Όπως όλα δείχνουν, η ηγεσία του ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με τα Επιτελεία « γκαζώνει» ώστε να τρέξουν προγράμματα που θα ενισχύσουν ριζικά την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων.
Οι προτεραιότητες έχουν τεθεί και δεν είναι άλλες από την συντήρηση και αναβάθμιση όλων των οπλικών συστημάτων που διαθέτουν Στρατός Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία αλλά και την ταχύτητατη υλοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε κλάδου.
Τα εξαιρετικά περιορισμένα κονδύλια την τελευταία δεκαετία, οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις σε προγράμματα για τα οποία υπήρχαν τα χρήματα όπως για παράδειγμα η υποστήριξη των Mirage αλλά και η απόκτηση τορπιλών βαρέως τύπου για τα υποβρύχια του Στόλου αλλά και σε πολλές περιπτώσεις τα κωλύματα εξαιτίας του νόμου περί εξοπλισμών είχαν ως αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος.
Μπορεί να επικρατεί ακόμη ηρεμία σε Αιγαίο, Έβρο και νησιά εν αναμονή των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία όμως οι Έλληνες επιτελείς και όλοι οι εμπλεκόμενοι στα εξοπλιστικά προγράμματα εκμεταλλεύονται τον πολύτιμο χρόνο πέρα από τη δυνατότητα για ανασύνταξη.
Χαρακτηριστικό της απόφασης να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος είναι και το γεγονός ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος έχει συγκροτήσει μια άτυπη Task Force, όπως αναφέρει ο Κώστας Σαρικάς στο newpost.gr και σε πλήρη συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία και την ΓΔΑΕΕ παρακολουθεί την εξέλιξη όλων των προγραμμάτων ώστε να δίνονται άμεσα λύσεις σε γραφειοκρατικά προβλήματα και να «τρέχουν» με τη μέγιστη ταχύτητα.
Η ολοκλήρωση της συμφωνίας για τα Rafale με την προσπάθεια να επικεντρώνεται ώστε να «πέσουν» οι υπογραφές με τους Γάλλους έως τα τέλη του χρόνου αποτελεί τη βασική προτεραιότητα για την Πολεμική Αεροπορία την ώρα που έλαβε αίσιο τέλος το ζήτημα της FOS για την υποστήριξη των Mirage.
Ο «πυρετός» διαβουλεύσεων με το Παρίσι συνεχίζεται ενώ ουσιαστική ήταν και η επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτέραρχου Γεώργιου Μπλιούμη στη βάση Mont-de- Marsan.
Ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου βρέθηκε στο Μοντ Ντε Μαρσάν, στη δυτική Γαλλία για την πολυεθνική αεροπορικη άσκηση VOLFA 20, είχε την ευκαιρία να πετάξει με Rafale (στην δεύτερη θέση) και να ενημερωθεί για τις δυνατότητες του αεροσκάφους. Πέταξε σε σχηματισμό δυο Rafale, τα οποία εκτέλεσαν σενάρια εναέριας μάχης, χαμηλής πλεύσης και προσβολής στόχων εδάφους και επιφάνειας.
Στην τελική ευθεία για την επιλογή της νέας φρεγάτας βρίσκεται και το Πολεμικό Ναυτικό με την εξέταση των προσφορών από τουλάχιστον έξι χώρες. Πρόκειται αναμφίβολα για ιδιαίτερα σύνθετο ζήτημα αφού πέρα από την επιλογή πλοίου με τα χαρακτηριστικά που επιθυμεί το ΠΝ σημαντικές παράμετροι στην τελική απόφαση είναι η δυνατότητα προσφοράς πλοίων ενδιάμεσης λύσης, η χρησιμοποίηση Ελληνικών ναυπηγείων αλλά και οι στρατηγικές συμφωνίες σε ανώτατο επίπεδο.
Ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης και οι αρμόδιοι επιτελείς εξετάζουν όλες τις προσφορές με διάθεση να ληφθεί το συντομότερο απόφαση αλλά και με γνώμονα το γεγονός ότι πρόκειται για πλοία τα οποία θα αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του Στόλου για τις επόμενες δεκαετίες.
Σε υψηλούς ρυθμούς κινείται και το Γενικό Επιτελείο Στρατού με τον Αρχηγό Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση να επικεντρώνει την προσπάθεια στη συντήρηση και στον εκσυγχρονισμό των οπλικών συστημάτων που διαθέτει ο Στρατός Ξηράς όπως οι πολλαπλοί εκτοξευτές MLRS και RM-70,τα ελικόπτερα Apache και NH-90 και τα αντιαρματικά KORNET .Επιπλέον το ΓΕΣ «τρέχει» το πρόγραμμα των KIOWA ώστε να ενταχθούν άμεσα στην άμυνα του Έβρου και νησιών ενώ εξελίξεις αναμένονται σχετικά με την απόκτηση των τεθωρακισμένων M1117 από τα Αμερικανικά αποθέματα αλλά και των Ισραηλινών Spike Nlos.
Επιπλέον, όπως σας αναφέραμε και σε προηγούμενο άρθρο, έχει μπει στο «τραπέζι» και η σταδιακή μέσα στα επόμενα χρόνια αντικατάσταση των γερασμένων πλέον M-113 A1-A1E-A2 με νέα σύγχρονα ερπυστριοφόρα όπως τα M2 Bradley αλλά και τεθωρακισμένα τροχοφόρα όπως τα M117 Guardian που κρίνεται επιβεβλημένη.