Οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιπλήξει τον σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία, για την απόφαση της τελευταίας να αγοράσει πυραυλικά συστήματα άμυνας από τη Ρωσία, και τώρα πιέζει την Ινδία να εγκαταλείψει τα φερόμενα σχέδια της για την αγορά των ίδιων όπλων από τη Μόσχα.
Οι ΗΠΑ φοβούνται ότι τα αεριωθούμενα αεροσκάφη τους είναι ορατά στους S-400, μια υποψία που είναι ο λόγος στις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να αποτρέψει τους συμμάχους και τους συνεργάτες να αγοράσουν τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα , σύμφωνα με την εφημερίδα The National Interest.
Το Εθνικό ενδιαφέρον έδειξε ότι το μαχητικό F-22 και το F-35, καθώς και το B-2 Spirit stealth βομβαρδιστικό, βασίζονται στην ταχύτητα και την ικανότητα να εισέρχονται και να εξέρχονται γρήγορα από τις ζώνες ραντάρ άμυνας. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται , οι S-400 εξελίσονται ολοένα και περισσότερο καθώς τώρα μεταδίδουν τα δεδομένα των ραντάρ τους σε πραγματικό χρόνο.
Σύμφωνα με τον διαδικτυακό ιστότοπο The National Interest, αυτή η δυνατότητα μπορεί να επιτρέψει στούς S-400 να αφαιρέσει το πλεονέκτημα τακτικής αιφνίδιας επίθεσης των αμερικανικών αεροσκαφών και να δώσει στο ρωσικό όπλο τη δυνατότητα να εντοπίζει και να καταρρίπτει αποτελεσματικά τα αόρατα μαχητικά.
Το διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης δημοσίευσε μια ιστορία που υποδηλώνει ότι αυτό το χαρακτηριστικό των S-400, το οποίο η Μόσχα έχει εκμεταλλευτεί εδώ και καιρό, μπορεί να είναι πίσω από τις πρόσφατες προσπάθειες του Πενταγώνου να πείσει την Ινδία να εγκαταλείψει τα αναφερόμενα σχέδιά της για αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος άμυνας. Θα εξηγούσε επίσης γιατί η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις εναντίον του συμμάχου της στο ΝΑΤΟ - της Τουρκίας - αφού η τελευταία αρνήθηκε να απορρίψει τους S-400 που είχε αγοράσει.
Πρέπει να υπενθυμίσουμε σε αυτό το σημείο ότι η Τουρκία αν και προειδοποιήθηκε επι κυβερνήσεως Τραμπ για κυρώσεις, αγνόησε αυτές και προχώρησε στην πλήρη ενεργοποίησή τους .Με την θητεία του νέου προέδρου Μπαιντεν η Αμερική φαίνεται πιο αποφασισμένη από ποτέ να επιβάλλει κυρώσεις αφού στην πρόταση της Τουρκίας για βραχεία αποθήκευσης τους απάντησε αρνητικά.
Γιατί η Ουάσιγκτον αντιτίθεται στις πωλήσεις World-Wide S-400
Οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν τότε ότι το κίνητρο για κυρώσεις και το πάγωμα των πωλήσεων F-35 στην Άγκυρα ήταν η ασυμβατότητα των ρωσικών όπλων με το αμυντικό δίκτυο του ΝΑΤΟ. Αργότερα, η Ουάσινγκτον ισχυρίστηκε ότι η Μόσχα μπορεί να λάβει κρίσιμες πληροφορίες για τα F-35 μέσω των S-400 που αναπτύχθηκαν στην Τουρκία, αλλά αρνήθηκε να συνεργαστεί με την Άγκυρα για να αποτρέψει μια πιθανή διπλωματική λύση. Πιο πρόσφατα, ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε την Τουρκία ότι φέρεται να μην ενεργεί ως «σύμμαχος των ΗΠΑ» παίρνοντας την κυρίαρχη απόφαση να αγοράσει S-400 από τη Ρωσία.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε την κριτική του Λευκού Οίκου για τη συμφωνία της κυβέρνησής του με τη Μόσχα και υπενθύμισε επανειλημμένα στην Ουάσιγκτον πώς η Άγκυρα προσπάθησε ανεπιτυχώς να προμηθευτεί πυραυλικά συστήματα Patriot από τις ΗΠΑ για χρόνια. Εξήγησε ότι η Τουρκία δεν είχε άλλη επιλογή από το να κοιτάξει αλλού για να ενισχύσει την εθνική της ασφάλεια. Απέρριψε όλες τις προσπάθειες των ΗΠΑ να αναμιχθούν στις κυρίαρχες υποθέσεις της χώρας και πρότεινε τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας για την επίτευξη συμβιβασμού στο θέμα. Η πρόταση, ωστόσο, έχει αγνοηθεί μέχρι στιγμής από τις ΗΠΑ.