DRONES
Οπλικά συστήματα

Αιφνιδιασμός στην Άγκυρα:Τα πρώτα drones που θα επιτηρούν τα ελληνικά σύνορα

Ένας ισχυρότατος αμυντικός άξονας κατά των τουρκικών σχεδίων έχει δημιουργηθεί σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο από Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ, ενόψει των ταχύτατων ενεργειακών εξελίξεων και της κατασκευής του αγωγού East Med.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηρθε η ώρα των drones, των μη επανδρωμένων αεροσκαφών για την επιτήρηση των συνόρων μας και για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας. Τα πρώτα υπερσύγχρονα drones (UAV), τύπου Heron, αναμένονται σε λίγες εβδομάδες και πρόκειται να εγκατασταθούν στην καρδιά του Αιγαίου και όχι στη Λάρισα όπως είχε αρχικά προταθεί (σ.σ. για ευνόητους λόγους δεν αναφέρεται το ακριβές σημείο απ΄όπου θα επιχειρούν τα drones).

Η κίνηση των Ισραηλινών για εγκατάσταση ενός υπερσύγχρονου ραντάρ στην Α. Κρήτη αποτελεί ένδειξη της ισχυροποίησης της συμμαχίας και της άσχημης θέσης στην οποία βρίσκεται η Άγκυρα, καθώς από δω και πέρα θα παρακολουθείται κάθε κίνησή της.

Οι ανάγκες για την επιτήρηση από την χώρα μας και στην Αν. Μεσόγειο διαρκώς πληθαίνουν, καθώς όλοι οι σύμμαχοι έχουν αναγνωρίσει την σταθερότητα της Ελλάδας στο ευρύ και μεγάλο τόξο από τα Βαλκάνια έως την Αν. Μεσόγειο.

Τα Heron νοίκιασε η χώρα μας από το Ισραήλ με τη μέθοδο του leasing για τρία χρόνια με προοπτική ανανέωσης της σύμβασης για άλλα τρία χρόνια.

Της εγκατάστασης των ισραηλινών drones θα προηγηθεί η εκπαίδευση του προσωπικού καθ΄ότι ο χειρισμός τους και η τεχνική τους υποστήριξη θα γίνεται αποκλειστικά από Ελληνες και τα δεδομένα που θα παρέχουν θα είναι μόνον για ελληνική αμυντική και επιχειρησιακή  χρήση. Εξυπακούεται ότι για να είναι πλήρως επιχειρησιακά έτοιμα θα περάσει ικανός χρόνος για εκπαίδευση.

Τα ισραηλινής κατασκευής drones που ενοικιάζει η χώρα μας θεωρούνται ιδανικά για την επιτήρηση των θαλασσίων και χερσαίων συνόρων μας,. Είναι αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, μπορούν να εκτελέσουν αποστολές σε απόσταση έως και 1.000 χιλιόμετρα από τη βάση τους σε ύψος 40.000 πόδια, φέρουν ραντάρ θαλάσσιας επιτήρησης, κάμερες και ηλεκτρο-οπτικό αισθητήρα με δυνατότητες λειτουργίας τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα και ένα πακέτο «τεχνικής νοημοσύνης».

Ισχυρή αντοχή

Εφοδιασμένα  με επικοινωνίες μέσω δορυφόρου, τα Heron, κατά τους επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας, προσφέρουν ισχυρή επιχειρησιακή αντοχή σε ένα ευρύ πεδίο αποστολών, όπως η επιτήρηση, η φύλαξη συνόρων, η έρευνα και η διάσωση καθώς και η διαχείριση καταστροφών.

Την ίδια ώρα η εξαγγελία που έκανε προ εξαμήνου  ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος για την κατασκευή ενός εθνικού UAV φαίνεται πως παίρνει σάρκα και οστά. Την Τετάρτη ο υπουργός θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αρχίσει η ελληνική σχεδίαση και παραγωγή με την στήριξη της ΕΕ του πρώτου «εθνικού drone» για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Με δυο λόγια θα χρηματοδοτηθεί ένα πρόγραμμα για την κατασκευή ενός εθνικού drone.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρεται συχνά στην περαιτέρω ενίσχυση του ευρωπαϊκού προγράμματος Βιομηχανικής Ανάπτυξης που αξιοποιεί την χώρα μας και ενισχύει την εθνική άμυνα. Μ΄ένα κονδύλι 27 εκατ. ευρώ η  ΕΕ ενισχύει οικονομικά την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αμυντικής τεχνολογίας και βιομηχανίας. Και τούτο επειδή λαμβάνει υπόψη τις τρέχουσες προκλήσεις και το ασταθές πολιτικό τοπίο.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...