Στην αεροπορική βάση της Ταναγρας βρίσκονται από την Τρίτη τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη Rafale τα οποία συμμετέχουν στην άσκηση «Σκύρος 2021». Στο πλαίσιο της διμερούς άσκησης, εκτός των γαλλικών Rafale, στην 114 Πτέρυγα Μάχης βρίσκονται ελληνικά Mirage 2000 και F-16.
Σήμερα στα πλαίσια της Ασκησης πέταξαν σε σχηματισμό και πάνω από την Λήμνο, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην γείτονα χώρα .Υπενθυμίζεται ότι στις 25 Ιανουαρίου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και η Γαλλίδα ομόλογός, Φλοράνς Παρλί, υπέγραψαν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας τη σύμβαση για την προμήθεια των 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale.
Δηλώσεις Φλώρου για Rafale
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ χαρακτήρισε στενούς συμμάχους την Ελλάδα και τη Γαλλία. «Έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα», είπε. Χαρακτήρισε σημαντική ευκαιρία «να δούμε από κοντά τα Rafale» καθώς θα βγάλουμε, όπως είπε, «χρήσιμα συμπεράσματα για το αεροσκάφος, που σύντομα θα λειτουργήσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας».
«Οι σχέσεις Ελλάδας – Γαλλίας είναι εξαιρετικές» είπε και συμπλήρωσε ότι υπάρχει «κοινή θέληση για περαιτέρω σύσφιξη». Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επεσήμανε, επίσης, ότι η Ελλάδα είναι «η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αποκτά Rafale», κάτι που «πολλαπλασιάζει την ισχύ μας».
«Το αεροσκάφος και τα όπλα του αποτελούν αξιομνημόνευτη προσθήκη για τις Ένοπλες Δυνάμεις» και θα μας επιτρέψει «να συνεχίσουμε να προωθούμε τη σταθερότητα στην περιοχή μας» πρόσθεσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.
Ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης χαρακτήρισε «άψογη» τη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο της άσκησης «Σκύρος» ενώ υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Γαλλία, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο εξασφαλίζουν τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
«Τέτοιες ασκήσεις», είπε ο αρχηγός ΓΕΑ, «δίνουν την ευκαιρία σε Έλληνες και Γάλλους πιλότους να πετάξουν μαζί. Να δουλέψουμε ως ομάδα και να λειτουργήσουμε αποτελεσματικά». «Με ρεαλιστική εκπαίδευση, μαθαίνουμε να συνεργαζόμαστε» πρόσθεσε.
Για την απόκτηση των Rafale, υπογράμμισε ότι μπορούν να καταφέρουν «στρατηγικά πλήγματα καθώς έχουν την ικανότητα να πλήξουν στόχους σε ξηρά, αέρα και θάλασσα».