Γεύση από τα γαλλικά μαχητικά Rafale, παίρνει η ελληνική αεροπορία, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη ελληνογαλλική άσκηση. Τα μαχητικά προσγειώθηκαν στην Τανάγρα, επισφραγίζοντας έτσι την μεγάλη συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες.
Η γαλλική άσκηση με το ελληνικό όνομα «Skyros» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τους Γάλλους να «φιλοξενούνται» στη φωλιά των Ελληνικών Μιράζ στην Τανάγρα. «Το Rafale είναι ένα αεροσκάφος που αλλάζει τα δεδομένα για μας. Είμαι σίγουρος ότι θα αλλάξει τα δεδομένα για όποια Πολεμική Αεροπορία πετάει με Rafale» δήλωσε ο υποπτέραρχος της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, Λεργμπέντ Λοράντ.
Έλληνες και Γάλλοι ιπτάμενοι εκπαιδεύονται μαζί σε όλα τα σενάρια εναέριας μάχης και συνεργασίας. Σε συνθέτες αποστολές υψηλού συμβολισμού και αξίας. Από τον χώρο του Cockpit γίνονται όλες οι διαδικασίες ανεφοδιασμού. Από την μια πλευρά βρίσκονται οι πιλότοι και πίσω τους οι χειριστές που οδηγούν τα μπουμ στα μαχητικά για να τους δώσουν καύσιμο.
«Θα πετάξουμε στην άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ, η οποία είναι μια ελληνική άσκηση και θα χαρούμε ιδιαίτερα να υποδεχτούμε την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία στην άσκηση VOLFA στη Γαλλία» είπε ο κ. Λοράντ. Η Αθήνα και το Παρίσι σχεδιάζουν το επόμενο διάστημα περισσότερες κοινές ασκήσεις, με τους Γάλλους να επιδιώκουν συχνή και πυκνή παρουσία τους στο ελληνικό FIR.
Ήδη έχει κλειδώσει η γαλλική συμμετοχή με δώδεκα συνολικά αεροσκάφη στην άσκηση «Ηνίοχος» της Πολεμικής Αεροπορίας.
Ο ανεφοδιασμός ήταν ένα από τα σενάρια της μεγάλης άσκησης με την ονομασία «SKYROS» όπου δύο Ελληνικά Mirage, τέσσερα F-16 και τα τέσσερα Γαλλικά Rafale πήραν καύσιμο στον αέρα σε μια διαδικασία όπου μέσα σε ένα λεπτό ένας τόνος κηροζίνης μεταφέρεται από τις δεξαμενές του ιπτάμενου τάνκερ στο μαχητικό.
Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε ότι ο εναέριος εφοδιασμός θα γινόταν όπως και πραγματοποιήθηκε πάνω από το Ιόνιο Πέλαγος κοντά στη Ζάκυνθο την ώρα που το πεδίο των επιχειρήσεων θα ήταν το Αιγαίο προς τα ανατολικά σύνορα. Με ακρίβεια τόσο οι Γάλλοι όσο και οι Έλληνες ιπτάμενοι ολοκλήρωσαν μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο τον ανεφοδιασμό παρά το γεγονός ότι συνεργάστηκαν για πρώτη φορά στον αέρα σε ανάλογη επαιδευτική δραστηριότητα.