Στην «Καθημερινή της Κυριακής» (Δημήτρης Ρηγόπουλος) δημοσιεύθηκε μία πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα, η World Values Survey (Παγκόσμια Ερευνα Αξιών) που διεξάγεται κάθε οκτώ χρόνια, σε 80 χώρες, ανάμεσα τους και η Ελλάδα.
"Στη χώρα μας η έρευνα διεξήχθη χάρη στη διαΝΕΟσις και το Εθνικό Κέντρο Ερευνών.
Αναφέρθηκε η μείωση της εμπιστοσύνης σε θεσμούς όπως οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Εκκλησία, η Αστυνομία, η Δικαιοσύνη. Βελτίωση παρουσιάζει ο δείκτης εμπιστοσύνης στη Βουλή (29.3%) και στον Τύπο (27.3%),
Την ίδια στιγμή τριπλασιάστηκε το ποσοστό αποδοχής μίας στρατιωτικής κυβέρνησης (14.5%), ενώ διπλασιάστηκε η αποδοχή ενός παντοδύναμου κυβερνήτη που δεν θα λογοδοτεί σε Κοινοβούλιο (17.5%)"αναφέρει ΜΜΕ.
Πρόκειται για πρωτόγνωρες καταστάσεις και απόψεις για μια ελληνική κοινωνία, η οποία γαλούχησε γενιές και γενιές με την αντίσταση κατά της Χούντας στο Πολυτεχνείο, την εξορία στα νησιά, και πολλά άλλα ιστορικά γεγονότα μαζί με και την τραγωδία της Κύπρου το 1974.
Η αναζήτηση κυβερνήτη με υπερεξουσίες, ο οποίος δεν θα λογοδοτεί στην Βουλή, είναι μία ακόμη παράμετρος που χρήζει έρευνας ψυχολόγου, αφού μιλάμε για μια ελληνική κοινωνία, που διαχρονικά ζητά οπωσδήποτε έλεγχο της εξουσίας, κατηγορώντας την για ασυδοσία σε πολλές περιπτώσεις.
Το ακόμα πιο ανησυχητικό είναι η μείωση της εμπιστοσύνης των πολιτών της χώρας μας σε θεσμούς παραδοσιακούς όπως η εκκλησία, η δικαιοσύνη και οι Ένοπλες δυνάμεις.
Οι πολίτες κρύβουν πολύ θυμό μέσα τους, από την περίοδο του ξεκινήματος της οικονομικής κρίσης το 2009-10, η οποία δυστυχώς συνεχίζεται μέχρι σήμερα, λόγω μνημονίων, αποκαλύπτοντας όμως κάτι ακόμα χειρότερο, που αφορά μια διαρκή κρίση αξιών, που πρέπει να διέπουν όχι μόνο την ελληνική αλλά κάθε πολιτισμένη κοινωνία.
Η παράνομη μετανάστευση, που φέρνει χιλιάδες εξαθλιωμένους ανθρώπους σε γειτονιές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων, έχει μεταβάλει την κοινωνία μας σε πολυπολιτισμική, και αυτό υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν το αποδέχονται, ειδικά μεγαλύτερης ηλικίας.
Τα σκάνδαλα και οι πολιτικές αψιμαχίες σε Βουλή και κανάλια για ζητήματα που δείχνουν ότι το κράτος χολώνει διαχρονικά σε πολλά ζητήματα, ή σε άλλες περιπτώσεις όπως την τραγωδία των Τεμπών, το επεισόδιο στην Λιβύη, την τραγωδία στο Μάτι, στην Μαγούλα κά, έχουν τραυματίσει ανεπανόρθωτα τον ψυχισμό του πολίτη.
Το να ζητάνε κάποιοι πολίτες να γυρίσουμε πίσω, ειδικά αυτήν την περίοδο που ο παγκόσμιος κίνδυνος παραμονεύει είτε λόγω δασμών του Τραμπ, είτε λόγω πιθανής πολεμικής σύγκρουσης σε Ιράν ή Ταϊβάν, είναι τουλάχιστον αξιοσημείωτο και αξύμωρο .
Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα πραγματικά σταυροδρόμι τεράστιων ευκαιριών αυτήν την στιγμή λόγω διεθνής συγκυρίας και μετωπικής ρήξης ΗΠΑ-Κίνας, αναμένοντας να γίνει παγκόσμιο διαμετακομιστικό κέντρο ενέργειας, ενώ θα ξεκινήσουν και εξορύξεις κάποια στιγμή νότιας της Κρήτης.
Το επόμενο διάστημα επίσης, η χώρα μας θα εκδώσει NAVTEX και θα ξεκινήσουν οι έρευνες για την πόντιση καλωδίου σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο σε διεθνή ύδατα, παρόλο που η Τουρκία απειλεί ωμά την χώρα μας.
Η μόνη λύση για να ανακάμψουμε ως κοινωνία και ως ελληνισμός, θα έρθει από την θάλασσα, η οποία μας έτρεφε αιώνες ως Έλληνες, για αυτό και όλοι οφείλουν να έχουν τον ελληνισμό ενωμένο, και όχι διαιρεμένο σε πολλά-πολλά κομματάκια όπως θέλουν πολλοί γύρω μας.