Οπλικά συστήματα

Ξεκίνησε η αντεπίθεση: Έρχονται τα ελληνικά drones - Σχέδιο θωράκισης των νησιών από την Αθήνα

Οι τεχνικές του πολέμου βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά των σύγχρονων επιχειρήσεων επιτήρησης, κατασκοπείας, αλλά ακόμα και επιθέσεων σε ευάλωτες θέσεις του εχθρού.


Η Τουρκία έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων και πραγματοποιεί συνεχώς επιδείξεις ισχύος σε Έβρο και Αιγαίο, ωστόσο η Ελλάδα έχει επίσης μπει στο "παιχνίδι" των UAV. 

Η Τουρκία έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων και πραγματοποιεί συνεχώς επιδείξεις ισχύος σε Έβρο και Αιγαίο. Η Ελλάδα όμως ετοιμάζει την δική της απάντηση στα τουρκικά UAV.

Τα UAV γενικώς σε αέρα στεριά και θάλασσα αποτελούν το μέλλον των στρατιωτικών συγκρούσεων. Όλα αυτό το διάστημα έχουμε διάφορες τουρκικές ασκήσεις, κινήσεις πλοίων, υποβρυχίων και αεροσκαφών και UAV  στην Α.Μεσόγειο με επίκεντρο την Λιβύη.    

Η Ελληνική ''απάντηση'' 

Σάρκα και οστά παίρνει η προ εξαμήνου εξαγγελία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου περί υλοποίησης εθνικού UAV.

Η Ελλάδα σημείωσε μια μεγάλη επιτυχία στον τομέα της ανάπτυξης αμυντικών συστημάτων: Τέσσερις διαφορετικές ευρωπαϊκές κοινοπραξίες, συντονιζόμενες από Ελληνικές Εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας, διεκδίκησαν και πήραν χρηματοδότηση σε ανταγωνιστικά Ευρωπαϊκά Αμυντικά προγράμματα ανάπτυξης καινοτόμων συστημάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως τονίζει το Υπουργείο, είναι η πρώτη φορά που χρηματοδοτούνται αμυντικά προγράμματα ανάπτυξης δυνατοτήτων από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον τομέα της Άμυνας (EDIDP), που αποσκοπεί στην ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας και της καινοτόμου ικανότητας της αμυντικής βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η χώρα μας συμμετείχε στην διαδικασία αυτή με τέσσερα προγράμματα, τα οποία διαμορφώθηκαν από κοινοπραξίες εταιρειών, και τα οποία αφορούν στην ανάπτυξη συστήματος tactical UAV, λογισμικού ανίχνευσης απειλών στην κυβερνοασφάλεια, λογισμικού υποστήριξης λήψης αποφάσεων σε ζητήματα θαλάσσιας επιτήρησης και στην ανάπτυξη τακτικού συστήματος με τεχνολογίες αιχμής στις τηλεπικοινωνίες.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το ελληνικό UAV θα ξεκινήσει να υλοποιείται με ελληνική σχεδίαση και με την στήριξη του Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία θα χρηματοδοτήσει σημαντικό κομμάτι της πρώτης που αφορά στη σχεδίαση του.

40 προτάσεις 

Συνολικά υποβλήθηκαν 40 προτάσεις από Κράτη Μέλη της Ε.Ε. και μετά αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εγκρίθηκαν οι 16, μεταξύ των οποίων όλες οι ελληνικές προτάσεις. Σημειώνεται ότι οι δύο προτάσεις αφορούν προγράμματα που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO).

Με συνολικό χρηματοδοτούμενο προϋπολογισμό από την Ε.Ε., 27 εκατ. ευρώ, εταιρείες, πανεπιστήμια, ερευνητικά ινστιτούτα και υπηρεσίες των Υπουργείων θα εργαστούν εντατικά τα επόμενα πέντε χρόνια για να παρουσιάσουν σύγχρονα, καινοτόμα συστήματα, των οποίων οι διαμορφώσεις αξιολογήθηκαν με τις καλύτερες κριτικές από έμπειρους Ευρωπαίους αξιολογητές, καθώς και εγκρίθηκαν από εκπροσώπους των Υπουργείων Άμυνας των κρατών μελών της Ε.Ε.

Η επιτυχία της Ελλάδας θεωρείται άκρως σημαντική. Είναι ουσιαστικά η πρώτη φορά που το ΥΠΕΘΑ, συντονίζει και οργανώνει εταιρείες και πανεπιστήμια με στόχο την ενίσχυση της Άμυνας της Ελλάδος, δεδομένου ότι όλες οι επιχειρησιακές απαιτήσεις έχουν προδιαγραφεί από το ΓΕΕΘΑ.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας συνεχάρη όλους όσους εργάστηκαν συστηματικά ώστε η χώρα μας να βρεθεί στην πρωτοπορία, τόσο από τον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και από την επιχειρηματική, ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα και τόνισε ότι η χώρα μας υποστηρίζει ενεργώς την περαιτέρω ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Βιομηχανικής Ανάπτυξης που αξιοποιεί το δυναμικό της χώρας μας και ενισχύει την Εθνική Άμυνα. Λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες προκλήσεις και το ασταθές γεωπολιτικό τοπίο, κρίνεται περισσότερο επείγον από ποτέ, η ενίσχυση της στρατηγικής αμυντικής αυτονομίας της Ε.Ε. και η ανάπτυξη μια σταθερής κοινής βιομηχανικής και τεχνολογικής βάσης.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι με την αρχική αυτή χρηματοδότηση που εξασφαλίστηκε, η χώρα μας προωθεί την υλοποίηση των στόχων της Εγχώριας Αμυντικής και Βιομηχανικής Στρατηγικής, την κάλυψη των δεσμεύσεων της PESCO, την ανάπτυξη ελληνικών αμυντικών προϊόντων και την κάλυψη εθνικών επιχειρησιακών αναγκών. 

Το σχέδιο για τα νησιά 

Σε συνεχείς κινήσεις θωράκισης των νησιών προχωράει το «Πεντάγωνο», καθώς η Αγκυρα επιμένει σε ασκήσεις με αποβατικά σενάρια, ενώ προ ημερών αποκαλύφθηκε ακόμη και σχέδιο τουρκικής εισβολής στην Ελλάδα. Χθες εξάλλου οι Τούρκοι επέστρεψαν στην πρακτική των επικίνδυνων υπερπτήσεων, καθώς τουρκικά F-16 πέταξαν οκτώ φορές πάνω από ελληνικά νησιά. 

Ο ελληνικός σχεδιασμός, σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», περιλαμβάνει πλήθος κινήσεων και παρεμβάσεων για την ενίσχυση της ελληνικής άμυνας και της αποτρεπτικής δύναμης στα νησιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέες τορπιλάκατοι 


Στα πιο «φρέσκα» νέα, η πυραυλάκατος «Καραθανάσης», τύπου Super Vita, που είναι υπό κατασκευή στα ναυπηγεία Ελευσίνας είναι σχεδόν έτοιμη και στα τέλη Ιουνίου θα βρίσκεται στον ναύσταθμο Σαλαμίνας. Εκεί το ΠΝ θα προχωρήσει σε όποιες ενέργειες απαιτούνται για να τεθεί στις υπηρεσίες του Στόλου. Στο 70% έχουν φτάσει στο μεταξύ και οι εργασίες στην τελευταία πυραυλάκατο. Το ΠΝ εξοπλίζεται με πλοία μετά από πολύ καιρό. Οι δύο ΤΠΚ θεωρούνται υπερπολύτιμες, αφού φέρουν τα κατευθυνόμενα βλήματα κατά στόχων επιφανείας Exocet Block 3 εμβέλειας 180 χλμ. και με την ταχύτητά τους θα αποτρέπουν απειλές στα νησιά.

 

UAV’s Heron 


Τα δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη που αποκτήθηκαν από το Ισραήλ με leasing για 3 χρόνια θα συνδράμουν στη θωράκιση των νησιών με αποστολές επιτήρησης. Η Σκύρος εξετάζεται να χρησιμοποιηθεί ως βάση τους. Αλλωστε, η  αεροπορική βάση χρησιμοποιείται ήδη για μετασταθμεύσεις των UAV’s «Πήγασος». Επιπλέον, ένα από τα έξι «Πήγασος» που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία επιχειρεί τους τελευταίους μήνες με βάση τη Χίο για τις ανάγκες επιτήρησης των μεταναστευτικών ροών.

Ελικόπτερα Kiowa: Από τα 70 ελικόπτερα  αναγνώρισης και ελαφράς επιθετικής κρούσης OH-58D Kiowa Warrior που διαθέτει πλέον ο Ελληνικός Στρατός τα 50-60 θα εξοπλίσουν τα νησιά και τον Εβρο. Αυτό το διάστημα μελετάται σε ποια νησιά προκρίνεται να δημιουργηθούν λόχοι των 9-10 ελικοπτέρων Kiowa. Πάντως υποψήφια είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλά νησιά του Αν. Αιγαίου.

 

Ταχύπλοα Mark V 


Τον Απρίλιο έφτασαν τα 4 ταχύπλοα σκάφη Mark V ειδικών επιχειρήσεων (ανορθόδοξου πολέμου), τα οποία μας παραχωρήθηκαν από τις ΗΠΑ και θα εξοπλίσουν τη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών του ΠΝ.  Θεωρούνται «ατού» ευελιξίας για ειδικές επιχειρήσεις και επεμβάσεις ταχείας αντίδρασης γύρω από νησιά.

 

1.200 τεθωρακισμένα οχήματα Μ1117 


Aσπίδα στα νησιά θα αποτελέσουν και τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού που έχει ζητήσει το ΓΕΣ να παραλάβει ως πλεονάζοντα από τις ΗΠΑ. Θεωρούνται ιδανικά για το ανάγλυφο των νησιών. Μπορούν να κινηθούν σε εδάφη με κλίση 60% και να υπερπηδήσουν εμπόδια 1,5 μέτρου.

 

Μεταφορικά ελικόπτερα ΝΗ-90 

 


Η Αεροπορία Στρατού διαθέτει 14 αλλά το μεγαλύτερο μέρος τους ήταν «καθηλωμένα». Πρόσφατα ξεμπλόκαρε η διαδικασία υποστήριξής τους και η παραλαβή ακόμη 6. Θεωρούνται σημαντικό «όπλο» για τα νησιά, καθώς μεταφέρουν ταχύτατα δυνάμεις. Δεν αποκλείεται κάποια εξ αυτών να διασπαρούν ώστε να είναι κοντά σε νησιά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ