Οπλικά συστήματα
Ενημερώθηκε στις:

Κίνδυνος από...Νότια Κορέα για τον Έβρο! Νέα τουρκικά άρματα μάχης θα χρησιμοποιηθούν σε “υποθετικές” συγκρούσεις με την Ελλάδα (Βίντεο)

Κίνδυνο για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, θεωρεί αμερικανικό περιοδικό, την τεχνική βοήθεια που δίνει η Νότιος Κορέα στην Τουρκία, σχετικά με την κατασκευή των τουρκικών αρμάτων μάχης ALTAY.   

“Η Τουρκία κατασκευάζει το άρμα μάχης ALTAY,  με τη βοήθεια της Νότιας Κορέας και εάν όλα πάνε καλά, η Άγκυρα σχεδιάζει να δημιουργήσει συνολικά 1.000 άρματα μάχης αυτού του τύπου”, αναφέρει το περιοδικό National Interest.

Το αμερικανικό περιοδικό αναφέρει ότι τα νέα τουρκικά άρματα μάχης θα χρησιμοποιηθούν σε “υποθετικές” συγκρούσεις με την Ελλάδα, την Αρμενία ή ακόμη και την Ρωσία”, ανάγοντας το θέμα στο επίπεδο των νεο-οθωμανικών φιλοδοξιών του καθεστώτος Ερντογάν.

Αν υλοποιηθεί αυτό το σενάριο, το οποίο θα είναι και το πιο πιθανό, οι Τούρκοι θα αποστείλουν σε μερικούς μήνες τα πρώτα τουρκικά άρματα ALTAY στα σύνορα με την Ελλάδα στον Έβρο, ενώ έχουν ήδη έχουν δοκιμάσει την διέλευση υδάτινου κωλύματος με αυτόν τον τύπο άρματος, κάτι που θεωρείται ότι δεν γίνεται τυχαία.    

Υπενθυμίζουμε ότι εντός του 2021, Τούρκοι αξιωματικοί εξέτασαν ενδελεχώς σενάρια διέλευσης μεγάλου υδάτινου κωλύματος με την χρήση αμφίβιων γεφυρών Samur, χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά όμως πρωτότυπο του άρματος ALTAY, ως ενδεικτικό των προθέσεων τους.

Βέβαια ξέρουν πως σε πραγματικές συνθήκες δεν θα καταφέρουν τίποτα, έχοντας απέναντί τους τα ελληνικά όπλα σε περίπτωση σύρραξης.

Στόχος της τουρκικής πολεμικής μηχανής ήταν, είναι και θα είναι πάντα ο Έβρος ποταμός, ο οποίος σύμφωνα με μερίδα Τούρκων αξιωματικών παλαιότερα, δεν θα είναι πιθανό εμπόδιο για τον Τουρκικό Στρατό», κάτι που φυσικά αποτελεί αποκύημα της φαντασίας τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πληροφορίες που δημοσιεύονται στον Τουρκικό Τύπο αναφέρουν επίσης πώς οι Τούρκοι αξιωματικοί μιλούν συχνά για πέρασμα των τουρκικών αρμάτων μάχης από την ελληνική τάφρο με τη χρήση των Samur.

Από ελληνικής πλευράς πάντως επισημαίνεται πώς τόσο ο ποταμός Έβρος, όσο και η τάφρος, είναι εμπόδια που πάρα πολύ δύσκολα μπορούν να ξεπεραστούν με τις γέφυρες που κατασκεύασαν οι Τούρκοι, ιδίως όταν καραδοκούν  τα ελληνικά πυροβόλα και οι πύραυλοι εδάφους-εδάφους.

Η Τουρκία και η Νότια Κορέα υπέγραψαν επιστολή προθέσεων για κορεατικές μηχανές για άρματα μάχης Altay, έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις 22 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, ο όμιλος Doosan της Νότιας Κορέας και η S&T Dynamics θα μεταφέρουν αρχικά περιορισμένο αριθμό κινητήρων και κιβωτίων ταχυτήτων για δοκιμή σε πρωτότυπα Altay.

Η Τουρκία έχει φιλοδοξία να αναπτύξει μια σειρά από εγχώρια οπλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των stealth μαχητικών αεροσκαφών MMU και οπλισμένων drones, επιδιώκοντας να μειώσει την εξάρτησή της από ξένες χώρες σε μια εποχή που η εσωτερική και εξωτερική πολιτική του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν αποξενώσει τους συμμάχους στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Αλλά το πρόγραμμά της για την ανάπτυξη ενός βαρέου τύπου τεθωρακισμένου άρματος μάχης με το όνομα Altay, δείχνει με σαφή τρόπο ότι η τουρκική αμυντική βιομηχανία παραμένει εξαρτημένη από ξένες κυρώσεις σε βασικές τεχνολογίες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Νότια Κορέα φαίνεται προς το παρόν  στο τουρκικό πρόγραμμα Altay μια σανίδα σωτηρίας, προσφέροντας την τεχνολογία για τον κινητήρα που είναι απαραίτητη για να προχωρήσει η Άγκυρα σε παραγωγή αρμάτων μάχης Altays, σύμφωνα με μια δήλωση προθέσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εάν το όλο εγχείρημα στεφθεί με επιτυχία ( διότι υπάρχουν και οι ΗΠΑ που καραδοκούν), η Τουρκία θα μπορέσει τελικά να  προχωρήσει σε σχέδια για την κατασκευή 1.000 αρμάτων μάχης Altay καθώς και στην εξαγωγή του συγκεκριμένου άρματος μάχης σε πελάτες στη Μέση Ανατολή και την Ασία.

Οι Τουρκικές Χερσαίες Δυνάμεις εκτιμάται ότι διατηρούν μεταξύ 2.500 και 3.000 άρματα μάχης αμερικανικής και γερμανικής προέλευσης.

Τουρκικά άρματα μάχης συμμετείχαν ενεργά στην μακροχρόνια σύγκρουση με Κούρδους αυτονομιστές, αλλά στην Συρία, ενώ αναπτύχθηκαν σε Λιβύη, τη Συρία και Ιράκ.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ