Οπλικά συστήματα
Ενημερώθηκε στις:

Οι ΗΠΑ θέλουν μας ''πασάρουν'' τις προβληματικές φρεγάτες: ''Έχουμε την καλύτερη λύση''!

Πολλές και ενδιαφέρουσες ειδήσεις περιελάμβαναν οι παρατηρήσεις του Αμερικανού Πρέσβη Pyatt στην Έκθεση Άμυνας της Αθήνας (DEFEA) 2021.

Έχοντας στο πλευρό την Heidi Grant, τον στρατηγό Jarrard και όλη την ομάδα μιας ιδιαίτερα διακεκριμένης αντιπροσωπείας των ΗΠΑ, θέλησε να μας....πουλήσει τα αμερικανικά εξοπλιστικά “καλούδια”!

Αφού έριξε το καρότο με διθυράμβους για τη στρατηγική σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας και, φυσικά, για τους αμυντικούς δεσμούς μας, μετά πήρε το....μαστίγιο και ξεκαθάρισε πως οι δικές τους φρεγάτες είναι οι καλύτερες για εμάς, ενώ αποκάλυψε πως συζητάμε και για τα General Atomics MQ-9 .

Είπε κι άλλα μέχρι να φτάσει στο ψητό.... Για τις κοινές ασκήσεις στο Πετροχώρι, για τα Blackhawk, που “προέρχεται από την ίδια οικογένεια αεροσκαφών με το MH-60 Romeos, το οποίο το Ελληνικό Ναυτικό θα αποκτήσει σύντομα, δίνοντας στην Ελλάδα μία από τις ισχυρότερες δυνατότητες ευαισθητοποίησης στον τομέα του ναυτικού σε επίπεδο ΝΑΤΟ”.

Για τα Apache είπε πως “θα μιλήσω με την Boeing αύριο για τη δουλειά που κάνουν για τον εκσυγχρονισμό αυτών των συστημάτων''.

Μίλησε επίσης για το M1117, το θωρακισμένο όχημα που “η Ελλάδα αποκτά μέσω των προγραμμάτων μας”.

Για το JLTV από το Oshkosh, είπε πως ανυπομονεί να έχει την ευκαιρία να το οδηγήσει λίγο αργότερα... “Είναι επίσης ένα άλλο σύστημα που οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν στην Ελλάδα για να υποστηρίξουν, ιδίως, την πραγματικά ακμάζουσα σχέση μεταξύ των Ειδικών Δυνάμεων μας” ανέφερε.

Διευκρίνισε όμως πως το....deal πρέπει να συνεχιστεί: “Δεν στηριζόμαστε στις δάφνες μας. Συνεχίζουμε να προχωρούμε μπροστά. Έχουμε τα General Atomics MQ-9 που εκτίθενται σήμερα, ένα σύστημα που συζητάμε με την ελληνική κυβέρνηση

Είμαι ακόμα πεπεισμένος ότι για την Ελληνική μελλοντική φρεγάτα, η προσφορά που προτείνει η Lockheed Martin για την προμήθεια ελληνικών φρεγάτων, αντιπροσωπεύει τη μοναδική πιο ανταγωνιστική επιλογή που διαθέτει σήμερα η Ελλάδα, ιδίως λόγω της δέσμευσης της Lockheed Martin για μια ισχυρή συνεργασία με τον φίλο μου Γιώργο Προκοπίου, ο οποίος τώρα έχει αποκτήσει το ναυπηγείο Σκαραμανγκά και οι ΗΠΑ επιθυμούν να είναι μέρος της αναγέννησης της ελληνικής ναυπηγικής στο Σκαραμανγκά, και φυσικά όλες οι άλλες αμερικανικές εταιρείες και πάροχοι υπηρεσιών που είναι σήμερα εδώ.”
 

Ταυτόχρονα, η Lockheed Martin Europe, σε συνεχόμενα μηνύματά της προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα, αναφέροντας τα εξής: ''12.000+ θέσεις εργασίας. 700+ προμηθευτές. Η κατασκευή πολεμικών πλοίων μπορεί να επιφέρει τα παραπάνω και ακόμα περισσότερα στην εθνική οικονομία. H ναυπήγηση πλοίων επιφέρει οικονομική ανάπτυξη. Μάθετε περισσότερα για το πώς η μελλοντική φρεγάτα της Ελλάδας (HFF) θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίες υψηλού επιπέδου. Συναντήστε μας στη @DEFEA2021.'' 

Ας μη γελιόμαστε και ας μην κοροϊδεύει ο ένας τον άλλον. Οι MMSC είναι οι LCS τύπου Freedom, που από τον τίτλο τους (Littoral Combat Ships) προσδιορίζουν την αποστολή τους. Σκάφη παράκτιων αποστολών είναι και τίποτα άλλο.
 
Σχεδιάσθηκαν και κατασκευάσθηκαν στα πλαίσια ενός νέου δόγματος (την δεκαετία του 90) του Αμερικανικού Ναυτικού, για πλοία με ολιγομελές πλήρωμα που θα επιχειρούν πλησίον των ακτών, αλλά  απεδείχθησαν ένα από τα μεγαλύτερα φιάσκο για το Αμερικανικό Ναυτικό, με αποτέλεσμα λόγω των προβλημάτων τους και τον πρόωρο  παροπλισμό τους να αποφασίσουν οι Αμερικανοί αλλά και στο σχέδιο προϋπολογισμού για το έτος 2022 να μην προβλέπεται η κατασκευή άλλης LCS.  

 

Δηλώσεις Γεωργιάδη  

 

«Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία απόκτησης τεσσάρων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού. Όμως, οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες. Την επόμενη εικοσαετία πρέπει να πάρουμε τουλάχιστον δώδεκα φρεγάτες. Αυτό σημαίνει ότι η επιλογή του τύπου της φρεγάτας θα ακολουθήσει το Πολεμικό Ναυτικό και τα επόμενα χρόνια. Και αυτός που θα έρθει να γίνει ο συνεταίρος μας σε αυτή την προσπάθεια δεν θα είναι για μία μόνο αγορά, αλλά για μια μακροχρόνια σχέση», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης. 

Επισήμανε ότι η Ελλάδα σήμερα διαθέτει «εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, ανταγωνιστικό κόστος εργασίας και διαφορετική νοοτροπία από αυτή που μας έφερε στη χρεοκοπία» και άρα τα ελληνικά ναυπηγεία μπορούν να πρωταγωνιστήσουν.

«Πρώτος στόχος», τόνισε αναφερόμενος στην απόκτηση των τεσσάρων φρεγατών, «είναι η εξασφάλιση της άμυνας και μόλις πληρωθεί αυτή η παράμετρος, επόμενος στόχος είναι η συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας». «Είναι», υπογράμμισε, «δίκαιο και λογικό». Εκτίμησε ότι υπάρχει «διεθνής ευνοϊκή συγκυρία» για την ανάπτυξη των ελληνικών ναυπηγείων, επισημαίνοντας ότι «ο παγκόσμιος στόλος πρέπει να μετατραπεί σε φιλικότερο προς το περιβάλλον», την ώρα που «στους Έλληνες εφοπλιστές ανήκει το μεγαλύτερο μέρος αυτού του στόλου».

«Δεν αρκεί ο πατριωτισμός», υπογράμμισε, για να προσθέσει πως «οι πλοιοκτήτες βλέπουν ανταγωνιστικές τιμές και αξιόπιστες υπηρεσίες», αλλά πρέπει και τα ναυπηγεία «να τηρούν τις δεσμεύσεις τους». «Όλο αυτό το περιβάλλον» δημιουργεί μεγάλη αισιοδοξία «για μια επιτυχημένη επένδυση στα ελληνικά ναυπηγεία» κατέληξε ο υπουργός Ανάπτυξης. 

https://twitter.com/LMEuropeNews/status/1414916282202345483https://twitter.com/LMEuropeNews/status/1414916436624093189

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

meloni
Κόσμος 0

Βγήκε από τα ρούχα της η Μελόνι με τον Πούτιν παρουσία Μητσοτάκη-«Η Ρωσία στέλνει αράδα λαθρομετανάστες σε όλη την ΕΕ, μας απειλεί πολύπλευρα»

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε την απειλή που θέτει η Ρωσία για την «ασφάλεια και την δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης»...