας σε σταθερό αγοραστή  αμυντικών οπλικών συστημάτων από τη φίλη και σύμμαχο Γαλλία και οικονομικό πυλώνα της Γαλλικής αμυντικής βιομηχανίας

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ