Οπλικά συστήματα
Ενημερώθηκε στις:

Defense Express: Η Ελλάδα πιθανόν να δώσει M270 στην Ουκρανία

Εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχουν περισσότερες από δώδεκα χώρες στον κόσμο που διαθέτουν συνολικά 374 μονάδες M270.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι η μόνη χώρα που προμηθεύει πυραυλικά συστήματα MLRS όπως τα HIMARS και M270, τα οποία είναι ικανά να εκτοξεύουν σε απόσταση έως και 70 km με πυραύλους υψηλής ακρίβειας. Τη μεταφορά των συστημάτων Μ270 ανακοίνωσε και επίσημα ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας.

Θεωρητικά, η Γερμανία μπορεί να είναι μια από τις πιθανές χώρες όπου έχουν ήδη ξεκινήσει οι συνομιλίες για τη μεταφορά του M270. Ο τοπικός Τύπος κάνει ήδη ρεπορτάζ για αυτή την απόφαση, αλλά η πρακτική δείχνει ότι η γερμανική κυβέρνηση βρίσκει πάντα τεράστια «αλλά» που εμποδίζουν την ταχεία μεταφορά όπλων.

Υπάρχουν όμως χώρες που μπορούν να μεταφέρουν τέτοια συστήματα χωρίς καν να το τονίζουν.

Το Defense Express αποφάσισε να διερευνήσει ποιες χώρες διαθέτουν ακόμα τα απαραίτητα συστήματα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Να σημειωθεί επίσης ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες είναι οπλισμένες με 415 μονάδες M142 HIMARS και 225 μονάδες M270A1 MLRS, ανακοίνωσαν επίσημα τη μεταφορά μόνο τεσσάρων συστημάτων που απαιτούνται για εκπαίδευση . Σημειώνοντας ότι η μεταφορά οποιουδήποτε όπλου είναι μια συνεχής διαδικασία και ο αριθμός των όπλων μπορεί να αυξηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όσον αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, ο αριθμός των M270, με τους οποίους είναι έτοιμο να μοιραστεί το Λονδίνο, είναι ακόμη άγνωστος. Καθώς και η θεωρητική δυνατότητα της Γερμανίας να διαθέσει 41 μονάδες M270 MLRS.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη χώρες που μπορούν να μεταφέρουν αυτά τα συστήματα με τη συντονισμένη βοήθεια του πολιτισμένου κόσμου. Συγκεκριμένα, στη Γαλλία υπάρχουν 13 μονάδες και στην Ελλάδα - 36 μονάδες M270 MLRS. Θεωρητικά, η μεταφορά από αυτές τις χώρες είναι πιο πιθανή από ό,τι, για παράδειγμα, από τη Φινλανδία, όπου 22 συστήματα μπορεί να έχουν απόλυτη ανάγκη ανά πάσα στιγμή για άμυνα κατά της Ρωσίας, αναφέρει η αμυντική ιστοσελίδα.

Επίσης, δεν έχει νόημα να περιμένουμε στρατιωτική βοήθεια από την Τουρκία, επειδή ο ίδιος ο τουρκικός στρατός πολεμά αυτή τη στιγμή στη Συρία και μπορεί κάλλιστα να χρειαστούν 12 μονάδες M270

Δεν υπάρχουν πλέον χειριστές M270 στις χώρες του ΝΑΤΟ. Αλλά λόγω του γεγονότος ότι ο συνασπισμός των συμμάχων της Ουκρανίας δεν περιορίζεται στις χώρες του ΝΑΤΟ, είναι δυνατό να ενισχυθεί από άλλες χώρες. Αν και ένα τέτοιο σενάριο, πάλι, είναι περισσότερο θεωρητικό λόγω πολλών παραγόντων.

Συγκεκριμένα, η Ιαπωνία και η Κορέα, που είναι οπλισμένες με 60 και 58 μονάδες M270, αντίστοιχα, παρέχουν επί του παρόντος μόνο μη θανατηφόρα βοήθεια στην Ουκρανία. Να αναφέρουμε επίσης ότι αν και η Σιγκαπούρη είναι οπλισμένη με 18 M142 HIMARS, αλλά μέχρι στιγμής έχει ενταχθεί μόνο στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Επίσης, είναι πιθανό να μην περιμένουμε βοήθεια από μια σειρά από χώρες της Μέσης Ανατολής: Αίγυπτος (26), Ιορδανία (12), Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (32), Μπαχρέιν (9) και, φυσικά, το Ισραήλ (18), που είναι προσπαθώντας στη διπλωματική γλώσσα «να αποστασιοποιηθεί από τη σύγκρουση».

Έτσι, είναι πιο πιθανό να πάρει ένα επιπλέον M270 από την Ελλάδα. Τουλάχιστον αυτή η επιλογή φαίνεται καλύτερη από την προμήθεια απαρχαιωμένων BMP-1, την οποία η Γερμανία προσπαθεί να συμφωνήσει , καταλήγει το Defense Express.

https://www.youtube.com/watch?v=5oopQLwUJMQ

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ